Cytrynowe babeczki z makiem trochę przypominają mi cytryniaczki - czyli przerobiony na babeczki popisowy przepis mojej mamy. Dzisiejsze babeczki są jednak jeszcze prostsze do zrobienia, szczególnie jeśli macie stojący mikser - wystarczy wtedy powrzucać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do misy miksera. Świetnie nadadzą się nie tylko na podwieczorek, ale także do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi(...)zupełnie miękkie. Mieszamy zwykły cukier z cukrem waniliowym i ubijamy z masłem na puszystą, białą masę. Cytrynę dokładnie myjemy (można też ją sparzyć), ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka dodajemy do masła i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową formę
CiastkozercyPlacuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym Co tu dużo mówić ;) ? Pomysł prosto z głowy. Przyznam się że pierwszy raz robiłem takie placuszki z kaszy jaglanej. Byłem ciekawy smaku. Po zrobieniu stwierdziłem, że będę je robić częściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno(...)odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę
Gotuj Z MuzykąZaczął się nam kwiecień, więc Święta Wielkanocne coraz bliżej. Powoli zaczynam kompletować moje menu na ten świąteczny czas, może i ktoś z Was przy okazji
Kulinarne przygody GatityPo przyjemnościach związanych ze wspaniałym Spotkaniem Blogerów na Święcie Pyry w Wargowie, niestety, rzeczywistość nastała. Czas powrócić do normalnegostanu rzeczy, stylu życia - ciągłej
W kuchni Karmel-itkijabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego. Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika. Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo, którym można wzbogacić wiosenne menu. Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze są młode, sprężyste(...)się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec. Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej
potrawyregionalneCzasami zdarza się, że mamy po prostu ochotę na sernik. Sernik, jak sernik, jednemu nie wyrośnie, drugiemu klapnie, a innemu po prostu się nie chce, bo
Z Kuchni Do Kuchniwyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto:3 jajka1,5 szklanki maki pszennej2/3 szklanki mleka1 laska waniliiszczypta soli1/2 łyżeczki cukruNadzienie:300 g kremu orzechowego typu nutella2 banany2 duże mandarynkiowoce winogronaWaniliowe ślimaczki z nutellą i owocami - PRZYGOTOWANIE:Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać(...)ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretkiSkładniki:- 2 pomarańcze- 1 żółty grejpfrut- galaretka cytrynowa- galaretka pomarańczowaWykonanie
Malinowe PocałunkiCzy są tutaj wielbiciele czekolady? 😊 Jeśli tak to przepis na sernik czekoladowy na zimno przypadnie Wam do smaku. Poniższy sernik jest lekko kremowy, mocno czekoladowy
Ugotowaćpotrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią :) Mam nadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą im smakować :)Składniki ciasta:3 szklanki mąki pszennej(...)jajka i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Na koniec wlać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy
Codzienna kuchnia niecodziennacałe cztery dni. C. trzy z nich pracuje, i to raczej dłużej niż krócej, co oznacza mnóstwo czasu na przesiadywanie w kuchni. Mam zamiar upiec coś drożdżowego (koniecznie!), kokosowego, cytrynowego i bananowego. Już się nie mogę doczekać.Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na słodkie, ale potrzebowałam czegoś, co zrobi się praktycznie samo i do przygotowania czego wszystkie składniki(...)wanilii2 jajka120 g wiórek kokosowych140 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiosna w pełni, a co za tym idzie zaczynają się pojawiać straganiki z truskawkami. Uwielbiam tę porę roku kiedy przechadzając się po parku można napotkać takie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiHej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z
Kuchnia PROzdrowotnaSzybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w
Kulinarne życiepokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie tortu kolorowy opłatek masa maślana do przyklejenia kolorowego opłatka wstążka składniki na masę maślaną: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru(...)ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo 3/4 cukru oraz sól. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Wykonanie tortu : biszkopt ciemny – 1/2 masy z czekoladą – biszkopt jasny – 1/2 masy cytrynowej – biszkopt ciemny – 1/2 masy z czekoladą – biszkopt jasny. Boki tortu smarujemy pozostałą masą cytrynową i przyklejamy rurki waflowe. Wierzch
Domowy Smak JedzeniaDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego
Wanilia i Kardamon