ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:146/191)

Tarta arbuzowa 147

pieczenia i solą). Palcami rozetrzeć grudki, dodać jajka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez(...)Rozgrzać piekarnik do temp. 175 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą ponownie włożyć do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Formę z ciastem schłodzić w lodówce.  Nadzienie: Arbuza pokroić

Domowa Cookierenka Agi
Babka pomarańczowo-cytrynowa 171

Fajny przepis, bo babkę można spokojnie upiec na 3-4 dni przed konsumpcją:) A dlaczego? A bo lepiej smakuje na trzeci, czwarty dzień aniżeli dnia następnego

In my kitchen
Kruche ciasteczka z orzechami. 237

przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia mięsa( rozmiar maszynki do mięsa(...)zakręcamy ją do maszynki. Następnie zakładamy pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego

Przepisy i porady kulinarne
Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 196

zobaczymy czy mi to coś pomoże. Udało mi się również wprowadzić do diety koktajle warzywno-owocowe, trochę witamin na wiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą to mój faworyt ostatniego czasu w kuchni. A co jeszcze do kawy? Ja czytam sobie najnowszą powieść Sapkowskiego(...)husyckiej. Może po prostu ja już się robię za bardzo wymagająca z wiekiem?  kto wie:) Składniki na 8 tarteletek: ciasto: 150 g masła 3 łyżki maślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100  g masła 125 ml wody beza: 4 białka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort cytrynowo - bezowy 223

Krucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo

maniapieczenia
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 204

W tym roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik

Bon Appetit Małgorzaty
Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką 150

niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa w oryginalnych amerykańskich przepisach), nic w przepisie nie zmieniałam, ale jest naprawdę pyszne! Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką tortownica(...)Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto do konsystencji sypkiego mussli. Odłożyć (np. do lodówki) Warstwa serkowa: Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę rózgą, trzepaczką, łyżką... jak komu wygodnie. Ciasto: Mąkę, proszek i sól wymieszać w misce i odłożyć na bok. W misce od miksera zmiksować masło

Posadzone i zjedzone
Krem cytrynowy – lemon curd 204

krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać(...)stabilną pianę. Ubitą pianę przekładamy do garnka. W soku z cytryny rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do jajek, dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (można robić to jak dotychczas w kąpieli wodnej, ale trwa to znacznie dłużej). Po około 3 -5 minutach masa powinna mieć już konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia dodajemy

Ciastkozercy
Lodowiec z truskawkami 159

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest

Kuchcik gotuje
ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio 187

garnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy do żółtek namoczoną żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny(masa stanie się rzadsza(...)minutach ubijamy śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno schłodzona, ). Do miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką. Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy go ponczem ,następnie na środek wylewamy połowę masy cytrynowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt

w mojej kuchni
Kruche rogaliki drożdżowe 173

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort urodzinowy 216

biszkopt jasny biszkopt ciemny masa orzechowa masa budyniowa dżem jabłkowy  dżem mirabelkowy poncz z cytryną, cukrem i wódką dekoracja z róż żelowanych masa orzechowa: 1

Gotowanie jest łatwe
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 155

część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura pokojowa) 3 opakowania budyniu(...)Proszek budyniowy rozrabiam w 2/3 szklanki mleka i dolewam do masy. Całość mieszam, wciąż gotując na małym ogniu do chwili, aż masa zgęstnieje jak budyń. Pozostawiam na 15-20 minut do lekkiego przestudzenia. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki - folią spożywczą, co ułatwi wyciąganie i krojenie. Wylewam połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam

W kuchni Karmel-itki
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 336

delikatną, pachnąca, cytrusową nutę, ale zawsze możecie jeszcze użyć dodatkowo aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku.  Aha, i jeszcze jedno - do kremu możecie dodać spirytus, jak to było tradycyjnie praktykowane. Ja pominęłam ten etap ze względu na Dzieci, ale na pewno z nim krem będzie lepszy :) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej): 3 szklanki mąki pszennej(...)plasterki cytryny i limonki WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury  180 stopni C. Dno  3-ch tortownic   o wymiarach 21 cm  wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.  UWAGA:  Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania