zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować z osobna na placki grubości kilku milimetrów, następnie wykleić ciastem foremki wysmarowane uprzednio masłem. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C i piec około 20 minut do zrumienienia do małego(...)jogurtu greckiego odlać wodę, można wcześniej wyłożyć jogurt na sitko celem odsączenia nadmiaru wody. Ubić jogurt mikserem najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększając je i dolewać wąskim strumyczkiem masę z agarem. Na koniec wmieszać lemon curd krem wyłożyć na przestudzone kruche spody. Na kremie w dowolny spsosób ułożyć truskawki w rondelku wymieszać wodę z ksylitolem i 1 łyżeczką mączki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak ja uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Dziś Ja gotujeidealnie dodają słodyczy całemu sernikowi. Zaś plusem przemawiającym za tym sernikiem, a nie tradycyjną paschą jest to, że nie potrzebujemy gazy, czy pieluchy tetrowej by odcisnąć całość z serwatki. Ciasto jest gotowe od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek najlepiej smakuje chwile wcześniej schłodzone w lodówce. Spróbujcie tej rozkoszy! Składniki: – 750g twarogu (chudego/półtłustego) – 120g śmietanki 30% – 100g rodzynek(...)suszonych moreli – 40g migdałów – 40g orzechów włoskich – 4 żółtka – 1 laska wanilii – 1 łyżka skórki pomarańczowej (1 pomarańcza) – kilka kropel aromatu cytrynowego Dodatkowo na polewę: – 10 łyżek mleka – 60g gorzkiej czekolady Migdały i rodzynki umieszczamy w osobnych kubkach i zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach je odcedzamy. Migdały obieramy ze skórki. Żółtka
Be Fit Be Strongmiałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie i jej włoskim gospodarzą – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna z okazji(...)łyżeczka skórki cytrynowej krojonej 1/2 łyżeczki cukru aromatyzowanego smak cytrynowy 4 jajka (najlepiej wiejskie) mała szczypta soli 1 szklanka cukru maliny różowe wiórki czekoladowe odrobina cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pokrojonym masłem/margaryną. Następnie dodajemy cukier, skórkę cytrynową, cukier aromatyzowany cytrynowy i mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy stopniowo
Słodkie okruszkiKremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest
Kuchcik gotujerodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny ok. 5 dag masła startego na tarce Kroimy wszystkie bakalie, mieszamy ze skórką pomarańczową i cynamonem, odstawić. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka i łyżeczką cukru, odstawić na ok 15 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski dajemy pozostałe składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy, zostawiamy(...)ściereczką na ok pół godziny. Następnie rozwałkować ciasto formując kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Na rozwałkowane ciasto ścieramy na tarce masło, wykładamy mieszaninę bakali i zwijamy w podłużny rulon. Gotowy wałeczek tniemy na ok 1 cm ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut aby ciasto raz jeszcze wyrosło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Apetyczna babeczkaBABKA CYTRYNOWA Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy
Słodko-Słony Świat Ilonykoniecznie bez pestek). Gdy marchewka i groszek są miękkie, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, a następnie każde osobno dokładnie blendujemy na gładką masę, dodając wcześniej do warzyw po dwie łyżki soku cytrynowego z ostrą papryką. Do puree groszkowego proponuję dodatkowo dolać 2 łyżki wody, bo jest ono dość zwarte. Warto zostawić kilka marchewek do ozdoby(...)jednej połowy dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy, dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna, przekładamy tą część do osobnej miski. Pozostałe ziemniaki dzielimy na trzy równe części, jedną mieszamy z puree z groszku. Dwie pozostałe z puree z marchewki (ma ona luźniejszą konsystencje, więc wymaga więcej ziemniaków, żeby masa nie była zbyt miękka). W razie potrzeby doprawiamy solą i zostawiamy
Quinoa Raz!popołudniowej herbatki: mocno cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie skórką z cytryny i masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :) Chciałam, żeby ciasto miało ładny żółte kolor(...)dlatego część mąki pszennej zastąpiłam kukurydzianą. Jeśli dodacie też świeże jajka prosto od kury, kolor będzie jeszcze piękniejszy :) Sama już nie wiem co w tym cieście lepsze: smak czy obłędny zapach... ? :)) Zdecydujcie sami :D SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 1 szklanka cukru 4 jajka (rozm. L) 200 g miękkiego masła 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
Słodko-Słony Świat IlonyZapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd(...)około 20 minut, aż płatki napęcznieją. Do naczynia żaroodpornego (ja mam akurat takie w kształcie owalnym, ale może być również tortownica czy kwadratowa blaszka), wyłożonego folią aluminiową, przelać masę. Piec przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie to całkowitego wystudzenia. Wierzch posmarować konfiturą różaną i ozdobić. Smacznego! :) wpis zawiera lokowanie produktu: * mikro krople truskawkowe
Kraina Miodem Płynącagęstej śmietany 12% lub 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym Kluczowe zasady przygotowywania: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same(...)niweluje ten problem i skraca czas operowania ciastem dłońmi Nakłuwanie widelcem - ma zapobiegać wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość Podpieczenie przed nałożeniem masy - podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić
Grunt to przepis!Tym wypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego
Domowa Cookierenka Agimoje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem Miksowały z uśmiechami na ustach Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj Składniki: (na tortownicę 24 cm*) 500 g sera na sernik (z wiaderka) 3 łyżki(...)galaretki cytynowe 500 ml wrzącej wody Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników) ciemne kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu
Słodkie okruszkijajku i ucierać mikserem. Gotowa masa powinna być gęsta i jednolita. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy (u mnie Wilton 1 M). Wyciskać w rzędzie na papier do pieczenia okręgi o średnicy 8 cm, zostawiając około 3cm wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi krążkami. Po zużyciu całego ciasta pociąć papier na kwadraty(...)każdym kwadracie znajdował się jeden krążek ciasta. W dużym, płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 180°C. Powinno go być tyle aby pączki swobodnie w nim pływały i nie dotykały dna. Wkładać pączki papierkiem do góry. W czasie smażenia papier sam się odklei. Trzeba go wówczas usunąć uważając by się nie poparzyć
Wiem co jempłyn mruga do mnie, że już pora, stopniowo, mocno mieszając, dodaję przesianą mąkę i nie przerywając energicznego mieszania, parzę ciasto około minuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając po kolei wszystkie jajka. Gotowe wyciskam przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę(...)całości do zamknięcia w ptysiach Maliny delikatnie płuczę i osączam na sicie i papierowych ręcznikach. Mleko zagotowuję. Żółtka ucieram z cukrem i proszkiem budyniowym oraz sokiem cytrynowym. Do gładkiej puszystej masy stopniowo dolewam mleko i stale miksuję. Na koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka z nieprzywierającym dnem i pilnując, stale mieszając zagotowuję aż krem zgęstnieje
I tu będę miała takie te