trzeba wymyślać im coś nowego do jedzenia zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Szczególnie nie jest łatwo wtedy, kiedy dzieci są niejadkami. Na dzisiejsze śniadanie upiekłam dla córki placki biszkoptowe, ona je uwielbia. Bardzo puszyste, nie za słodkie, idealne na śniadanie czy podwieczorek. Posypać je można cukrem pudrem, polać miodem, dowolnym syropem albo podać z ulubionym dżemem. Składniki(...)szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Łyżką wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać z ulubionym dżemem, w moim przypadku dla przełamania smaku był
Zrób to smacznieGrube, puszyste i pyszne omleciki to idealna propozycja na słodkie śniadanie, zwłaszcza jeśli polejemy syropem z agawy lub miodem i dodamy ulubione owoce. Biszkoptowe omleciki - przepis na 2 porcje Do przygotowania omlecików będziesz potrzebować: 3 żółtka, 35g ksylitolu, 60ml mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 50g mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 białek, szczyptę soli, banana, 2 kiwi, miód / syrop(...)Ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli i resztą ksylitolu. 5. Pianę dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj. 6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, nałóż łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby przed usmażeniem kolejnej porcji dodaj na patelnię jeszcze łyżkę oleju. 7. Gotowe omleciki polej syropem
Z notatnika dietetykadelikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii(...)wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy. Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki. Wierzch tortu udekorować, wygładzić
FitKotziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę(...)połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać.Upieczony i wystudzony spód biszkoptowy przekroić na 3 części. Masę zieloną jeszcze gorącą wylać na pierwszy i drugi spód biszkoptowy. Przykryć trzecim, docisnąć lekko i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia kremu.Przesmarować cały torcik
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatne, rozpływające się w ustach naleśniki biszkoptowe! Do przygotowania 8 naleśników potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklankę mleka - 1 szklankę śmietany 30% - 4 jajka - 1 cukier waniliowy 15 g - 1 łyżkę oleju - 400 g waniliowego serka - świeże owoce (u mnie czerwone porzeczki) Pamiętajcie, by do odmierzania składników użyć szklanek tej samej wielkości(...)gładką masę. 2. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez krótką chwilę. 3. Ubite białka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym i całość delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. 4. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, więc
Bez CebuliPraktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić(...)zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci
Dieta bez mlekaDziś polecam przepyszne placuszki z serka wiejskiego, idealne na lekkie śniadanie, przekąskę, kolację. Delikatne, biszkoptowe wręcz, znikają z talerza niezwykle szybko :) Szczególnie zasmakowały mojej uroczej trzylatce, na którą muszę bardzo uważać z powodu alergii pokarmowej. Polecam wszystkim będącym na diecie i wszystkim tym, którzy lubią nowości. Smakowite z domowym dżemem, konfiturką, jogurtem lub same, saute :) Składniki: 1 standardowe opakowanie serka(...)Przygotowanie: Serek wiejski przełożyć do miseczki (razem z płynem), dodać mąkę, jajko, ksylitol, sól i proszek. Dokładnie wymieszać łyżką. Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno nagrzać, nakładać po łyżce ciasta, smażyć do zrumienienia. Przewrócić na drugą stronę i również smażyć na złoto. Trwa to bardzo szybko. Gotowe podawać z dżemem lub same
Cakes By KejtKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła
Luźna Kuchniazaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki(...)drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad
Przepysznik - BLW i nie tylkootarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz: sok wyciśnięty z 1-2 cytryn 1/2 szklanki wody Dodatkowo (do ozdobienia tortu): ok. 400-500 ml śmietany 30% barwniki spożywcze Wykonanie: Biszkoptowe blaty: Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym(...)jeszcze trochę barwnika (pamiętajcie, że podczas pieczenia kolory lekko ściemnieją). Tortownicę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie natłuszczamy boków. Delikatnie przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuszczamy go w formie
MyCookBook.plDziś na kolację niezawodny omlet biszkoptowy w wersji czekoladowej. Zawsze się udaje, nie wymaga dodatku żadnych spulchniaczy w postaci sody czy proszku do pieczenia - swoją puszystość zawdzięcza dokładnie ubitym białkom oraz delikatnemu wmieszaniu mąki i kakao. Podałam ze świeżym twarożkiem i orzechami (tzw. brain food , które korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu) :) Składniki : 2 jajka, podzielone na białka(...)laskowe lub migdały Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch
Chocolate Muffin BlogPuszysta rolada biszkoptowa, w której krem zastąpiony został świeżymi truskawkami. SKŁADNIKI 300 g truskawek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji ; Tabliczka białej czekolady 2-3 truskawki Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek(...)cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki nie przykleiły
RAROSSAmnie śniadanie to pewnego rodzaju celebracja jedzenia - najważniejszy posiłek dnia, do którego lubię się przyłożyć. Na stole często goszczą placki, naleśniki czy pankejki... dziś przyszedł czas na biszkoptowy omlet na słodko. Zrobicie go raz i przepadniecie, jest tak dobry! :) Omlet na mące kokosowej: 5 wiejskich jajek 4 łyżeczki ksylitolu 4 płaskie łyżki mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera. Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 8-10 minut Omlet
Cooking Monsterracuchy a'la pączki z patelni , racuszki z twarogiem , placuszki z bananami , placuszki na kaszce mannej - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe racuszki, które znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem . Pyszne, puchate placuszki zdobyły moje serce całkowicie. Gorące, prosto z patelni smakują rewelacyjnie! Składniki: 1 całe jajko 3 łyżki(...)proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy
Walijskie Pichcenie