Dziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna KuchniaNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt
Kuchnia domowa Aniimbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki(...)obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w drobną kosteczkę.Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Dodać gruszkę i imbir, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 200 st. C. 20-25 minut, do suchego patyczka.Wystudzić na kratce.Smacznego!Coś mi brakuje weny do pisania... Ale myślę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych
VioletoweKucharzenieskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak JedzeniaOdwrócone, czyli pieczone do góry nogami- owocami stroną do dołu. Ciasto jest bardzo przyjemne- wilgotne i orzeźwiająco cytrynowe. U mnie ze śliwkami, które zamroziłam latem (tak, pomału opróżniam zamrażalnik... ;)). Polecam! Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Ciasto: 3 jajka rozmiar L 160 g cukru 3/4 szkl oleju rzepakowego 100 m mleka sok z 1 cytryny(...)mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 400 g wiśni drylowanych 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne, nie chcemy przecież zakalca :). Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną lśniącą pianę. Gdy po odwróceniu
Nastoletnie WypiekaniePavlova, królowa ciast. Uwielbiam ją i dlatego nie robię jej często. Po pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia(...)Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć masę i łyżką uformować bezę. Piekarnik nagrzać do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć na 130 stopni i piec około 1,5h Piekarnik wyłączyć lekko uchylić i pozostawić
O kuchni z uczuciemsklepie tylko wypiekam w domu. Można upiec ją według swoich upodobań, u mnie w tym roku mocno cytrynowa, którą polałam lukrem i upiekę jeszcze waniliową z białą czekoladą. Obie wersje uwielbiam! Domowe wypieki są najlepsze, także zachęcam do upieczenia babeczek :-) Składniki: ciasto: jajka 2 szt, mąka 1 szklanka, cukier brązowy lub biały pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki(...)momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy olej, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta. Foremki na babeczki smarujemy olejem, następnie napełniamy ciastem do 3/4 objętości. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy babeczki do piekarnika i pieczemy
kulinarne odsłony patiMakowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny
Kuchnia w opałachskładniki na tortownicę 26 cm nadzienie 1 kg śliwek węgierek 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kisielu cytrynowego ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 4 żółtka 200 g masła cukier puder do posypania ciasta przepis W małej miseczce rozpuszczamy kisiel zalewając go niewielką ilością wody. Umyte i wydrylowane z pestek śliwki umieszczamy(...)ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy i przestudzamy. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy śliwkowej
Smakowite Daniaciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone. Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów włoskich i one znalazły się w składzie nadzienia. Do całości dodałam startą skórkę cytrynową. Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli lubicie, można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce. Ja osobiście, nie mam nic przeciwko(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny 1 jajko 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Sos Składniki sosu rozpuszczamy i mieszamy na gładką masę Nadzienie: W miseczce kruszymy ser biały widelcem. Ubijamy ser mascarpone z cukrami. Dodajemy skórkę z cytryny i ser biały oraz jajko. Wrzucamy orzechy. Chwilę mieszamy. Placki smarujemy nadzieniem. Zwijamy. Możemy podsmażyć
Mieszam w Garnkustudzimy. Masa:ananasy odsączamy kroimy w kostkę,do pozostałej po ananasach zalewy dolewamy wodę,tak ,żeby było 1 litr płynu dodajemy cukier,zagotowujemy,w pół szkl.wody rozpuszczamy budynie,wlewamy do gotującego się płynu i zagotowujemy cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki,mieszamy do rozpuszczenia,wkrajamy margarynę do gorącej masy i mieszamy żeby się(...)rozpuściła, biszkopt rozkrajamy na dwa placki,na spodnim wylewamy połowę lekko przestudzonej masy na to wykładamy pokrojone ananasy i drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo kilka godz. gotowe!!! pyszne
Swojskie jedzonkoucierając na białą, puszystą masę. Dodajemy skórkę z utartej cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy(...)powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto (nakładamy polewę na łyżkę i trzymając ją nad ciastem pozwalamy jej spływać, tworząc na cieście esy-floresy). Dekorujemy makiem i porzeczkami. źródło: Na podstawie przepisu z magazynu „Kuchnia” The post Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne appeared first
Moja DelicjaKaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem(...)podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier, jajko, żółtka i mąkę, dokładnie wymieszać. Zagotować, dolać olej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBłyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki(...)olej i mleko. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy szpatułką. Papilotki napełniamy masą do połowy ich wysokości. Na środek kładziemy po 1 łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. LUKIER
cool and mintycytrynowy 3 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto(...)lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Wiem, że powinno się dodatkowo obciążyć, ale ja tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy
Amatorka kuchenna