cukier, 6 szt jajka, 1 szkl mąka, 1 łyżka ocet 10%, MASA BRZOSKWINIOWA brzoskwinie -1 puszka duża budyń śmietankowy -2 opak cukier -2 łyżki sok pomarańczowy -2 szkl WIERZCH CIASTA śmietana 36%-0,5 l śnieżki -2 opak czekolada gorzka starta -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać(...)wylać na biszkopt, ostudzić. WIERZCH CIASTA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusimasą budyniową ( dość gęsto ). Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami. Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ). Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ). Lekko dociskamy. Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie
Ostra na Słodkowymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)ciasta kładziemy w blaszce. Na to wykładamy przygotowane jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż masa się zetnie. Gdy jabłka zastygną wyłożyć na to masę budyniową i całość przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego
Krakowskie smaki Aniwsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki(...)mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknierazem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw bierze, że ta, która przedstawiam Wam dziś, jest moją pierwszą próbą zrobienia(...)Muszę dodać, że bardzo udana próbą. Mam nadzieję, że będziecie mieli ochotę sami spróbować, na prawdę warto ;) " Składniki: kostka masła szklanka wody 1,5 szklanki mąki 5 jaj Masa budyniowa: 3 szklanki mleka – ok 750 ml 300 g masła duzy budyń waniliowy albo dwa małe ¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy małe kawałki masła
Słodkie Przyjemnościskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać(...)Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie). Upieczone ciasto wystudzić (nie nalezy wyjmować z blaszki). Masa budyniowa. Ugotować 4 budynie w litrze mleka (ilość cukru wedle uznania), gorący wylać na ciasto. Poczekać aż ostygnie a następnie ułożyć maliny i borówki. Wstawić do lodówki
coolinarnastrefa.blogspot.comWielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki: Ciasto (na około 11 tartaletek): 1 szklanka mąki 120 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie): 2,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem budyniowy czekoladowy: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy. Ustawiamy ogień na malutki
Oryginalny smakmąkę, kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki(...)mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem z domieszką kakao. Schłodzić w lodówce
Pysznie & PięknieKiedy zobaczyłam to ciasto od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Półkruche, miodowe blaty, przełożone masą budyniową oraz jabłkową bardzo fajnie się ze sobą komponują smakowo no i ładnie wyglądają ;) Blacha 22x33cm. Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 300g cukru pudru 2 jajka 100g masła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki śmietany- mniej lub więcej(...)zależności od konsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy
Czerwona Porzeczkamogła to przygotować i Was częstować – najbardziej to lubię!!! ” Taka była moja Wyjątkowa Ciocia Mirka… Dziękuję Ciociu… za Wszystko… Sernik z rosą – składniki: Ciasto: 250 g margaryny do pieczenia 3 żółtka 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Masa serowa: ok. 1 kg sera białego twarogowego(...)łyżka odłożona do piany) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego) sok z połowy cytryny Pianka: 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka proszku budyniowego 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Wszystkie składniki masy zmiksować a na koniec dodać zimne
UgotujmyTo.plpieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy(...)biszkopt kroimy na pół. Obie cześci nasączamy kawą rozpuszcalną (dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzącą wodą i osładzamy 2 łyżeczkami cukru). Na jeden biszkopt kładziemy prawie całą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu wykładamy masę kokosową
Zainspirowana w kuchniSezon na gruszki więc u mnie tarta z gruszkami. Kruche, delikatne ciasto o smaku waniliowym z waniliową masą budyniową i pysznymi gruszkami to idealne połączenie... ...a jak polejemy całość roztopioną, ciepłą czekoladą...mniammmmm... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g(...)kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa: - duży budyń bez cukru o smaku waniliowym (na 3/4 mleka) - 450ml śmietanki 30% - 200ml śmietanki 12% - 4 łyżki cukru - 2 żółtka Polewa czekoladowa: - 40g cukru pudru - 25g kakao - 50g masła - 2 duże łyżki mleka (w razie zbyt gęstej konsystencji dodać więcej mleka) Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko wyrabiamy, zawijamy w woreczek
Wypieki Reneblaszkę 20 cmx30 cm 400 ml śmietany kremówki 3 opakowania śmietan fix mleczna czekolada, lub posypka czekoladowa Masa budyniowa: 500 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g masła Ciasto 3 bit sposób przygotowania. Przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami i żółtkami. Powstałą masę(...)masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy dwóch budyniów waniliowych na 500 ml mleka. Smacznego :) Ciasta bez pieczenia
Pani domowałyżka oleju rzepakowego. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Mleczny krem: 500ml mleka, 100g mąki pszennej, 100g cukru(...)kawałki czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Czekoladowy krem: 400 ml śmietanki 30%, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 100g orzechów laskowych (użyłam Helio ). Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać
Z miłości do słodkości