ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:90/345)

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2468

jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach(...)pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki migdałowe, opcjonalnie  Przygotowanie Ciasto kruche . Wszystkie składniki na ciasto zagnieść krótko, ciasto podzielić na dwie nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu. Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort egipski 11205

smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa: 10 żółtek 10 płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa(...)blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas

Poezja smaku
Torcik malinowy 139

Torcik malinowy Tort z kremem budyniowym i dodatkiem frużeliny malinowej jest bardzo smaczny. Składniki : Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem budyń śmietankowy  – 3 opakowania mleko – 1 l masło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina(...)trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki,  doprowadzić

Kuchnia Danusi
Ciasto Makowy Ślimaczek 391

stole a smakuje nieziemsko ;) Polecam! ;) Składniki (blacha 25x30cm): Ciasto: 600g mąki 200g cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 proszek do pieczenia (15g) 100g masła 200ml lekko ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka olejek migdałowy Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 2 cukry waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy.  Przełożenie ciasta: Zwykły blat  Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu  Zwykły blat  Polewa  Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com

Czerwona Porzeczka
Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe 125

cukier, 6 szt jajka, 1 szkl mąka, 1 łyżka ocet 10%, MASA BRZOSKWINIOWA brzoskwinie -1 puszka duża budyń śmietankowy -2 opak cukier -2 łyżki sok pomarańczowy -2 szkl WIERZCH CIASTA śmietana 36%-0,5 l śnieżki -2 opak czekolada gorzka starta -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać(...)wylać na biszkopt, ostudzić.  WIERZCH CIASTA  Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut.  Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 410

masą budyniową ( dość gęsto ). Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami. Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ). Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ). Lekko dociskamy. Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie

Ostra na Słodko
Kilimandżaro 235

wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę. Masa jabłkowa:  1,5 kg jabłek 2 galaretki łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)ciasta kładziemy w blaszce. Na to wykładamy przygotowane jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż masa się zetnie. Gdy jabłka zastygną wyłożyć na to masę budyniową i całość przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Karpatka 149

wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować  na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki(...)mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Karpatka 166

razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw bierze, że ta, która przedstawiam Wam dziś, jest moją pierwszą próbą zrobienia(...)Muszę dodać, że bardzo udana próbą. Mam nadzieję, że będziecie mieli ochotę sami spróbować, na prawdę warto ;) " Składniki: kostka masła szklanka wody 1,5 szklanki mąki 5 jaj Masa budyniowa: 3 szklanki mleka – ok 750 ml 300 g masła duzy budyń waniliowy albo dwa małe ¾ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy małe kawałki masła

Słodkie Przyjemności
Makowa Panienka 371

ciasto to "odkrycie" przedświąteczne. Przed świętami od dłuższego czasu robiłam ciasto z makiem zwane "cyckami murzynki", lecz ile można jeść to samo ciasto, a skoro ciasto z makiem i kremem budyniowym się sprawdziło, to czemu nie spróbować czegoś w podobnym wydaniu. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Widziałam jego zdjęcia na blogach, na niektórych wyglądał pięknie(...)jedynym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Do masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i mąkę migdałową bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , jeżeli mamy dwie to dzielimy ciasto, a jeżeli jedną to robimy z połowy i potem drugi raz! Pieczemy spody w 170-180 stopniach około 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia. Zagotowujemy 1,5 szklanki

Piekę, bo lubię
kruche babeczki z kremem patissiere 159

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 635

łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać(...)Blaszkę natłuścić masłem/margaryną, posypać lekko mąką, wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min (ciasto ma być cienkie). Upieczone ciasto wystudzić (nie nalezy wyjmować z blaszki). Masa budyniowa. Ugotować 4 budynie w litrze mleka (ilość cukru wedle uznania), gorący wylać na ciasto. Poczekać aż ostygnie a następnie ułożyć maliny i borówki. Wstawić do lodówki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tartaletki „Ptasie gniazdka” 183

Wielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej.   Składniki: Ciasto (na około 11 tartaletek): 1 szklanka mąki 120 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie): 2,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Krem budyniowy czekoladowy: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy. Ustawiamy ogień na malutki

Oryginalny smak
Czekoladowa Karpatka 158

mąkę, kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować  na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki(...)mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem z domieszką kakao. Schłodzić w lodówce

Pysznie & Pięknie
Ciasto Brazylianka 1629

Kiedy zobaczyłam to ciasto od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Półkruche, miodowe blaty, przełożone masą budyniową oraz jabłkową bardzo fajnie się ze sobą komponują smakowo no i ładnie wyglądają ;) Blacha 22x33cm. Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 300g cukru pudru 2 jajka 100g masła lub margaryny 4 łyżki płynnego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki śmietany- mniej lub więcej(...)zależności od konsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania