cudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni(...)razu. Curd bowiem wyszedł mocno cytrynowy, słodko-kwaśny, dzięki czemu idealnie zgrał się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej, marchewkowej słodyczy. Można go robić cały rok, bo składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Czy jest jeszcze ktoś, kogo nie skusiłam...?Curd marchewkowo-cytrynowy z imbiremSkładniki:(na 350 g curdu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Bakalie, które do ciasta tym razem dodałam, specjalnie w mące nie poobtaczałam. Dzięki temu na dnie wylądowały i bo tzw. "wianuszek(...)Następnie dodajemy miód, olej i miksujemy. Wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy lub miksujemy na małych obrotach. Na samym końcu dodajemy rodzynki i skórki z pomarańczy. Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej formy. Rada: jeśli bakalie obtoczymy w mące, to podczas pieczenia nie spadną na dno i nie powstanie tzw. „wianuszek”. Ja zrobiłam to celowo, chciałam, aby część
Moniki Smakołykimięciutka i pachnąca, słodka, z intrygującą nutą grejpfruta i... Pieprzu! Tak - pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który(...)łyżki soku z różowego grejpfrutalukier:100 g cukru pudru3 łyżki soku z różowego grejpfrutaMąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie na zmianę dodawać śmietanę i mąkę, miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodać sok z skórkę z grejpfruta, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1
W Mojej Kuchni Lubiętrochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach - wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie cytrynowa - i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na około godzinę do całkowitego ścięcia. Drugą z galaretek - truskawkowa - pozostawić do powolnego wystudzenia w kubku w temperaturze pokojowej. Żelatynę rozpuść(...)połówki - trafią one na wierzch ciasta . Resztę owoców pokroić w dowolne kawałki - znajda się one w środku . Do dużej miski wlać jogurt, dosypać cukier oraz cukier wanilinowy i razem zmiksować. Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej - powinna być ciepła . Cały czas miksując dodać żelatynę i dokładnie całość wymieszać. Do masy dołożyć pokrojone truskawki oraz kostkę
Grunt to przepis!Serniki to moja miłość. Ogromna, gorąca miłość. A ten sernik, ze wspaniałym cytrynowym kremem był po prostu pyszny. Idealne połączenie słodkiego sernika z własnoręcznie zmielonego twarogu (chudego!) z kwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry, ale mój(...)Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta
Cakes By Kejtkładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka! Klienci po prostu to uwielbiają. Zrobiłam bardzo podobnie, jak w pracy - zmieniłam tylko nadzienie i zamiast w jednej(...)jedną dużą ∅26 1 blat gotowego ciasta francuskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cukinia, pokrojona w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w półplasterki kawałek czerwonej papryki kilka plastrów łososia pokrojonych w małe kawałki 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone trochę grubo pokrojonego szczypiorku cytrynowy pieprz zioła prowansalskie pokruszony ser owczy typu roquefort lub inny (np. feta) siekana pietruszka
Kuchnia PrezydentowejPrawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej
Wanilia i KardamonPyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony
Kuchnia Łukaszasię udaje! 😉👌 Urozmaicić je można na wiele sposobów - babka piaskowa może być zwykła, śmietankowa, cytrynowa, migdałowa, kokosowa... Możliwości cały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę pomarańczową , którą dodatkowo polałam niby galaretką na soku z pomarańczy, dzięki czemu pięknie błyszczała i zyskała dodatkowej słodyczy. Do ciasta dodałam śmietanę 18%, ale może to być też inna śmietana(...)babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5x5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek 😌). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało
Kolorowy PrzepisownikTort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem
Czary - gary w kuchniPyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone. Sernik na spodzie z herbatników z migdałami dodatkowo jest polany galaretką z mascarpone. Sernik ma
Kuchcik gotujedodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę(...)ostudzonej “papki” dodajemy rozbełtane żółtka, skórkę i sok z cytryny, miękkie masło, serek, śmietanę i namoczone w rumie rodzynki. Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Natłuszczamy tortownicę, obsypujemy bułką tartą, (są tacy, którzy zamiast bułki używają 20 g cukru…ja nie próbowałam) wlewamy ciasto i pieczemy 25/30 min w 180°C. Studzimy, podajemy letnie lub prosto
Mia Cucina SofietaZapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii
W kuchni Karmel-itkiteż tak macie, że smaki (nie tylko te z dzieciństwa) kojarzą się z pewnymi sytuacjami czy osobami. Cytrynowy płyn do mycia naczyń kojarzy mi się nadal bardzo mocno z Anglią, zapach lukrecji z paczką z Niemiec w latach 80-tych... Ciasto filo to oczywiście Grecja, Chorwacja, Turcja. Podawane na (bardzo!) słodko i słono. Do wytrawnego nadzienia oprócz fety(...)słynne baklavy ). Dziś można ciasto filo kupić w delikatesach lub większych supermarketach. Jeśli jeszcze nie mieliście przyjemności pobawić się tym ciastem w kuchni, to bardzo zachęcam. Z resztek ciasta zrobiłam przekąski, które widać na ostatnim zdjęciu. Paski ciasta składałam w harmonijkę, przesypując pomiędzy listkami starty żółty ser (w niewielkiej ilości), a pod ostatni płat ciasta włożyłam świeże zioła. składniki
bistro mama