skład : jabłka (82%), cukier, substancja zagęszczająca-skrobia modyfikowana, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy. zawartość netto: 900g Produkt posiada wygodny słoiczek umożliwiający sprawne otwieranie i wyjmowanie jabłek . Jabłka prażone pozwalają na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania obiadowe lub pyszne desery, fantastycznie smakują z ryżem, lodami lub ciastem. Wspaniale komponują się z mięsem drobiowym. Jabłka prażone firmy Reypol zachwycają(...)można je nawet jeść prosto ze słoiczka, są wyraziste, słodkie i smaczne. W mojej kuchni w przyszłości sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych i innych ciast . składniki na 1 formę ciasta 4 jajka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 200g kwaśnej śmietany 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 słoika jabłek prażonych ( 700 g ) Reypol
Smakowite DaniaJestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga Domowa cukierenka. Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :)Tortownica : wymiary : średnica 26 cmCzas pieczenia : 25 - 30 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki:Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. kakao 1/2 łyżeczki proszku(...)sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania :Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać
Słodkości i nie tylkoDzisiaj polecam babkę piaskową, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jak również w jedzeniu. Zanim zdążyłam wyciągnąć aparat i zrobić
Pomysłowa kuchniaznoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku(...)kolejnej misce połącz ze sobą olej oraz mleko, dodaj do nich skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej całość do suchych składników. Mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przelej je do przygotowanej formy, a na jego powierzchni równomiernie porozrzucaj przygotowane owoce. Od razu wstaw do piekarnika na około 45 minut – ciasto powinno być delikatnie zarumienione. Wyjmij, pozostaw
Roślinna - blog wegańskirazem puszysta babka z dodatkiem szafranu, dzięki któremu ma piękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce specyficzny aromat, który nie każdemu odpowiada. Jeżeli za nim nie przepadacie, użyjcie troszkę mniej ; ) Składniki: 0,20 g szafranu 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać mleko z szafranem i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę
Oryginalny smakSkładniki na biszkopt:-5 jajek(osobno białka i żółtka)-3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier)-1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej)Białka ubić na pół
Smaczne Zdrowezewnętrzną skórką, białym albedo, błonkami, miąższem i sokiem. Zmiksowane. Na pewno pomyślą, że jest dziwne, gorzkie, może nawet piekące... ale sięgną zaintrygowani po kawałek. I co? Okazuje się, że ciasto jest całe pomarańczowe, ale przy tym delikatne, miękkie, wilgotne, pachnące i po prostu pyszne. Przy tym, co może być dla niektórych istotne, bezglutenowe. Zatem zabierajmy się za mielenie migdałów(...)połówki i sprawdzić czy nie ma żadnych pestek. Usunąć jeśli są. Pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Zważyć dokładnie 300 g - resztę odrzucić. Wymieszać z masą pomarańczową wszystkie suche składniki. Dodać jajka oraz sok cytrynowy i wymieszać bardzo dokładnie. Przelać masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i brzegi). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec
zadanie-gotowanieCiasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)wymiarach 20x35 cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić. 2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu (w zasadzie bliżej
Na Ciasteczkowych PapierachDzisiaj kolejna próba czegoś nowego a co często robi moja małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji(...)jajka Ciasto – waniliowy biszkopt: - 100g cukru - starta skórka z jednej cytryny - 100g masła - 2 jajka - ziarenka z jednej laski wanilii - 100g mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - kawałeczki kandyzowanej cytryny – według uznania Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - troszkę startej skórki cytryny Zaczynamy od budyniu gdyż dodajemy go do ciasta a pasuje aby wcześniej
Kuchenne WariacjeDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna KuchniaNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt
Kuchnia domowa Aniimbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki(...)obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w drobną kosteczkę.Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Dodać gruszkę i imbir, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 200 st. C. 20-25 minut, do suchego patyczka.Wystudzić na kratce.Smacznego!Coś mi brakuje weny do pisania... Ale myślę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych
VioletoweKucharzenieskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak JedzeniaOdwrócone, czyli pieczone do góry nogami- owocami stroną do dołu. Ciasto jest bardzo przyjemne- wilgotne i orzeźwiająco cytrynowe. U mnie ze śliwkami, które zamroziłam latem (tak, pomału opróżniam zamrażalnik... ;)). Polecam! Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Ciasto: 3 jajka rozmiar L 160 g cukru 3/4 szkl oleju rzepakowego 100 m mleka sok z 1 cytryny(...)mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 400 g wiśni drylowanych 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne, nie chcemy przecież zakalca :). Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną lśniącą pianę. Gdy po odwróceniu
Nastoletnie Wypiekanie