Kolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi malinami – palce lizać! Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki(...)większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką
Ciastkozercytortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Krem 600 ml śmietany kremówki(...)grudek. Zagotować i odstawić z ognia. Rozprowadzić w gorącym czekoladowym sosie żelatynę, w razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30- 33 stopnie. Wykonanie Każdy blat biszkoptowy nasączyć sokiem z cytryny i cukru, lub ulubionym ponczem. Posmarować kremem śmietanowym, ułożyć owoce. Złożony w ten sposób tort schłodzicie co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować kremem maślanym, wyrównując
Piekarz-Kucharz-Garkotłuklekko odstawać od formy.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni). Ciasto wsadzamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na pół uchylone drzwiczki. Czekamy, aż biszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem.Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu(...)mieszamy całość szpatułką do połączenia składników.Wyjmujemy z lodówki śmietanę kremówkę i dodajemy ją do masy. Mieszamy szpatułką.Całość wkładamy na cały dzień do lodówki do stężenia.Nasączenie blatów biszkoptowych:Szklanka mocno zaparzonej miętySłoiczek dżemu z czarnej porzeczki (Łowicz 100%, polecam)Przygotowanie tortu:Późno wieczorem, kiedy biszkopt zdąży się całkowicie wystudzić, a masa jagodowa stężeje, zaczynamy przekładanie tortu.Rozcinamy (najlepiej nitką
Eat Shrimpsprażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej ostatnio herbaty earl grey z sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu :) Ze słodką dedykacją dla Basi(...)miksujemy na gęsty krem Nasączenie : 300 ml gorącej wody+ 2 torebki herbaty earl grey+ sok z połowy cytryny+ 4 łyżki cukru Zaparzamy i odstawiamy do całkowitego schłodzenia Dodatkowo: okruszki biszkoptowe kakao WYKONANIE: blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia masa jabłkowa blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu blat biszkoptowy + nasączenie ½ kremu wierzch obsypujemy okruszkami z biszkopta i przesianym przez
Domowe ciastaMój syn na czwarte urodziny zażyczył sobie kolorowy tort. Zrobiłam więc tęczowy tort biszkoptowy z masą maślaną, cukierkami m&m`s i wafelkami KitKat. Tort wyszedł bardzo kolorowy i bardzo słodki. Ale najważniejsze, że młody był zadowolony, a tort smakował. Początkowo blaty chciałam upiec na jednorazowych tackach o średnicy 20 cm, jednak akurat takich nie udało mi się dostać(...)delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto zważyć i podzielić na 6 części. Do każdej części dodać odpowiedni barwnik. Ciasto wylać do formy, piec do momentu aż brzeg ciasta odejdzie od brzegów formy ok. 15 - 20 minut. Blaty
Mama Gotujeroztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia(...)żelatyną, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem kremu patissiere Toffee. Kiedy mus stężał wyłożyłam na niego warstwę zimnego kremu, na to drugi blat biszkoptowy. Wierzch i boki wysmarowałam kremem, następnie boki obłożyłam czekoladowymi rurkami i przewiązałam czerwoną wstązką. Na wierzchu po wewnętrznej krawędzi zrobiłam wzorek kremem i kilka rozetek, w które powciskałam maliny. Środek
Blondynka GotujeJest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia- to ono w tym wypadku stanowi o delikatności i podkreśla smak smacznej masy. O podanych proporcjach można wykonać ciasto z blachy 33 x 35 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy(...)szklanki gorącej wody Z podanych składników przygotowujemy nasączenie. Przecedzamy przez sito ( aby nie było fusów z kawy) Dodatkowo: 6 łyżek kwaskowego dżemu lub powideł WYKONANIE ciastka biszkoptowe + nasączenie po 1 łyżeczce kwaskowego dżemu ( u mnie wiśniowy) masa serkowa ciastka biszkoptowe + nasączenie masa serkowa ciastka biszkoptowe Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny Smacznego
Domowe ciastapóźniej jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Mus malinowy(...)porcje. Pierwszy blat połóżcie na podstawce i nasączcie (dobrze jest składać tort w wysokiej formie, lub tortownicy aby mus nie wylatywał bokami.) Posmarujcie częścią musu przykryjcie kolejnym blatem biszkoptowym i powtórzcie cały proces jeszcze raz. Teraz tort powinien schłodzić się porządnie (najlepiej na całą noc) Schłodzony tort posmarujcie zwierzchu czekoladowym ganache. Starajcie się zrobić to równo
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksię całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam nawet połowy powstałej masy, wystarczy(...)Wstawiamy do lodówki na ok 2 h do całkowitego stężenia. Mój biszkopt troszeczkę się spiekł dlatego w środku widoczny jest ciemny pasek :-D. Smacznego!!! Uwagi! Do jednej części masy biszkoptowej postanowiłam dodać kakao co nie było dobrym pomysłem gdyż po upieczeniu placek przykleił się do ściereczki i rolada nie dała się zwinąć
sierotka maRysia w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Domowe ciastaTen przepis Karmel-itka obiecała wstawić uroczemu Panu od Jana Niezbędnego, który towarzyszył blogerom na Wielkim Finale i Pikniku BlogerChef'a i, z którym Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej:P Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania(...)wódki + 100 ml przegotowanej wody+ sok z cytryny+ 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 pomarańcza 1 galaretka o smaku pomarańczowym rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody WYKONANIE: blat biszkoptowy+ ½ nasączenia krem I blat biszkoptowy+ ½ nasączenia krem II pomarańcze pokrojone w cienkie plastry zalewamy tężejącą galaretką Schładzamy w lodówce ok 5-6 godzin S macznego
Domowe ciastaŚwięto Mamy wymaga wyjątkowej oprawy. Tego dnia szczególnie zadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty
Z Majeczką w kuchniOmlety biszkoptowe robiłam już wiele razy, ale do tych najlepszych doszłam dopiero niedawno metodą prób i błędów. Są banalnie proste w wykonaniu i mogą być szybkim sposobem na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Omlet możesz podać z dowolnym nadzieniem: bitą śmietaną, owocami, nutellą, dżemem, jogurtem, serkiem... Co dusza zapragnie. Od tego, co włożę do omletu, uzależniam ilość cukru - przy słodszym(...)mikserem lub ręcznie trzepaczką. Rozgrzej średnią patelnię mniej więcej 7/10 mocy palnika. Zależnie od patelni, możesz dać odrobinę masła lub smażyć bez tłuszczu, jeśli masz odpowiednią patelnię. Wylej połowę ciasta na patelnię i zmniejsz trochę ogień. Przykryj dopasowaną pokrywką. Smaż na rumiano z obu stron, tak z 1-2 minutki, odwracając tylko raz łopatką. Przełóż na talerz i od razu
Anioszek w kuchni