ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:138/191)

Placek ze śliwkami + film 615

składniki na tortownicę 26 cm nadzienie 1 kg śliwek węgierek 3/4 szklanki cukru kryształu 3 łyżki kisielu cytrynowego ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 4 żółtka 200 g masła cukier puder do posypania ciasta przepis W małej miseczce rozpuszczamy kisiel zalewając go niewielką ilością wody. Umyte i wydrylowane z pestek śliwki umieszczamy(...)ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy i przestudzamy. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy śliwkowej

Smakowite Dania
Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym 218

ciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone. Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów włoskich i one znalazły się w składzie nadzienia. Do całości dodałam startą skórkę cytrynową. Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli lubicie, można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce. Ja osobiście, nie mam nic przeciwko(...)łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny 1 jajko 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Sos Składniki sosu rozpuszczamy i mieszamy na gładką masę Nadzienie: W miseczce kruszymy ser biały widelcem. Ubijamy ser mascarpone z cukrami. Dodajemy skórkę z cytryny i ser biały oraz jajko. Wrzucamy orzechy. Chwilę mieszamy. Placki smarujemy nadzieniem. Zwijamy. Możemy podsmażyć

Mieszam w Garnku
Ananasowiec z bitą śmietaną 382

studzimy. Masa:ananasy odsączamy kroimy w kostkę,do pozostałej po ananasach zalewy dolewamy wodę,tak ,żeby było 1 litr płynu dodajemy cukier,zagotowujemy,w pół szkl.wody rozpuszczamy budynie,wlewamy do gotującego się płynu i zagotowujemy cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki,mieszamy do rozpuszczenia,wkrajamy margarynę do gorącej masy i mieszamy żeby się(...)rozpuściła, biszkopt rozkrajamy na dwa placki,na spodnim wylewamy połowę lekko przestudzonej masy na to wykładamy pokrojone ananasy i drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo kilka godz. gotowe!!! pyszne

Swojskie jedzonko
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 179

ucierając na białą, puszystą masę. Dodajemy skórkę z utartej cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy(...)powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto (nakładamy polewę na łyżkę i trzymając ją nad ciastem pozwalamy jej spływać, tworząc na cieście esy-floresy). Dekorujemy makiem i porzeczkami.   źródło: Na podstawie przepisu z magazynu „Kuchnia” The post Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne appeared first

Moja Delicja
Rokitnik w cieście. I o ekscytacji ogrodnictwem 199

Kaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem(...)podgrzewać aż cukier się rozpuści.  Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier, jajko, żółtka i mąkę, dokładnie wymieszać. Zagotować, dolać olej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 175

Błyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki(...)olej i mleko. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.  Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy szpatułką. Papilotki napełniamy masą do połowy ich wysokości. Na środek kładziemy po 1 łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. LUKIER

cool and minty
Tarta ze szpinakiem 221

cytrynowy      3 ząbki czosnku      5 pomidorków koktajlowych Przygotowanie:     Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto(...)lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Wiem, że  powinno się dodatkowo obciążyć, ale ja tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy

Amatorka kuchenna
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 166

tylko wtedy, kiedy puszka jest schowana głęboko.Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa, i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej(...)mąki wymieszane z proszkiem, migdałami i skórką z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cytrynowa z bezą 232

zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym.  Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie mi, czekałam te dwie godziny co chwila sprawdzając, czy to już. Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka(...)dodać wodę oraz żółtka i wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite i gładkie, owinąć kulkę z ciasta folią spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika.   Przygotować curd. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Składniki umieścić w misce razem z cukrem i jajkami. Trzepaczką rozkłócić jajka, po czym do masy dodać pokrojone drobno masło. W małym garnku

W poszukiwaniu inspiracji
Placek cytrynowo - czekoladowy z borówką 160

To nasz wymysł z mężem:) Co prawda borówek trochę za mało było w domu , ale i tak placek super i polecamy. Czekolada bosko się komponuje z

Anioły w kuchni
Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd 312

Przepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO OBŁOCZEK 263

poprzestaniecie na jednym kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia, na okrągłych biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :) SKŁADNIKI: PIANKA CYTRYNOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: kubek śmietany 30 % (330 ml) kubek śmietany(...)pomocą pędzelka nasączamy mlekiem. Odstawiamy. PIANKA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą żeby szybciej ostygła. W tym czasie śnieżki ubijamy na sztywno ze szklanką zimnego mleka. Dodajemy cukier puder, kubeczek śmietany i ubijamy. Gdy galaretka jest już zimna wlewamy cienkim strumykiem cały czas miksujemy. Masę jeszcze chwilę ubijamy w celu napowietrzenia. Wylewamy

Pani na deser
Tarta cytrynowa z bezową pianką 277

Kwaśno, słodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka(...)bezowa: 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika

sama złodycz
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1248

galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Kruche ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha(...)wraz z masłem. Babeczki z kremem budyniowym i owocami: Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (ja użyłam dużej gwiazdki) i napełniamy nim babeczki (możemy także nałożyć masę łyżką – 1 czubata łyżka na 1 babeczkę). Na kremie układamy owoce (ilość i dobór kompozycji wedle uznania) :) Na koniec wierzch każdej z babeczek smarujemy przy użyciu pędzelka lekko tężejąca galaretką

MyCookBook.pl