odrobiną kwasku cytrynowego, dodać cukier kryształ i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę pistacjową i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekane pistacje i barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem pergaminowym) i piec 10-15 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto ostudzić. Składniki na ciasto II: 125g cukru pudru(...)zmieliłam z 65g cukru pudru na bardzo miałki proszek i przesiałam to przez sito. Mąkę migdałową i pistacjową, resztę cukru pudru (60g) i całe jaja miksować około 10 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość.Delikatnie miksując do ciasta należy dodać przesianą mąkę pszenną, roztopione i przestudzone masło oraz barwnik. Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ i ubijać na gładką
In my kitchenPyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki
Monia miesza i gotujeI kolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym
Ostra na Słodkołyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 800 g obranych jabłek 1 łyżka masła 150 ml cydru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa cukier puder Przygotowanie: Biszkopt z białek: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser(...)ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej
Ala piecze i gotujecytrynowy od Gordona, przeczytałam kilka wspaniale się zapowiadających przepisów na czekoladowe. Ale kilka dni temu, biorąc prysznic, nie tylko udoskonaliłam pomysł na sernik, który chodził mi po głowie od jakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy.Z pewnością widzieliście ciasta(...)Suflet wyszedł niesamowicie intensywny, tak pomarańczowy, że bardziej się już chyba nie da. Pyszny. Moje suflety wyrosły pięknie, a nie widać tego na zdjęciu, bo dałam za mało masy do kokilek. Trzeba bowiem foremki wypełnić po brzegi, a mi nie starczyło masy. Poprzednio z jednego białka wychodziły mi dwa pięknie wyrośnięte suflety - tym razem chyba trafiły mi się jakieś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo
Be Fit Be Strongcytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 3 jajka(...)dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa agrestowa: 1 kg agrestu 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe Agrest umieścić
Domowa cukiernia Ewymąkę i kisiel. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu podzielić biszkopt na 3 równe blaty. Każdą warstwę nasączyć ekstraktem pomarańczowym rozcieńczonym(...)gorącej wody do rozpuszczenia galaretki 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić i dodać do musu jabłkowego, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, by masa trochę zgęstniała. Gęstniejące jabłka wylać na przestudzony biszkopt (zabezpieczyć boki, np. przy pomocy obręczy tortownicy) i wyrównać, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny
FitKotuzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane ciasto miodowe jest delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, z kremem i cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody(...)pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, mleko oraz
Kuchcik gotujeHo ho ho! Jak tam po Mikołajkach? 🎅 Były prezenciki? 🎄 Nasze upominki mogliście zobaczyć na instastory, zawsze miło jest dostawać pandzie gadżety 🐼 Chyba najczęściej w prezencie
Candy PandasWpadłam na genialny pomysł aby zrobić małe piankowe kanapeczki o smaku cytrynowym.Rewelacja nie dość , że szybko się robi to jeszcze ładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci
Różowa kuchniaRewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim
VioletoweKucharzeniecaster sugar for the top Składniki na spód 110g mąki 75g zimnego masła niesolonego 1 łyżka lodowatej wody 1 małe jajko szczypta soli Składniki na masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method: Sift the flour and salt(...)lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut. W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę
Smaki Przyprawy i KoloryThis lemon tart is a french classic. I love that tangy taste and I hope you will like it too.Tatra cytrynowa to klasyka kuchni francuskiej. Uwielbiam ten kwaśny smak i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.Ingredients for the pastry110g flour75g cold unslated butter1 tablespoon ice cold water1 small eggpinch of saltIngredients for the fillingZest from 2-3 lemons150ml(...)lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę
Kulinarna rozmowaidealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto powinno się łatwo formować, ale nie rozpadać. Podziel je na 8 części. Na oprószonym mąką blacie połóż kulkę ciasta, rozpłaszcz ją ręką(...)wałkiem, nałóż na niego czubatą porcję farszu i wgnieć w ciasto dłonią lub wałkiem. Placuszki możesz przygotować na dwa sposoby usmażyć lub upiec w piekarniku. Zrobiłam je na te dwa sposoby, czyli smażyłam po obu stronach przez 3 minuty każda, i upiekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temp. 180. Jedne i drugie mi smakowały
greenscarf