ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:161/345)

American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 164

kroimy w 1-1,5 cm kostkę, polewamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Osobno mieszamy cukier z proszkiem budyniowym, cynamonem, gałką i odstawiamy.     Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 185-190 stopni C. Ze schłodzonego ciast odcinamy 1/4 i odkładamy. 3/4 ciasta rozwałkujemy na cienki placek o średnicy około 8 cm szerszej niż forma, wykładamy nim spód

Rozpustne gotowanie
Sernik gotowany 326

cukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 200 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki(...)Proszek budyniowy rozpuszczamy w zimnym mleku bardzo dokładanie, aby nie było grudek i cały czas mieszając, wlewamy do gorącej masy serowej. Gdy masa zgęstnieje i zaczną się tworzyć bąble na jej powierzchni (jak podczas gotowania budyniu) gotujemy jeszcze chwilę i garnek zestawiamy z kuchenki. Połowę gorącej masy wykładamy na półkruchy spód w blaszce. Wyrównujemy powierzchnię. Kładziemy drugi blat ciasta półkruchego

mojewypiekiinietylko
Ciasto Kubuś 260

wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru(...)pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Czekolady zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając równomiernie. Ciasto schłodzić w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 190

Ciasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w wersji pełnej cukru, tłuszczu i białej mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca , jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie(...)ilości wody. Choć zastanawiając się to takie czerwone "galaretkowe" plamki widoczne w niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂 Biszkopt: 50 g mąki owsianej bezglutenowej  50 g mąki ryżowej bezglutenowej  3 jajka 100 g ksylitolu  Masa budyniowa: 1 litr mleka  2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego (Amylon) 3 łyżki ksylitolu

Zdrowie na języku :P
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 177

się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm  Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa

SzczyptaSmaQ
SZARLOTKA Z AJERKONIAKIEM 141

proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka:   2 kg jabłek Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne. Masa budyniowa:   2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu 2-3 jasne budynie bez cukru Na soku jabłkowym i winie

Niespełnione zdolności kulinarne
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 269

jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru  200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe  z cukrem Ponadto :  słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu

Walijskie Pichcenie
Pączki sylwestrowe 180

zeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie(...)odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać utarte jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, a później rękami do momentu aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Masło rozpuścić i ostudzić

Mama Gotuje
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 154

wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Zmieniłam więc nieco sposób przygotowania, sięgnęłam po jasny cukier, i jest. Idealnie wiosenne ciasto.  Przepis znalazłam u Ani , jednak zgodnie z sugestią z bloga  Somewhere over the kitchen  przygotowałam również sos. Lekko budyniowy, ale niezbyt gęsty, kremowy, słodki i mocno waniliowy, idealnie pasuje do wyrazistego smaku matchy. Całość smakuje obłędnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Truskawkowe twisty 140

ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Truskawki zmiksować z łyżeczką cukru. Odlać odrobinę i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę truskawek zagotować. Do gotujących się owoców dodać wymieszany budyń. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Ciasto posmarować przygotowanym budyniem truskawkowym. Zwinąć je wzdłuż dłuższego

Domowa cukiernia Ewy
Kruche ciasto z pianką i truskawkami 316

białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek podczas ubijania wsypywać powoli cukier, następnie dodać powoli wsypując proszek budyniowy. Na sam koniec ciągle ubijając wlewać bardzo małym strumieniem olej. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na nim truskawki, wylać pianę. na górze pokruszyć mniejszą część ciasta.   Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Pączki budyniowe z marmoladą 137

zostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, sól, jajko z żółtkami, proszek budyniowy, alkohol, zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewać masło, aż całe się zużyje. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę

Passions hobbies life
JAGIELNIK KOKOSOWY wegańskie ciasto 231

Latem mój zapał do pieczenia ciast zanika, ale apetyt na słodkości pozostaje taki sam! Dlatego częściej decyduję się na przygotowywanie ciast, które wcale nie wymagają pieczenia. Masa jaglana smakowo bliska jest budyniowi, lekkiemu serkowi. Tzw. wegański "sernik". Czytaj więcej

Kasia Sarna
Naleśniki budyniowe 247

pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 162

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt

Słodki Zakątek

Proponowane wyszukiwania