FILO , postanowiłam je wykorzystać do Galaktoboureko, greckiego ciasta, które można uznać za grecki odpowiednik naszej kremówki, choć jest zupełnie innym ciastem. Spód i wierzch to ciasto Filo, natomiast wnętrze to masa budyniowa z kaszą manną, a wszystko to nasączone cynamonowo-pomarańczowym syropem. Jeśli ktoś ma ochotę na kulinarną podróż do Grecji to zapraszam! Składniki na Galaktoboureko, czyli greckie ciasto
Rozpustne gotowaniePyszne ciasto z sam raz na lato - rewelacyjny kruchy spód, lekka budyniowa pianka, soczyste owoce i chrupiący wierzch - czegoż chcieć więcej? ;) Baaardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na blachę ok 23x33cm) Kruche ciasto: 250 g masła/margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Bydyniowa pianka: 5 białek 1 szkl cukru pudru 2 budynie(...)sztywno, stopniowo dodawać małymi porcjami cukier puder, a następnie proszek budyniowy. Gdy wszystko się już dobrze połączy, wlać cieniutką strużką olej, cały czas miksując. 2. Piankę wyłożyć na kruchy spód, na wierzch wyłożyć maliny (otworkami do góry) lekko wciskając je w piankę. 3. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, szczypac palcami małę porcje i układać je na wierzch
Kto ugości moich gości?Królowa Śniegu" urzekło mnie przede wszystkim swoim wyglądem. Nigdy wcześniej też nie robiłam ciasta w kolorze niebieskim, więc postanowiłam skorzystać z przepisu :-) Jest to ciasto deserowe - na biszkopcie, z bitą śmietaną, masą budyniową i galaretkami. Do tego w masie zatopione są "Delicje", które sprawiają, że ciasto jest jeszcze bardziej atrakcyjne w smaku. Czytaj dalej
Arabeska waniliowamnie ciast. Raz, że smakuje bardzo dobrze, a dwa, że nie wymaga użycia żadnych niespotykanych składników (kawa zawsze była w domu;)). Na ciasto składa się biszkopt z dodatkiem kawy zbożowej, zwykły jasny biszkopt, a oba przełożone pyszną budyniową masą na gorąco. Zachęcam do wypróbowania, bo pomimo, iż brzmi zwyczajnie, jest pyszne, wilgotne, mięciutkie, o wspaniałym delikatnym smaku kawy:) Biszkopt kawowy(...)momencie zwykle używam drewnianej pałki do ucierania, takiej z okrągłą końcówką). Połowę gorącej masy budyniowej wlewamy na blat kawowy, wyrównujemy. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Wylewamy resztę masy, równo rozprowadzamy, po czym dajemy na górę drugi kawowy biszkopt. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta dekorujemy polewą z roztopionej czekolady. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi
Smaki Na Talerzuobrusie po lewej stronie. Nigdy nie robimy kanapek! Kawałki pieczywa odrywamy małymi kawałkami, ewentualnie nakładamy odrobinę masła i wkładamy do ust. Zdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html Ciasta Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk. Drób Jeśli drób jest
Kate's Kitchenwykonane z innych składników, użyłam sody i jogurtu. Natomiast amerykańskie są na mleku i proszku do pieczenia. Z tej porcji usmażyłam takie 4 naleśniki. Wykonanie ciasta – do dużej miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, sodę, sól, cukier. Dodać jajko, jogurt i wszystko za pomocą miksera wymieszać na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, zmiksować
Kuchnia PokoleńNorweskie bułeczki skoleboller. Proste w wykonaniu, słodkie, idealne do szkoły, na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Są pyszne dzięki temu, że do ciasta dodajemy kardamon, a całość uzupełnia krem budyniowy i kokos. Całość polana słodkim lukrem. I takie bułeczki tygryski lubią najbardziej. Pycha, polecam! Źródło książka Wypieki z różnych stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła 300 ml letniego(...)następnie wyrobić ciasto ręcznie. Uformować kulę włożyć do miski. Nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. (około 10-15 minut
O kuchni z uczuciemDziś przepis na ciasto- klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Przygotowane przeze mnie w ramach tłustego czwartku „na szybkości” jak to mówię;) Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień- miękkość ciasta
Domowe ciastacoś rześkiego. Cytrynowa chmurka Drukuj przepis Składniki płatki migdałowe (do dekoracji) ciasto 3 jajka 1/3 szkl cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody nasączenie 0,5 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru masa budyniowa 2 budynie śmietankowe 0,5 szkl soku z cytryny(...)Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na wolnych obrotach, aby masa jajeczna nie opadłą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy wodę. Formę (zwykłą, dużą do ciasta) wykładamy pergaminem i wylewamy ciacho. Pieczemy 20 minut w 180*C. Krok 2 Upieczone ciasto nasączamy sokiem z cytryny z wodą i cukrem. Krok 3 1 szkl wody gotujemy razem
CoolinarniePLCiasto na biszkopcie z masą budyniową, wafelkami i posypką kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka Szklana mąki 2 łyżki cukru pudru Szczypta soli Łyżka oleju Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe 1 szklanki cukru pudru 200 g Kasi 3 szklanki mleka dodatkowo: 250 g rurek kakaowych 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Biszkopt: Żółta oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli
Lena GotujePuszysty i mięciutki herbaciany piernik, zwany kanadyjskim ma tą zaletę, że nie musi leżakować. A poza tym super smakuje, przełożony masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 1 szklanka oleju rzepakowego - 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej herbaty - 4 jajka - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 3 łyżeczki sody masa: - 2 szklanki mleka
Zainspirowana w kuchnijako taca a to ułatwia podanie ciasta. Znajdziecie tam wiele innych ciekawych produktów. Zapraszam do zakupów. Oprócz kwadratowej formy wybrałam sobie okrągłą tortownicę i obręcz do tortów. ciasto z mango i masą budyniową
Ewa w kuchnibudyniu i zagotowujemy, dodajemy do tego brązowy cukier i olej kokosowy - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę kajmakową mieszamy ze zmielonymi orzeszkami. Możemy teraz zacząć układanie warstw ciasta. Układamy kolejno: Herbatniki Masa budyniowa Herbatniki Masa kajmakowa Herbatniki Masa budyniowa Masa Kajmakowa Na koniec rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i wylewamy na górę ciasta.Wstawiamy na noc do lodówki żeby wszystko ładnie
Smacznie Pysznie Kaloryczniemiksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę ciastek,wyłożyć warstwę kremu, ciastka,ponownie krem, ciastka.Wierzch posmarować cienką warstwą kremu budyniowego i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Moje domowe kucharzeniesię nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania Wypiekania