zostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, sól, jajko z żółtkami, proszek budyniowy, alkohol, zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewać masło, aż całe się zużyje. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę
Passions hobbies lifeLatem mój zapał do pieczenia ciast zanika, ale apetyt na słodkości pozostaje taki sam! Dlatego częściej decyduję się na przygotowywanie ciast, które wcale nie wymagają pieczenia. Masa jaglana smakowo bliska jest budyniowi, lekkiemu serkowi. Tzw. wegański "sernik". Czytaj więcej
Kasia Sarnapszennej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyDługo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt
Słodki Zakątekserniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy
Kuchnia od dwojgaszkl mleka 3/4 szkl mąki pszennej 80 g proszku budyniowego ( np. waniliowego) 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i proszek budyniowy oraz dodajemy jajko, mleko i olej i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię. Na gorącej patelni smażymy naleśniki z obu stron przez ok. 1 minutę
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasłem. Galaretki rozpuścić jak poprzednio w 750 ml wrzątku, połowę szklanki odlać i nasączyć górny biszkopt. Resztę odstawić. Wyłożyć na ciasto krem karpatkowy. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na kremie, budyniowym. Od razu zalać tężejącą galaretką, inaczej banany zrobią się ciemne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawielu książkach kucharskich, a także w rodzinnych zeszytach z przepisami. Ten jest połączeniem kilku z nich. Efekt jest naprawdę zadowalający i pyszny. Wspaniale kruche ciasto doskonale współgra z warstwą bezową, czarnymi porzeczkami i kremową masą budyniową. Istna pychotka
Milion Smakówkoniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy. Zanim wybijemy
In my kitchenmieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć masą budyniową. Smacznego
O kuchni z uczuciemzdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-) 500g mąki pszennej 250g masła 250g kwaśnej śmietany szczypta soli 1. Wszystkie składniki
Szefowa kuchnipiekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 30 minut do tzw.suchego patyczka.Po tym czasie wyjmujemy delikatnie jeszcze gorące ciasto na ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy 1 szkl mleka do rozmieszania proszków budyniowych a resztę zagotowujemy z 1,5 szkl wiórków.Do gotującego mleka wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy budyń.Ściągamy z ognia i w gorącym
słodkie i nie tylko historie kulinarneBiałka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodaj proszek budyniowy oraz olej i całość delikatnie połącz. Po 20 minutach pieczenia blachę wyjmij z piekarnika. Na ciasto wyłóż przygotowaną pianę. Na niej rozłóż pozostałe owoce. Pozostałe ciasto kruche pokrusz w palcach i rozłóż na wierzchu ciasta. Blachę ponownie wstaw
blog.moje-pasje.infomasła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego bez cukru szczypta soli *można także użyć z wiaderka, jednak najlepiej dobrej jakości, o zawartości tłuszczu min 10%, wtedy można zmniejszyć ilość masła nawet do 100 g. Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto(...)łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać proszek budyniowy. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą połowę zamrożonego ciasta. Spód podpiec około 15 min. w temp
My sweet a lifePolewa: Połamaną czekoladę podgrzewamy z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy i miksujemy z masłem i mascarpone. Polewamy budyniowy krem. Fale Dunaju to pewnego rodzaju powrót do przeszłości. Lata temu starsza kucharka zachwycała domowników aromatem i smakiem tego ciasta. Następnie nastała chwila "odpoczynku". Domowy przepis nam się zagubił i jakoś nie wpadał nam w ręce. Teraz wizyta w spiżarni
Wypisz Wymalujwygniatamy spód formy. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy białka i cukier, miksujemy, a następnie dodajemy stopniowo jogurt grecki, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto w formie smarujemy dżemem, na to wylewamy masę jogurtową. Całość posypujemy pokruszonym ciastem odłożonym wcześniej do zamrażarki. Pieczemy 45-50 minut, wyciągamy
My Culinary ArtCiasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petit beurre (500 gram) 1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam masę kukułka) 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier(...)herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę. Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego
Kuchnia u BietkiCiasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto JAMAJKA to połączenie ciemnego biszkoptu z galaretką i bananami przełożonymi kremem śmietanowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Ciasto łatwe do przygotowania. Świetnie się kroi i ładnie prezentuje. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30/35 cm: biszkopt 5 dużych jajek 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 1 budyń czekoladowy(...)piana. Następnie dodawać po jednym żółtku. Miksować na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i proszek budyniowy. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 180 ºC przez około 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Następnie przekroić na pół, aby uzyskać dwie części . Jedną część posmarować
Ugotowaćdrugą włożyć do zamrażalnika na około 1/2 godziny. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i ubijać, aż się rozpuści (fot.2) . Wsypać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać. Dodać śmietanę, aromat waniliowy i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, następnie rozprowadzić równomiernie masę kokosową (fot.3) , Całość posypać startym ciastem kakaowym (z zamrażalnika) (fot.4) . Piec
Świat Ciastakoloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika(...)pierwszy upieczony placek. Drugim przykrywam i zaczynam szykować masę budyniową. Na mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórsłodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem 500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka(...)kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki pod przykryciem foli na minimum 12 godzin, aby masa budyniowa stężała
Gosia gotujesię mleka i gotować mieszając ok 3 minuty. Połowę budyniu wlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
Camilla w kuchnimąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spód biszkoptowy czekoladowy: 3 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 masło 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietankowa: 1 śmietana 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka(...)pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Galaretkę rozpuszcza w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody
Ciasteczkowy Potwórczas mieszając, dolewać do mleka mąki wymieszane z żółtkami, cukrem pudrem i mlekiem. Podgrzewać do zgęstnienia masy. Powierzchnię masy budyniowej przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się kożuch. Odstawić do ostygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto przekroić na dwie równe części. Każdą rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką na prostokąty nieco większe niż dno formy(...)blatów, bo ciasto po upieczeniu nieco się skurczy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy wyłożonej papierem. Podziurkować widelcem. Piec ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu odstawić oba blaty do ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie, zmiksować masło. Miksować dalej, dodając na 3 porcje masę budyniową. Masę wyjąć na jeden z blatów, równo rozprowadzić. Przykryć
Weekendy w domu i ogrodzie