ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:98/345)

Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami 216

Karmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój małżonek rozpływał się w zachwytach nad tą tartą :) Przepis znaleziony jak zwykle na blogu  Doroty Składniki na kruche ciasto: 160 g mąki pszennej 30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta soli(...)cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce. Ciasto przykrywamy papierem na który wysypujemy obciążniki i pieczemy w temperaturze 200 st C przez ok 25 minut ( po pierwszych 10 minutach obciążniki można zdjąć).  Masa budyniowa: 600 ml mleka 1 laska wanilii 6 żółtek 100 g cukru 30 g mąki pszennej

Słodka Kraina Wypieków
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12041

oknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem budyniowy:  500ml mleka,  2 budynie śmietankowe,  2 łyżki cukru waniliowego,  200g masła

Z miłości do słodkości
Fale Dunaju- ciasto 171

Dunaju to ciasto , które nie wymaga aż tak dużo pracy jak się wydaje. Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch  przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto

O kuchni z uczuciem
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 239

waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom!  drobny upominek możecie znaleźć tutaj  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki  200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa budyniowa  2 budynie o smaku śmietankowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony(...)ściągnij z kuchenki cały czas mieszają. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia.    Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw

Niezły Młynek
Eklery z kremem budyniowym 434

dałabym się pokroić za ten smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym :)  Składniki na ok. 30 sztuk Ciasto parzone: 2 szklanki * mąki pszennej (ok. 30 dkg) kostka masła 20dkg 8 jajek "L" szczypta soli 2 szklanki* wody Krem budyniowy: 3 szklanki* mleka kostka masła

Maślane ciasteczko
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 676

Karpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone

Wanilia i Kardamon
Pyszne ciasto biały lion, z ryżem preparowanym 67907

bardzo proste, wygląda pięknie, i smakuje rewelacyjnie. Jedyny minus-troszkę drogie, ale warto je przygotować. Od dziś wchodzi do mojego zeszytu ulubionych ciast :-) Ciasto składa się z kilku warstw, biszkopta, masy krówkowej z ryżem preparowanym, kremu budyniowego, biszkopta, kremu i wszystko jest posypane orzeszkami solonymi.   Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto pięknie wygląda(...)cytryny -trochę przegotowanej wody -łyżka wódki -łyżka cukru DODATKOWO -około 150g orzeszków ziemnych solonych Teraz przechodzimy do składania ciasta Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy,   na ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej,  następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi I gotowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 198

budyniowa: 1 budyń śmietankowy 100 g cukru 400 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego (ja użyłam domowej konfitury wiśniowej aczkolwiek następnym razem użyję jednak dżemu, gdyż konfitura za bardzo się "rozjeżdżała") 1 puszka masy kajmakowej (ja sama przyrządziłam swój kajmak gotując 2,5 godziny puszkę słodzonego mleka) 1/2 szklanki wiśni w likierze (pominęłam ten dodatek) Ciasto(...)placek przed upieczeniem wylać gorącą masę orzechową. Masa orzechowa: Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować 3-4 minuty na średnim ogniu. Masa budyniowa: Ugotować budyń śmietankowy a gdy wystygnie zmiksować go z masłem. Złożenie ciasta: Na spód kładziemy jeden placek miodowy. Smarujemy go dżemem wiśniowym a następnie nakładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową. Całość

My simple kitchen
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami 210

mnie forma o wymiarach 24 x 28 cm, ale może być odrobinę większa) Ciasto: 250g masła/margaryny 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)) 1 szklanka cukru pudru (zmieliłam ksylitol - Słoneczko ) 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)powstać gładka i gęsta konsystencja.) Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto. Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.     Inspiracja (z małymi modyfikacjami) ze strony: Przepisy Joli

Di gotuje
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 315

nietypowe połączenie sprawdzają się znakomicie i robią furorę wśród tych , którzy wielbicielami nietypowych smaków wcale nie są. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym karmelem . Już po pierwszym kęsie mamy ochotę na więcej! A potem więcej! I więcej! I więcej! Koniecznie musicie spróbować

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami, budyniem i bezą 187

wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z mleka, 2 łyżek cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Gdy gotowe ciasto lekko przestygnie wylewamy na nie jeszcze ciepły budyń. Na nim układamy truskawki. Białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż do uzyskania gładkiej i lśniącej

My simple kitchen
Ciasto Góra Lodowa 149

Pewnie część z Was już je próbowała. Ja upiekłam je dopiero tydzień temu i bardzo żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej. Ciasto jest wyjątkowo efektowne i smaczne. Zwłaszcza masa z mlekiem w proszku jest przepyszna. Co tu dużo pisać, moja rodzinka i znajomi byli nim zachwyceni. Kto jeszcze nie jadł Góry Lodowej to polecam upiec ją jak najszybciej :) Biszkopt(...)ostygnięcia w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z budyniem na puszystą masę. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Włożyć spodni blat ciasta, naponczować mocną herbatą i wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i posmarować pozostałą masą. Połówki biszkoptów poukładać pionowo na masie. Ciasto wstawić do lodówki. Masa z mleka w proszku: Masło, wodę i cukier

Smakołyki Asi
Babeczki mimoza na Dzień Kobiet 217

urodziły się KOBIETAMI, a wszystkim Kobietom, aby zawsze czuły się kochane i szanowane przez partnerów i społeczeństwo. Zapraszam na pyszne biszkoptowe babeczki z lekkim kremem budyniowym pasticcera i kawałeczkami ananasa, którymi dołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3  jajka (żółtka(...)koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego do 180 ° i pieczemy do tzw suchego patyczka, okolo 25 minut. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko. Następnie do mleka dodajemy obraną skórkę

Mia Cucina Sofieta