Akcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia
Różowa kuchniaAkcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa(...)serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę i obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą. Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia
Różowa kuchniaPyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasuchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym. Truskawki kroję na małą kostkę(...)dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze można przełożyć krem do rękawa cukierniczego i pięknie ozdobić tort. Ja akurat
Kuchnia VikiKochani dzisiaj moja propozycja na wielkanocny stół, pyszna ucierana babka na oleju kokosowym, z mąki ze zmielonych płatków owsianych, podana z kremem o smaku cytrynowym i
SMYKWKUCHNImąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru 1 łyżka startej skórki cytrynowej lub drobniutko pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej , lub kilka kropel aromatu cytrynowego 150 g margaryny 4 żółtka NADZIENIE: 4 białka szczypta soli 4 szklanki jogurtu o ulubionym smaku ( np. brzoskwinia, truskawka, malina) 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 5 łyżek mąki 1 łyżka cukru(...)kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy, aż żółtka wstępnie połączą się z resztą ciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Po około 30 minutach zabieramy się
Rozpustne gotowaniepisałam, ale dziś mam dla Was ciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki(...)łyżki cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 2 banany na wierzch 200 g herbatników podłużnych lub okrągłych Przygotowanie Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy w 800 ml wody i pozostawiamy do wystygnięcia, ale uwaga by nie stężały. Galaretkę cytrynową zalewamy zgodnie w przepisem na opakowaniu i odstawiamy na bok. Banany rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Wkładamy
Panda i jej światczasem macie takie "coś", że to owe "coś" za Wami "chodzi"? Ja miałam tak w przypadku tego kremu. Od dawna "zabierałam" się za zrobienie własnego lemon crud'u czyli cytrynowego kremu. Gdzie nie weszłam (czyt.na który z kulinarnych blogów) to napotykałam się na ten krem. Aż w końcu odważyłam się zrobić, po tym jak dzień wcześniej wieczorem, zobaczyłam, że mąż(...)sokiem malinowym ;) Ale co tam, mam nadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny
CookYourselfDostajemy z tego tytułu różne nowinki tej firmy, testujemy nowości i dzielimy się naszymi opiniami na blogu. Najnowsze „dziecko” Winiary to Pomysł na…Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytrynową. Ponownie postanowiłam, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu bo to każdy może sobie przygotować. Postanowiłam tę mieszankę warzyw, ziół i przypraw naturalnych wykorzystać jako zamiennik soli(...)można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblachy wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce, miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera. Robimy to tylko do połączenia się składników, nie za długo, by nie napowietrzać masy. Serową masę wylewamy na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego(...)Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia Różowe jajka Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego
NiePieprz.plLekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia. Składniki na 16 sztuk: ciasto 500 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru
Ugotowaćmałych - 1 cukier wanilinowy - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka wody POLEWA: 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru kryształu - 4 łyżki kakao - 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody) 1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita dodajemy pojedynczo żółtka(...)budyniami i proszkiem. Wszystko wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 15-18 min w 170* MASA: Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy, gdy zaczną tężeć to ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, dodajemy danonki a na końcu wlewamy ostygnięte galaretki. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę. Polewa jest super, nie łamie
Moje Słodkie Piekiełkosztuki żółtka, 4 sztuki białka, 1 opakowanie biszkopty, 1 łyżeczka wanilia mielona typ bourbon madagaskar Royal Brand lub cukier wanilinowy 1 opakowanie, 3/4 kg śliwki, 1 torebka kisiel cytrynowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklankiśliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu(...)masą tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczeniana dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmięknąna śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwkipiec w 200C około 50-60 minutpo upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy
W Mojej Kuchni Lubięostygnie. Do ostudzonej masy dodać jajka i dokładnie zmiksować. Thermomix tu super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw(...)cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast wody dodać sok z cytryny. Ja nie robię bo nie lubię, ale wiem, że dużo ludzi lubi. Gniazdka są rewelacyjne, polecam
Kuchnia Pokoleńcukru 1 ż ółtko 1 ły ż eczka startej skórki cytrynowej 1 ły ż ka ś mietany 18% Szczypta soli Krem: 350 ml ś mietanki kremówki 1 ś mietan fix 3 ły ż ki cukru pudru 10 dag białej czekolady 1 płaska ły ż eczka herbaty matcha Sposób wykonania: Ciasto: Na stolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól(...)cukier, doda ć pokrojone zimne masło , ż ółtko i czubat ą ły ż k ę ś mietany, szybko zagnie ść ciasto. Zawin ąć w foli ę i wło ż y ć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło ż y ć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec
Wanilia i Kardamon