Pyszne ciasto biszkoptowe ze śliwkami i masą budyniową. Troszkę pracochłonne, ale bardzo efektowne. Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa śliwkowa: 600-800 g śliwek 2 galaretki Masa budyniowa: 500 ml mleka budyń waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół kostki masła Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka(...)stanie się gęsty. Budyń studzimy. Następnie masło miksujemy na gładką masę, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową rozprowadzamy na wierzchu biszkopta. Na masie układamy biszkopciki. Składniki na polewę wkładamy do rondelka, zagotowujemy i studzimy. Polewę rozlewamy na biszkopciki. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnepotraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej 100 g kaszy jaglanej 40 g proszku budyniowego 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego(...)oczyszczoną. Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą pianę wsypując stopniowo cukier trzcinowy. Dodawać stopniowo zblendowaną kaszę - łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt
Kuchnia EllieAgaty ; akurat miałam butelkę na zbyciu, więc czym prędzej zabrałam się za pieczenie. Miałam jednak ochotę jakoś je urozmaicić; przygotowałam więc krem budyniowy w dodatkiem masy krówkowej, a dodatkowo przełożyłam je karmelizowanymi figami. Efekt jest oszałamiający! Ciasto czekoladowe jest dość ciężkie i obłędnie wyraziste w smaku, wilgotne i mięsiste - wprost idealne na styczniowe, szare dni. Krem budyniowy z bitą śmietaną(...)Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie z kremem krówkowym i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 250 ml ciemnego piwa 150 g masła 145 ml śmietany kremówki (38%) 70 g ciemnego kakao 200 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej budyniowy krem krówkowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest(...)całkowicie studzimy. 5. Mleko zagotować. Proszek budyniowy wymieszać wraz z cukrem i odrobiną zimnego mleka. Ugotować budyń przełożyć do miski przykrywając wierzch folią by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić. 6. Ostudzony budyń miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę a następnie łączymy ją z budyniem. Powstałą masę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta. Chłodzimy min 1 godzinę. Dekorujemy kiwi pokrojonym
vaniliowoczekoladowawszędzie :-) w każdej postaci. Warunek konieczny to kruchutkie ciasto i soczyste jabłka doprawione cynamonem... prawdziwa radość dla podniebienia... Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu z cynamonem sprawia, że ciasto jest wręcz genialne. Polecam(...)popołudniowej kawy. Na pewno Was nie zawiedzie ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier migdałowy 100 g masła 1 jajko 1 żółtko Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru
Czary - gary w kuchniBardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dość dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba też uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak ,aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Bardzo(...)masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia. Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy
Różne smaki w kuchniKarmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój małżonek rozpływał się w zachwytach nad tą tartą :) Przepis znaleziony jak zwykle na blogu Doroty Składniki na kruche ciasto: 160 g mąki pszennej 30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta soli(...)cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce. Ciasto przykrywamy papierem na który wysypujemy obciążniki i pieczemy w temperaturze 200 st C przez ok 25 minut ( po pierwszych 10 minutach obciążniki można zdjąć). Masa budyniowa: 600 ml mleka 1 laska wanilii 6 żółtek 100 g cukru 30 g mąki pszennej
Słodka Kraina Wypiekówoknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem budyniowy: 500ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła
Z miłości do słodkościDunaju to ciasto , które nie wymaga aż tak dużo pracy jak się wydaje. Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto
O kuchni z uczuciemwaszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom! drobny upominek możecie znaleźć tutaj Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa budyniowa 2 budynie o smaku śmietankowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony(...)ściągnij z kuchenki cały czas mieszają. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia. Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw
Niezły Młynekdałabym się pokroić za ten smak! Ostatnio tylko torty i torty, więc tak dla odmiany post z przepisem na pyszne eklerki z aksamitnym kremem budyniowym :) Składniki na ok. 30 sztuk Ciasto parzone: 2 szklanki * mąki pszennej (ok. 30 dkg) kostka masła 20dkg 8 jajek "L" szczypta soli 2 szklanki* wody Krem budyniowy: 3 szklanki* mleka kostka masła
Maślane ciasteczkoKarpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone
Wanilia i Kardamonbardzo proste, wygląda pięknie, i smakuje rewelacyjnie. Jedyny minus-troszkę drogie, ale warto je przygotować. Od dziś wchodzi do mojego zeszytu ulubionych ciast :-) Ciasto składa się z kilku warstw, biszkopta, masy krówkowej z ryżem preparowanym, kremu budyniowego, biszkopta, kremu i wszystko jest posypane orzeszkami solonymi. Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto pięknie wygląda(...)cytryny -trochę przegotowanej wody -łyżka wódki -łyżka cukru DODATKOWO -około 150g orzeszków ziemnych solonych Teraz przechodzimy do składania ciasta Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi I gotowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku