przygotowałam z duża ilością naturalnej wanilii od Skworca co dodatkowo sprawiło, że są bardzo aromatyczne. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 25 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Krem budyniowy: 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu wanilia naturalna
Apetyczna babeczkaZapraszam kochani tym razem na ciasto bez pieczenia. Bardzo słodkie ciacho z masą kajmakową, bitą śmietaną, kremem budyniowym, przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki(blaszka 23/33): masa budyniowa: mleko 500 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, masło 200 g, bita śmietana: śmietanka 30% 500 ml, śnieżka w proszku 3 szt, do nasączenia: herbata(...)nasączamy herbatą). Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy na ciasto i ponownie przykrywamy go ciastkami. Następnie ciastka smarujemy dżemem porzeczkowym i ponownie przykrywamy ciastkami. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy
kulinarne odsłony patitrochę suche. Przypomina brownie, chociaż tylko trochę, bo nie jest aż tak wilgotne (i nie zawiera czekolady, tylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem. Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach
FitKotpapierem blaszkę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe
Rozpustne gotowaniedrugą wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry
Rozpustne gotowaniekisiel 4 białka + 1/3 szkl. cukru Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie na talarki. Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki. Zagotować 0,5 l. mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły
charlotte gotujemiałam) zanurzonych w galaretce - dzięki temu ładnie się błyszczą i dłużej zachowają ładny wygląd. Sernik wyszedł naprawdę pyszny, delikatny, lekko budyniowy w smaku. Pyszności. Koniecznie musicie spróbować. Sernik z mascarpone i owocami w kruchym cieście Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta z okazji Dnia Mamy :) Przygotowałam ją w bardzo krótkim czasie jak na ciasto kruche. Spód jest idealnie chrupiący, nie za słodki. Nadzienie to delikatny krem budyniowy, bez masła i śmietany. Ilość cukru można oczywiście regulować według własnych upodobań. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami, ale znakomicie pasują tu również maliny. Nie mogą być to owoce mrożone. Zapraszam :) Zaskoczcie swoją Mamę(...)pszennej 100 g zimnego masła 30 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto
Chocolate Muffin Blogtego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :) Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka zimnej wody szczypta soli. Krem budyniowym: 400 ml mleka kokosowego, 100 g masła, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 3-5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki
SzczyptaSmaQkroimy w 1-1,5 cm kostkę, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Osobno mieszamy cukier z proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 185-190 stopni C. Ze schłodzonego ciast odcinamy 1/4 i odkładamy. 3/4 ciasta rozwałkujemy na cienki placek o średnicy około 8 cm szerszej niż forma, wykładamy nim spód
Rozpustne gotowaniecukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 200 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki(...)Proszek budyniowy rozpuszczamy w zimnym mleku bardzo dokładanie, aby nie było grudek i cały czas mieszając, wlewamy do gorącej masy serowej. Gdy masa zgęstnieje i zaczną się tworzyć bąble na jej powierzchni (jak podczas gotowania budyniu) gotujemy jeszcze chwilę i garnek zestawiamy z kuchenki. Połowę gorącej masy wykładamy na półkruchy spód w blaszce. Wyrównujemy powierzchnię. Kładziemy drugi blat ciasta półkruchego
mojewypiekiinietylkowymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru(...)pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Czekolady zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając równomiernie. Ciasto schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCiasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w wersji pełnej cukru, tłuszczu i białej mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca , jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie(...)ilości wody. Choć zastanawiając się to takie czerwone "galaretkowe" plamki widoczne w niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂 Biszkopt: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g mąki ryżowej bezglutenowej 3 jajka 100 g ksylitolu Masa budyniowa: 1 litr mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego (Amylon) 3 łyżki ksylitolu
Zdrowie na języku :Psię komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa
SzczyptaSmaQproszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne. Masa budyniowa: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu 2-3 jasne budynie bez cukru Na soku jabłkowym i winie
Niespełnione zdolności kulinarne