ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:159/345)

Jabłecznik z masą z jabłek i kisielu 125

surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto. Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości soku. Jabłka i sok i pozostały sok jabłkowy dodać do garnka i zagotować(...)gotującego się soku dodać rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać. Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać. Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3. -większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść. -rozłożyć ciepłą masę jabłkową

Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka słoneczka 178

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to niestety to nie są dla niego ciasteczka. Te nie zbyt słodkie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 250g masła  Lukier na bezę: 1 białko 130 g cukru pudru Krem budyniowy: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 130g masła Dodatkowo: orzechy włoskie mielone

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z budyniem 264

wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę (28 x 35 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku (aż zacznie lekko się rumienić). Wystudzić. Masa: Ugotować budynie(...)cukrem. Połączyć z wystudzonym budyniem. Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować budyniową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 minut w 180ºC

Kubki smaku
Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym 95

dlatego warto zabrać się za przygotowanie tych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy zwracać uwagę na gramaturę opakowań) budyniu waniliowego dobrej jakości – szczerze(...)Pieczemy w temperaturze 180 stopni dopóki ciasto się nie zarumieni. Nakładamy po 1/2 kostki czekolady i ponownie umieszczamy w piekarniku, aby czekolada się rozpuściła. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, nakładamy na jeszcze ciepłą czekoladę po łyżeczce masła orzechowego i zostawiamy do wystygnięcia. Do rondelka wlewamy mleko zostawiając ok. pół szklanki do rozpuszczenia proszku budyniowego. Dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. W pozostawionym

Kate's Kitchen
Babeczki z kremem budyniowym, czekoladą i masłem orzechowym 94

dlatego warto zabrać się za przygotowanie tych babeczek zanim jesienna depresja zagoni nas pod kocyk bezpowrotnie. Składniki: Kruche ciasto (na ok. 10 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 25 g drobnego cukru Szczypta soli Krem budyniowy: 100 g miękkiego masła 40 g (1 opakowanie – należy zwracać uwagę na gramaturę opakowań) budyniu waniliowego dobrej jakości – szczerze(...)Pieczemy w temperaturze 180 stopni dopóki ciasto się nie zarumieni. Nakładamy po 1/2 kostki czekolady i ponownie umieszczamy w piekarniku, aby czekolada się rozpuściła. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, nakładamy na jeszcze ciepłą czekoladę po łyżeczce masła orzechowego i zostawiamy do wystygnięcia. Do rondelka wlewamy mleko zostawiając ok. pół szklanki do rozpuszczenia proszku budyniowego. Dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy. W pozostawionym

Kate's Kitchen
Pawi ogon Siostry Anastazji . 5038

oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki typ 450 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada Jamar Krem ajerkoniakowy : 600 ml mleka 2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku Lub krem budyniowy : 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 cukier(...)proszku i ubić mikserem na sztywno. W przepisie Siostry Anastazji jest krem budyniowy , jeśli taki wolicie to zróbcie budyniowy. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. W przepisie na blaszkę układa się 2 rolady ja ułożyłam jedną na cieście kruchym. Warstwy ciasta : 1. ciasto kruche 2. cienka warstwa konfitury pomarańczowej ale nie       koniecznie

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto toffi na krakersach 178

lepsza ;) Przełożone słonymi krakersami... Ciężko mu się oprzeć, bo smak zniewala :) Ważne, by ciasto zrobić dzień, dwa przed planowanym podaniem, musi leżakować w lodówce przez około 24 godziny ;) Polecam! Ps. Zachęcam do zapoznania się z ofertą abacosun.pl . Makijaż permanentny i nie tylko ;) Składniki na krem budyniowy: 1 l mleka 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 250 g masła 1 szklanka mąki(...)warstwę herbatników, na nie wylać gorącą masę budyniową. Na całym kremie budyniowym ułożyć krakersy, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu masy budyniowej, na krakersy wyłożyć krem toffi, przykryć go także krakersami, na nie wyłożyć krem śmietanowy. Ciasto przykryć folią spożywczą, chłodzić w lodówce, najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem oprószyć gorzką czekoladą, startą na tarce o dużych oczkach. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Tarta jeżynowa 143

zawsze można się sugerować wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie(...)tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Jeżyny umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli

Passions hobbies life
Jaglane kluski z jabłkiem i cynamonem 182

Wczoraj zrobiłam sobie mały powrót do smaków dzieciństwa ... tak powstały kładzione kluski w nieco "uzdrowionej", bezglutenowej wersji -  z kaszy jaglanej i mąki kukurydzianej. Ciasto z początku może się trochę rozpadać, ale przy odpowiedniej ilości mąki nie musicie się o to martwić.  Świetnie smakują w towarzystwie twarożku posypane cynamonem i rodzynkami lub tradycyjnie -  z masełkiem i cukrem(...)tarce o bardzo małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody (np, przy pomocy sitka). Zblendowaną kaszę mieszamy w misce z jajkiem, startym jabłkiem, proszkiem budyniowym i cukrem (do smaku). Dosypujemy kilka łyżek mąki, tak aby ciasto było dość zwarte, ale nie klejące. Teraz gotujemy kluski. Ja nabierałam porcje zwilżoną w wodzie łyżką i kładłam bezpośrednio na wrzątek. Gotowałam przez

Kuchnia Ellie
ANANASEK 198

Dziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)dekoracji WYKONANIE MASY : Sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1 litra. Ananasy kroimy w kostkę. Połowę przygotowanego płynu gotujemy, w drugiej mieszamy budynie. Gdy sok się zagotuje wlewamy naszą budyniową mieszankę i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Wyłączamy, a następnie wsypujemy galaretki w proszku i dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Masa zrobi się rzadka, ale tak ma być. Jak trochę

Pani na deser
Łatwa karpatka ;) 138

Składniki Ciasto: 150 g margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku

The Sweet Damsel
CIASTO KRÓWKOWE Z BANANAMI BEZ PIECZENIA 160

SKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE:  Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia.  Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)krem truskawkowy.  Do miski wykładam śmietanę i ok 100 ml mleka całość miksuję.  Krem wykładam na herbatniki. Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam.  Posypuję wierzch ciasta.  Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc min. 12 godzin. Smacznego

Gotowanie Patki
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 208

Ciasto to jest dla mnie absolutnym ideałem. Jest po prostu przepyszne... nie da się skończyć jedzenia na jednym kawałeczku. Nie za słodkie, winne, delikatne i do tego jeszcze pięknie wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast(...)biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie z dodatkiem soku z cytryny jest fantastyczna. Myślę, że z powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajka szklanka

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania