Nie przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników(...)często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje
Ciastka - domowe słodkościPieprz do sernika na słodko? Tak! Spróbuj, bez obaw, a na pewno miło się zaskoczysz! :) Sernik z wiśniami jest doskonały, a pieprz podkręca smak, nadaje
Kolorowy Przepisownikbyście mieli przepis na Święta ode mnie :) Pożartowaliśmy. Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się, z kilogramami masła. Nie wiem dlaczego, byłam przekonana, że babka drożdżowa jest średnia, nie jest jakimś specjałem wartym uwagi. Myliłam się(...)soku z cytryny ulubiona posypka Mleko i olej podgrzewam delikatnie. Mąkę przesiewam, mieszam z drożdżami, szafranem i cukrem. Dodaję mleko z olejem i jajko. Mieszam ciasto na gładką, jednolitą masę. Dodaję żurawinę i odstawiam ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Formę do ciasta smaruję tłuszczem i nakładam wyrośnięte ciasto drożdżowe, które ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Potrwa to około
Mango PapajaWitajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie . Tort jest chrupiący od
Mała Cukierenkapyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, dodając hashtagi #malacukierenka #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej(...)pudru Dodatkowo: truskawki do ozdoby Ciasto kruche: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną kostkę do pieczenia Kasia zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. 2. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość
Mała Cukierenkakruchym cieście. Kwaskowate, troszkę cytrynowe i waniliowe. Dzięki chrupiącej bezie pięknie pachnie cynamonem. Ciasto wygląda apetycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać, piekę je ostatnio na okrągło :). Bardzo polecam, przepis autorski. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 200g schłodzonego masła 380g(...)godziny. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika
Mała Cukierenkaciast. Dlatego (często zamiennie z cytrynową babką) piekę moje szybkie ciasto pomarańczowe. Spróbujcie i Wy. Wykonanie jest naprawdę proste. A zapach, który unosi się podczas pieczenia, kolor i co najważniejsze smak ciasta… po prostu ciężko się mu oprzeć. Zachęcam Was do spróbowania. Szybkie pomarańczowe ciasto … jakby tu skubnąć kawałek ? Szybkie pomarańczowe ciasto(...)pomarańczy) 3 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich pomarańczy. Ważne! Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części pomarańczy. Do miski ze stratą skórką
Słodkie okruszkibardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)często mieszaj, zestaw z ognia. Ubij białka na sztywno. Następnie dodaj żółtka, ubij krótko. Teraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis
Qlinarnie i QlinarnieSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne ZdrowePrzy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)zacznie pylić, zwiększamy obroty do wysokich i ubijamy razem przez 4-5 minut. Zeskrobujemy łopatką masę z boków i z dna miski, żeby mieć stuprocentową pewność że mieszadło dotarło wszędzie. Dodajemy resztę przesianego cukru, znowu wrabiamy go do masy na niskich obrotach, zwiększamy obroty do wysokich i ponownie razem ubijamy około 4-5 minut. Ubity krem będzie bardzo gęsty
Karo in the KitchenJeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych
Proste PotrawyU mnie w domu uwielbiam się wszystkie babki. Dlatego piekę je najczęściej. Piaskowe, łaciate, cytrynowe, z rodzynkami… Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym
Słodkie okruszkiPamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja
Poezja smakutortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy od słodkości jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)sekund, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze
Opowieści z piekarnika