ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:114/345)

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem 162

Zawinąć ciasto w kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z miodem, cukrem waniliowym, malinami  i proszkiem budyniowym. Odstawić piekarnik nastawić na 200`C ciasto cienko rozwałkować między folią spożywczą na i wyciąć 4 okręgi o średnicy 14 cm. wykleić ciastem nasmarowane wcześniej masłem foremki, dobrze ucisnąć brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Metrowiec w kratkę 1230

następnie naszą mieszankę wlać do wrzącego mleka. Gotować aż cała masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę a następnie powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Oba placki ciasta pokroić w podłużne paski o wysokości i szerokości około 3 cm. Gotowym kremem smarować (niezbyt grubo) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne

Świat Ciasta
Wiśniowa bajka 1115

Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej  śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany

Wanilia i Kardamon
Kakaowa szarlotka z budyniem 324

dwie części i każdą owinąć w folię spożywczą.  Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.  Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp. 180st.  Masa:  5 jabłek,  2 szklanki mleka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 łyżki(...)łyżki cukru waniliowego.    W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje.  Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły

Z miłości do słodkości
Kokosek z borówkami 638

razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Dusić, aż puści sok, mieszać starając nie rozgniatać owoców. Proszek budyniowy wymieszać z wodą i wlać do owoców. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15 min. Białka ubijać ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach(...)dodawać porcjami cukier, najlepiej po łyżce. Kiedy cukier się rozpuści wsypać proszek budyniowy i śmietanę. Na końcu dodać wiórki kokosowe, które mieszać z pomocą łopatki. Na podpieczone ciasto kruche wyłożyć frużelinę z borówki. Wyłożyć warstwę kokosową i wyrównać. Na wierzchu zetrzeć na tarce jarzynowej zmrożone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 35 minut. Smacznego

https:KKuchniaMniam
RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE ŚMIETANĄ 184

kruche, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. W sam raz na niespodziewane przybycie gości. Takie rurki z powodzeniem można nadziać kremem budyniowym  (przepis tutaj) . Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 250 ml śmietany kremówki 36% * cukier puder do śmietany (według uznania) * cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na paski (wzdłuż dłuższego boku

Zrób to smacznie
Odwrócona drożdżowa szarlotka 239

Drożdżowa szarlotka przepis Szarlotka to ciasto, które można przygotować na wiele sposobów,nasze ulubione to: szarlotka z budyniową pianką wiosenny jabłecznik bez pieczenia szarlotka na bardzo kruchym cieście prosta szarlotka z płatkami owsianymi szarlotka na półkruchym cieście Pyszna szarlotka z jabłkami ma wielu zwolenników, przyznam że nie znam osoby, która by szarlotki nie lubiła. Pieczone jabłka mają w sobie coś

MamaOskarka
Torcik z bezą 147

ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem jeżynowy ( przetarty ) co dało nam super galaretkę, masa budyniowa i beza. Cóż może być lepszego. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień więc śmiało na weekend można zrobić je już w piątek. Oczywiście jeżeli macie w domu takich łasuchów jak u mnie

Ewa w kuchni
Pierniczkowy alpejczyk z kremem 163

szklanki mąki -3 czubate łyżki kakao -ok 30 dag pierniczków w czekoladzie Krem -3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego -półtorej kostki masła -2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe) Przygotowanie Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu olej. Piec ok. 30 minut w temp(...)blaty. Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem. Źródło: 'Chwila dla Ciebie' Smacznego

Zielona Kuchnia
Kremówka 158

niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka .  Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka

Moje domowe kucharzenie
Ciasto balowe 2377

gorąco polecam ten przepis: ciasto 3 bit bez pieczenia – klik Ciasto balowe – Składniki: Składniki na biszkopt: 4 jajka szczypta soli pół szklanki mąki pszennej – ok. 80g pół szklanki mąki ziemniaczanej – ok. 100g 3/4 szklanki cukru – ok. 160g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 gotowe budynie waniliowe w proszku (bez cukru, każdy(...)wymiarach 25cm x 36cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 18-23 minuty (do zarumienienia i suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a później przekroić wzdłuż na dwa blaty. MASA BUDYNIOWA: Ugotować 2 gotowe budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru zwykłego

Kulinarne Przeboje
Tarta z creme patissiere i truskawkami 175

mojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar(...)łyżki zimnej wody Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto

moj przepis na
Tort czarno-biały 216

Ciasto jasne, ciasto ciemne i masa maślano-budyniowa – ot, cały tort czarno-biały! Prosty, minimalistyczny w wyglądzie, ale wyjątkowo smaczny i delikatny. Ze składników, które być może macie w szafce. Ostatnio robiłam torty śmietanowe – przyznam, że chciało mi się takiego maślanego jak za dawnych lat. Tort idealnie sprawdzi się na świętowanie ważnych okazji. Ja świętuje nim dzisiejsze(...)czwarte urodziny bloga. To już cztery lata jestem z Wami. Tort czarno-biały – ciasto jasne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – ciasto ciemne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl

Poezja smaku
Naleśniki budyniowe 120

budyniowe, które robimy już też od jakiegoś czasu, ale nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia, bo zanim skończyłam smażyć, to już ich prawie nie było. Naleśniki pyszne, delikatne, wyczuwamy smak budyniu. Są idealne do owoców, więc jak najbardziej możemy wykorzystać fakt, że jest ich teraz dużo. Przepis podaję tak na oko jeśli chodzi o mąkę, bo zobaczycie ile ciasto(...)olej rzepakowy do smażenia  1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy wodę i mleko i miksujemy do połączenia się składników. 2. Następnie dodajemy proszek budyniowy, miksujemy i teraz dodajemy mąkę. Tyle, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Najlepiej mąkę dodawać partiami. 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki.Układamy je jeden na drugim i nakrywamy drugim talerzem

kruche babeczki
Bananowa rozpusta 133

wiem co mam myśleć. Nie jestem ekspertem, jestem tylko zwykłym konsumentem, który ma prawo się zdziwić. Może ktoś mnie oświeci? Podążając więc za trendami postanowiłam zrobić ciasto z bananami właśnie. Pyszny biszkopt, masa budyniowa, mleko skondensowane, banany, bita śmietana, galaretka, och! Czy to nie brzmi jak bananowa rozpusta?! Do tego kieliszek delikatnej Pravdy o smaku brzoskwiniowym(...)miało taką samą temperaturę jak budyń.  Tajemnicą udanej, niezważonej masy budyniowej jest taka sama temperatura budyniu i masła, ot cała filozofia. :) Masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Postępujemy tak do końca. Gotową masę możemy umieścić w lodówce lub od razu posmarować nią ciasto. Następnym krokiem jest przygotowanie biszkoptu.  Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka

MamaOskarka
Ciasto cytrynowe z budyniem 213

przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożonej papierem i wysypanej płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C pieczemy 30 minut. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół przekładamy ciepłą masą budyniową. Gotujemy połowę mleka z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy chwilę. Ciepłą masą przekładamy ciasto

kgwjanczewo