ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:144/191)

Pavlova z kremem cytrynowym 149

Pavlova, królowa ciast. Uwielbiam ją i dlatego nie robię jej często. Po pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia(...)Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć masę i łyżką uformować bezę. Piekarnik nagrzać do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć na 130 stopni  i piec około 1,5h Piekarnik wyłączyć lekko uchylić i pozostawić

O kuchni z uczuciem
Mini babeczki mocno cytrynowe 139

sklepie tylko wypiekam w domu. Można upiec ją według swoich upodobań, u mnie w tym roku mocno cytrynowa, którą polałam lukrem i upiekę jeszcze waniliową z białą czekoladą. Obie wersje uwielbiam! Domowe wypieki są najlepsze, także zachęcam do upieczenia babeczek :-)  Składniki: ciasto: jajka 2 szt, mąka 1 szklanka, cukier brązowy lub biały pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki(...)momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy olej, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta.  Foremki na babeczki smarujemy olejem, następnie napełniamy ciastem do 3/4 objętości. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy babeczki do piekarnika i pieczemy

kulinarne odsłony pati
MAKOWIEC CYTRYNOWY 101

Makowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny

Kuchnia w opałach
Placek ze śliwkami + film 591

składniki na tortownicę 26 cm nadzienie 1 kg śliwek węgierek 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kisielu cytrynowego ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 4 żółtka 200 g masła cukier puder do posypania ciasta przepis W małej miseczce rozpuszczamy kisiel zalewając go niewielką ilością wody. Umyte i wydrylowane z pestek śliwki umieszczamy(...)ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy i przestudzamy. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy śliwkowej

Smakowite Dania
Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym 178

ciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone. Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów włoskich i one znalazły się w składzie nadzienia. Do całości dodałam startą skórkę cytrynową. Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli lubicie, można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce. Ja osobiście, nie mam nic przeciwko(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny 1 jajko 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Sos Składniki sosu rozpuszczamy i mieszamy na gładką masę Nadzienie: W miseczce kruszymy ser biały widelcem. Ubijamy ser mascarpone z cukrami. Dodajemy skórkę z cytryny i ser biały oraz jajko. Wrzucamy orzechy. Chwilę mieszamy. Placki smarujemy nadzieniem. Zwijamy. Możemy podsmażyć

Mieszam w Garnku
Ananasowiec z bitą śmietaną 353

studzimy. Masa:ananasy odsączamy kroimy w kostkę,do pozostałej po ananasach zalewy dolewamy wodę,tak ,żeby było 1 litr płynu dodajemy cukier,zagotowujemy,w pół szkl.wody rozpuszczamy budynie,wlewamy do gotującego się płynu i zagotowujemy cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki,mieszamy do rozpuszczenia,wkrajamy margarynę do gorącej masy i mieszamy żeby się(...)rozpuściła, biszkopt rozkrajamy na dwa placki,na spodnim wylewamy połowę lekko przestudzonej masy na to wykładamy pokrojone ananasy i drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo kilka godz. gotowe!!! pyszne

Swojskie jedzonko
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 145

ucierając na białą, puszystą masę. Dodajemy skórkę z utartej cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy(...)powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto (nakładamy polewę na łyżkę i trzymając ją nad ciastem pozwalamy jej spływać, tworząc na cieście esy-floresy). Dekorujemy makiem i porzeczkami.   źródło: Na podstawie przepisu z magazynu „Kuchnia” The post Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne appeared first

Moja Delicja
Rokitnik w cieście. I o ekscytacji ogrodnictwem 170

Kaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem(...)podgrzewać aż cukier się rozpuści.  Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier, jajko, żółtka i mąkę, dokładnie wymieszać. Zagotować, dolać olej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 154

Błyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki(...)olej i mleko. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.  Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy szpatułką. Papilotki napełniamy masą do połowy ich wysokości. Na środek kładziemy po 1 łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. LUKIER

cool and minty
Tarta ze szpinakiem 200

cytrynowy      3 ząbki czosnku      5 pomidorków koktajlowych Przygotowanie:     Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto(...)lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Wiem, że  powinno się dodatkowo obciążyć, ale ja tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy

Amatorka kuchenna
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 135

tylko wtedy, kiedy puszka jest schowana głęboko.Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa, i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej(...)mąki wymieszane z proszkiem, migdałami i skórką z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cytrynowa z bezą 201

zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym.  Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie mi, czekałam te dwie godziny co chwila sprawdzając, czy to już. Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka(...)dodać wodę oraz żółtka i wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite i gładkie, owinąć kulkę z ciasta folią spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika.   Przygotować curd. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Składniki umieścić w misce razem z cukrem i jajkami. Trzepaczką rozkłócić jajka, po czym do masy dodać pokrojone drobno masło. W małym garnku

W poszukiwaniu inspiracji
Placek cytrynowo - czekoladowy z borówką 136

To nasz wymysł z mężem:) Co prawda borówek trochę za mało było w domu , ale i tak placek super i polecamy. Czekolada bosko się komponuje z

Anioły w kuchni
Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd 278

Przepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z

Codzienna kuchnia niecodzienna