ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:120/345)

Chatka Baby Jagi z truskawkami 300

Truskawki są moim ulubionymi owocami na świeżo i jako dodatek do ciast :) Ostatnio co weekend piekę ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową- z tego przepisu.  W ten weekend postanowiłam zrobić trochę inną wersję sernika na zimno, a właściwie chatkę Baby Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika(...)bokach na herbatniki nakładamy trochę masy serowej.  Herbatniki delikatnie składamy, tak by powstał trójkątny kształt. Na górze powinna być 2 cm prześwit na masę serową- wygładzamy nożem masę. Ciasto owijamy w folię, lekko dociskając boki. Ciasto chłodzimy ok. 2 godzin w lodówce. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto czekoladą. Dekorujemy motylkami i cukrem różowym błyszczącym

Aga w kuchni
Ciasto Rajski Obłok 166

wylała). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto się piecze, możemy przygotować masę budyniową. Półtora szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Miksujemy blenderem lub mieszamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy powoli zmiksowaną masę. Zagotowujemy(...)wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na pół godziny. Na wystudzony biszkopt nakładamy masę kokosową, następnie wykładamy herbatniki i na nie wylewamy piankę owocową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia składników

e-PrzepisyKulinarne
Kilimandżaro 110

Pogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy wodę, mieszamy. Lekko przestudzoną

Na moim talerzu
Kilimandżaro 168

Pogoda w zeszłym miesiącu nie dopisywała, dlatego piątkowe wieczory spędzałam w kuchni przygotowując ciasto na weekend i oto kolejne z nich. Puszysty biszkopt, z fajną masą jabłkowo-malinową i delikatnym kremem budyniowym. Dla mnie to kolejny sukces w słodkościach, gdyż masa budyniowa nie zawsze mi wychodziła (albo zbyt rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała(...)cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy wodę, mieszamy. Lekko przestudzoną

NA MOIM TALERZU
Ciasto Fiona 143

najniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę.  Masa budyniowa: 1. 300 ml wody łączymy z sokiem i zagotowujemy. W pozostałych 150 ml rozpuszczamy dynie. Jak woda z sokiem zacznie(...)wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Jak zacznie tężeć, ale tak lekko wylewamy ją na nasze ciasto. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby wszystkie warstwy dobrze nam stężały. Biszkopt - masa budyniowa - delicje - masa śmietanowa - galaretka

kruche babeczki
mini ptysie z malinowym nadzieniem 153

Profiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)nich rześkość malin i delikatność budyniowego kremu. Wyszło jak dla mnie wspaniale. Nic dodać, nic ująć. Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody  na krem budyniowy: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej  20 g mąki pszennej  żółtko 40 g cukru 100 g masła dodatkowo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru 112

upiec w wersji razowej, trochę “fit” i bez dodatku cukru, a do tego przełożyć nieco bardziej dietetycznym budyniowym kremem na bazie śmietanki kokosowej (czyli stałej części mleczka kokosowego). Jeśli macie jeszcze zapasy musu jabłkowego w słoikach to ciasto nie będzie problemem i zaoszczędzicie czas podczas przygotowywania (a przy okazji opróżnicie nieco spiżarnię ;)). Muszę przyznać, że ta masa(...)pierwszy blat wyłożyć mus jabłkowy i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem i wyłożyć część masy (podzielić ją tak, aby wystarczyło na wierzch i boki ciasta). Nałożyć na wierzch trzeci blat i cały tort przykryć masą budyniową. Wygładzić lub udekorować według uznania (ja wykorzystałam kwiatki z opłatka i wiórki kokosowe). Artykuł Lekki tort orkiszowy razowy z kremem bez masła i cukru pochodzi

Fitkot
Naleśniki budyniowe 86

Zawsze robiłam ciasto naleśnikowe tradycyjnie (według  tego przepisu ), ale tym razem skusiły mnie naleśniki budyniowe. W tym wydaniu są one delikatne, pyszne i pachnące wanilią.Ciasto to zrobiłam w dwóch wersjach: jedne z samym budyniem, a do pozostałego dodałam cienko pokrojone kawałki jabłka. Jedne i drugie są smakowite. Zachęcam do wypróbowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 400ml mleka

Danka Pichci
Śmietankowa babka budyniowa 134

Śmietankowa babka budyniowa, z lekką nutą wanilii i pomarańczy - prosta do wykonania, tradycyjna w smaku, delikatna, wilgotna. Jest zrobiona na śmietanie, dzięki czemu jest lżejsza od tradycyjnych bab maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :) Składniki: 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli(...)Silikonowej nie smarujemy. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy

Smak mojego domu
Ciasto Marysieńka 173

Ciasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka  które mi zostały(...)sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte

Aga w kuchni
Metrowiec 109

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do wysmarowania blachy, szczyptę soli, Na krem budyniowy: 4 szklanki mleka, 1 i ½ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 i ½ kostki margaryny lub masła. Przygotowanie metrowca zacznij od ciasta. Jajka sparz. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę połącz(...)pokrój na równe kawałki. Można, np. ustawić oba placki obok siebie i oba na raz kroić na ok. 1 cm kawałki. Kawałki ciemnego i jasnego ciasto układaj naprzemienne smarując je niezbyt cienką warstwą kremu budyniowego. Gotowego metrowca krój na ukos

blog.moje-pasje.info
Kajmakowo-czekoladowy przekładaniec 155

Przekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych  Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo

Szalona Kuchnia Eweliny
Kajmakowa pysznotka 624

Pysznotka to dwa kruche ciasta pieczone z bezą i siekanymi orzechami, przełożone masą budyniową. Moja jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, z tym, że masa jest z dodatkiem kajmaku. Ciasto jest dość słodkie, ale w tym połączeniu ta Pysznotka to prawdziwa pychotka :) CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru białego

https:KKuchniaMniam
Babka Wielkanocna Tulipan 137

Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne babki i ciasta, które Wam polecam. Ta babka ma w sobie trzy smaki, pieguska z makiem, babka kisielowa, budyniowa i kakaowa. Czyli takie cztery w jednym. Żródło Ciasta s. Anastazji Składniki 6 jajek 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z budyniem i owocami 204

wypróbować. Do ciasta można dodać dowolne owoce miękkie, ja dałam truskawki i trochę rabarbaru. składniki: ciasto 450 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g zimnego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli masa budyniowa 1 l mleka 2 opakowania dużego budyniu waniliowego na 3/4 ml 4-5 łyżek cukru waniliowego(...)zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedna większa ok 2/3 całego ciasta i druga mniejsza 1/3 ciasta.  Kawałki ciasta zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 1 godzinkę. W szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mleko wymieszane z proszkiem budyniowym i ugotować gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić aby troszkę przestygł

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania