zrobieniu lodów czy też po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana(...)przepisu A mianowicie: Z cytryn otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Zmiksowałam żółtka, jajko i cukier. Wstawiłam na garnek gorącą wodą. Do żółtek dodałam mąkę, sok i skórkę cytrynową. Wymieszałam i podgrzewałam na średnim gazie. Kiedy krem zaczął gęstnieć dodałam masło i wymieszałam, żeby się dobrze rozpuściło. Po wystudzeniu, gotowy lemon curd przełożyłam do słoiczka
Kuchnia u KrysiMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)też po prostu zmiksować. Stawiamy miksturę na mały gaz i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Po 6-7 minutach mikstura będzie już mocno ciepła – mieszamy dalej. Podgrzewamy, mieszamy, a masa zaczyna robić się gęsta i szklista. To stałe mieszanie jest bardzo, bardzo ważne. Nie pozwala ściąć się jajkom na pasemka, a spulchnia i napowietrza cały krem przez
Karo in the KitchenTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango PapajaTorcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi
Bon Appetit MałgorzatyNie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy
Ostra na Słodkomasy i lekko ubij łyżeczką. Mus truskawkowy: 350 g umytych i obranych truskawek 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Truskawki zmiksuj z cukrem na mus. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Wlej do truskawek i odstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj masę jogurtową. Masa(...)żelatyny wlej do części truskawkowej, wymieszaj i szybko rozdziel pomiędzy szklanki. Masa powinna momentalnie się zsiąść. Jeżeli tak się stanie, możesz od razu wlać tężejący mus truskawkowy. Następnie odstaw szklanki na 10-15 minut do lodówki aż do jego całkowitego stężenia. Na sam koniec połącz żelatynę z cytrynową częścią jogurtu i wylej ją na truskawkowy mus. Wstaw do lodówki
Food SquareJako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i
Jak gotować i nie zwariowaćwykorzystać. No ale u Susanny same muffiny... Sięgnęłam więc do The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, ta książka bowiem pełna jest najróżniejszych babeczek. Zmieniłam nieco składniki w przepisie na cytrynowe, zmniejszając drastycznie (z 280 na 120 g) ilość cukru. Z oryginalnego przepisu, obawiam się, wyszłyby słodkie ulepki, które smakowałyby tylko i wyłącznie cukrem. Moje wyszły idealnie wyważone, przynajmniej dopóki(...)dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm
Fabryka pomysłówDawno nie wrzucałam żadnego przepisu na sernik, więc dzisiaj zapodam wam przepis, który zapewni wam pełną satysfakcję smaku. Cóż dobry sernik wymaga jednak kalorii w swym
vaniliowoczekoladowaPrzychodzi taka chwila, kiedy wszystko staje na głowie. Gdy cały świat koziołkuje w zawrotnym tempie, przewraca się do góry nogami. Jest taki moment, kiedy zupełnie
W kuchni Karmel-itkiTaką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 2016-04-11 15:04:11 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Tort gruszkowy dla alergika Tort, który powstał z myślą o moich synkach, którzy mają nietolerancję białka krowiego. Tort gruszkowy z kremem na bazie śmietanki kokosowej
moj przepis nawody kwasek cytrynowy kilka kropli aromatu do smakuSkładniki na bitą śmietanę:1 l śmietany kremówki1/2 szklanki cukru2 opak. Śmietan-Fix-uDodatkowo:cukier puder do posypaniaOstatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina ono smaki dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki(...)momentu, kiedy ciasto przybierze szklisty wygląd i będzie łatwo odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Worek cukierniczy lub szprycę z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki, napełnić ciastem i wyciskać okrągłe porcie ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (fot.1). Należy zachowywać przy tym spore odstępy, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piec w temperaturze
Świat CiastaMamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania.Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na Słodko