Wiecie co powstanie gdy połączy się podwójną bezę makowo-kokosową, ciasto kruche i pyszny krem kawowo budyniowy, a dla przełamania smaków dołoży dżem porzeczkowy? I jeszcze poleje się to czekoladą?. Otóż w ten sposób powstanie nieziemsko pyszne ciasto, które ma pewnie milion kalorii, ale jak zwykłam mawiać w takich sytuacjach od jednego kawałeczka jeszcze nikt nie przytył. Ciasto kruche
Cynamonowe szczęścieDziś jeszcze jeden przepis na ciasto z rabarbarem, bardzo proste, delikatnie kruche z kwaskowatą nutką rabarbaru i aksamitną pianką budyniową idealnie nada się do popołudniowej kawy. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę
Cynamonowe szczęściepysznych drożdżówek dawno nie jadłam... Ciasto delikatne, puszyste, a przy tym nadzienie budyniowe o zapachu wanilii... Ech, pychota. U mnie do powtórzenia, a co!! Składniki na ciasto: 375 g mąki pszennej; 15 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych; 75 g cukru; 1/3 łyżeczki soli; 12 g mleka w proszku; 40 g masła - roztopić; 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej; 1 jajko
In my kitchenDzisiaj polecam kolejne pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki(...)ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy
Bon appetit mon amieoraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka 1 płaska(...)dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim waflem (docinamy z trzeciego), który smarujemy masą budyniową z kakao i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość
Domowy Smak Jedzeniadzisiaj na stole goszczą tradycyjne eklerki z kremem budyniowym, nie znam osoby, która by ich nie lubiła! Polecam spróbować!! :D Składniki: (30-40 sztuk średniej wielkości): Ciasto parzone: 1,5 szkl wody 1 łyżeczka cukru 180 g masła 6 jajek 1,5 szkl mąki pszennej Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 opakowania cukru wanilinowego/ esencja waniliowa 2 budynie waniliowe(...)masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną grubą (!!!) końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy (podczas pieczenia sporo urosną). Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i wystudzić. Krem budyniowy: 3/4 mleka zagotować z cukrem wanilinowym
Malinowo w kuchnijabłkowego ( 750 ml) 1/3 szklanki wody 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę budyniową: 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki i proszkek(...)cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć mus jabłkowy i równo rozsmarować. Na mus jabłkowy wyłożyć masę budyniową, równo rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykimałej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników. Ciasto krówka bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 0,5l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 100g krówek 150g masła masa mascarpone 250g mascarpone 150g masy krówkowej 2 łyżeczki żelatyny 0,25 szklanki(...)schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy - podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa
Smakołyki Berenikiilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała. składniki ciasto: 200g masła zimnego 210 g mąki pszennej 60 g migdałów zmielonych 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kg pigwy(...)garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając. ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie
wesoła kuchniarozwałkować na dużą blaszkę, każdą część upiec osobno. Tem.180C ok 20-25 minut, ciasta są cienkie wiec trzeba sprawdzać aby nie przypalić. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na deseczkę, bo ciasto jest twarde i łatwo je uszkodzić. Ułożyć na twardej deseczce , włożyć do foliowej torby i odstawić na min 3 dni bez przekładania. Składniki na masę: 1/2 litra mleka po łyżce(...)mąki krupczatki i ziemniaczanej, odstawić do wystudzenia. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć masę budyniową, na drugim marmoladę. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i gotowe przełożone ciasto ponownie odstawić do foliowej torby aby nadzienie wsiąkło i zmiękczyło ciasto
Apetyczna babeczkaSmaczne lekkie ciasto z herbatników przełożonych masą jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka(...)wstawić do lodówki na kilka minut i dopiero potem ułożyć na wierzchu herbatniki, a na nich pozostały krem budyniowy. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na niej pozostałą masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez minimum 4h w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną
Trzeci talerzPychotka (pani Walewska) Przepis ten chodził za mną od dawna. Kruche ciasto z bezą, kwaskowatym dżemem, plus krem budyniowy - połączenie, które sprawia, że wszyscy komentują to jednogłośnie: "Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie. Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka, ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską. Składniki: Na ciasto kruche: 500 g mąki szczypta soli
My sweet a lifeDziś przedstawiam przepis na przepyszny deser - ptysie z kremem budyniowym . Jest to dość czasochłonna operacja, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkościowe cudo . Uwielbiam ptysie i serdecznie polecam Wam ten przepis :-) * * * Składniki na ciasto (proporcje na jedną blachę): 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 5 całych jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Kawa z mlekiemRewelacyjne ciasto o niechlubnej nazwie "Pijak" na puszystym biszkopcie z aksamitną masą budyniową, genialną warstwą kokosowo makową, orzeźwiającą, przełamującą słodkość konfiturą porzeczkową i okrągłymi biszkopcikami polanymi czekoladą to wyjątkowy wypiek łączący wiele smaków które jako całość tworzą niezwykle smakowite ciasto. Polecam. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru
Słodka StronaCiasto zachwyca bogactwem smaków. W tradycyjnym przepisie masa jest budyniowa, u mnie natomiast wzbogacona kakao i alkoholem, a całe ciasto polane polewą. Pamiętam, gdy jadłam je po raz pierwszy. Bardzo często gości w moim rodzinnym domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych. SKŁADNIKI CIASTO: (forma 24x38cm) 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna
słodki bratek