ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:156/197)

Ciasto delicja pomarańczowa 118

Przepyszne ciasto wzorowane na znanych ciasteczkach "Delicje" Pomarańczowa galaretka z pomarańczami na biszkopcie całość dopełniona aksamitnym musem czekoladowym. Istne niebo w gębie. Biszkopt tortownica o średnicy 24cm 2 jajka L 50 gram mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru łyżeczka octu. szczypta soli Galaretka pomarańczowa  3 średniej wielkości soczyste  pomarańcze(...)przez sito. Dodajemy do ubitych białek również stopniowo i mieszamy delikatnie za każdym razem szpatułką aby białka zbytnio nie opadły. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok. 20 minut. Biszkopt po upieczeniu wyciągamy i uderzamy z wysokości ok. 50 cm o blat. Pozostawiamy

Andzia Pichci
Szybki deser z jabłkami 155

Przekąska na słodko którą wam dzisiaj przedstawiam to na 100% jest deser, nie jestem tylko pewna czy można podać na nią prosty przepis. Powstała raczej z

Relaxtime
Biszkopt kakaowy 174

pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy do naszej zakładki ‘Torty(...)uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy

Domowe Torty
Różowy biszkopt z różaną nutą 111

Wyrazisty i smaczny biszkopt. Dodatek wody różanej nadaje mu piękny aromat i ciekawy posmak. Jest lekko wilgotny, więc nie musimy go już dodatkowo nasączać. Idealnie nadaje się do ciast i tortów z dodatkiem śmietanowych kremów ozdobionych kwiatowymi akcentami. SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru łyżeczka wody różanej łyżeczka proszku(...)głęboką czerwień tylko o różowy kolor!), pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45 min, do tak zwanego

Domowe Torty
Biszkoptowe naleśniki 171

Biszkoptowe naleśniki Święta minęły ,czas na żołądkowy odpoczynek.Pytanie - czy naleśniki to lekkie danie czy nie?. Z drugiej strony tak od razu przejść z przejadania  do niedojadania to chyba również jest nie zdrowe. Dlatego postanowiłam że wolno ale systematycznie przestawię rodzinkę na pochłanianie mniejszej ilości pożywienia . Mam nadzieję że i do zdrowszej. Składniki  3 jajka 1 szklanka mleka(...)miksować . Jeśli mąka będzie bardzo gęsta dodać trochę wody gazowanej.Ciasto naleśnikowe musi być gęste i jednolite. Krok 4 . Ubić na pianę białka i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą w ciasto . Jeśli ciasto jest za gęste można dodać odrobinę gazowanej wody. Krok 5 .  Smażyć naleśniki do uzyskania lekko brązowego koloru. Krok 6 . Ser wyłożyć do miski i dodać resztę składników ,brzoskwinie

Eli Gotowanie
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 242

Nie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT RZUCANY 103

WYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM Składniki: 3/4 szklanki (o pojemności 250

JejKuchnia
Muffiny w jagodowym kapeluszu 130

przykład tradycyjnie: śmietaną, a do tego miodowy posmak z wanilią i cytryną. Absolutna symfonia smaków rozbrzmiewa wtedy na języku i...kakaowych muffinach, które są bohaterkami dzisiejszego wpisu :) Mięciutkie, biszkoptowe w śmietanowo-jagodowym pokryciu z miodowym sosem z wanilią :) Łatwe i szybkie! Będą wyśmienite do popołudniowej kawy, czy herbaty w promieniach sierpniowego słońca. Zaczęła się druga połowa ostatniego miesiąca wakacji(...)pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką 97

Jak ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz...... Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką. Składniki: jaja 6 szt

Różowa kuchnia
Kawowe muffinki z pomarańczą i rodzynkami 105

Jak cudownie mieć urlop. Można rano obudzić domowników zapachem kawy i pomarańczy, które uwolniły się podczas pieczenia muffinek.  Rewelacyjne połączenie. 2 szklanki mąki pszennej 1

VioletoweKucharzenie
Kawowo-czekoladowe ombre... tort 287

biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić(...)brązowego cukru 1 kieliszek (lub więcej jeśli chcecie bardziej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem i z kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol. Wykonanie  Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna. Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik na zimno z truskawkami 237

Lekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 500 g sera śmietankowego (z wiaderka); 200 ml śmietanki 30%; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

In my kitchen
Ciasto Owocowe Trio 179

bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające- deserowe trio. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy(...)cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka agrestowa  galaretka cytrynowa WYKONANIE: blat biszkoptowy+ masa jabłkowa krem biszkopty galaretka agrestowa ( wylana pomiędzy biszkopty) galaretka cytrynowa ( wylana na biszkopty) Smacznego

Domowe ciasta
Biszkopt z kremem 129

będzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą  być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym(...)Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na nasączenie: sok z połowy cytryny+ szklanka przegotowanej wody+ 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: galaretka truskawkowa 300 g świeżych truskawek WYKONANIE: blat biszkoptowy+ 1/2 nasączenia   1/2 kremu blat biszkoptowy+ nasączenie   1/2 kremu   truskawki pokrojone w grubsze plastry   tężejąca galaretka   Smacznego

Domowe ciasta
Koronkowy tort z malinami w środku. 207

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy(...)Nasączyłam wiśniówką. Wykonanie  Pierwszy blat nasączyłam delikatnie i wyłożyłam 1/3 kremu na wierzch kremu poukładałam maliny i przykryłam kolejną warstwa i tak kolejny raz aż posmarujemy wszystkie blaty biszkoptowe. Przełożony tort schłodziłam 30 minut w lodówce.  Po schłodzeniu posmarowałam tort na wierzchu masą maślaną. Delikatnie wyrównałam.( cukrowe koronki nie mogą być używane na masy śmietanowe bo rozpuszczą się

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk