cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodawać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Krem - 600 ml mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić(...)miksując. Dodać kawę wymieszaną z wódką, połączyć. Polewa - czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w formie. Wyłożyć połowę kremu i poukładać pierniczki. Przykryć drugą warstwą kremu i drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Wierzch udekorować polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis
Domowa cukiernia Ewystopniowo dodawać mąki przesiane z kakao, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany(...)łyżce mascarpone (w temperaturze pokojowej), za każdym razem dokładnie mieszając. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Ubitą kremówkę partiami dodawać do masy czekoladowej, dokładnie łączyć. Biszkoptowe blaty delikatnie skropić herbatą. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, ułożyć na nim maliny, skropić lekko podgrzaną konfiturą malinową, a na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną
Domowa cukiernia EwyCiasteczka biszkoptowe z konfiturą żurawinową, obsypane makiem, to szybka w przygotowaniu, chrupiąca propozycja świątecznych wypieków. Składniki: 3 jajka 80g cukru 75g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki maku 120g gęstej konfitury żurawinowej szczypta soli olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż białka będą sztywne(...)wsypać mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm . 2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia
Szalona Kuchnia Ewelinyżółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitych żółtek. Do tak przygotowanych jajek przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną na przykład bułką tartą blachę. Blacha prostokątna duża. Biszkopt po upieczeniu rzucamy z wysokości kolan i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie banany obieramy ze skórki(...)blaty. Ja używam do tego celu noża do chleba z ząbkami. Biszkopt smarujemy masą budyniową, nakładamy na nią mleko skondensowane, lekko rozsmarowujemy widelcem i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Nadszedł czas na bitą śmietanę. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy, ja robię to w mikrofalówce. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier i żelatynę. Ubitą śmietaną smarujemy drugi blat biszkoptu
MamaOskarkaUwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO(...)oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką
Kuchnia DanusiPyszny sernik na zimno na delicjach, z dodatkiem mleka zagęszczonego. Zrobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Zawsze do sernika na zimno
Agusiowe smakołykiPyszny tort piernikowy przełożony delikatnym i lekkim kremem pomarańczowym. Pięknie prezentujący się na stole i bardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym
cool and mintyzastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą Praliny czekoladowe Mini omlety biszkoptowe z dowolnym przybraniem Niektóre przepisy są już stare i dawno wołają o aktualizację zdjęć, ale jeszcze mi się to nie udało, także wybaczcie mi. Wszystkie jednak przetestowane przeze mnie(...)posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część
Anioszek w kuchniMalutkie, słodziutkie placuszki na maślance, podane z owocami i owocowym jogurtem. Przepis praktycznie ten sam co na biszkoptowe placuszki w wersji xxl . Jestem ciekawa, która wersja bardziej Wam się podoba :) Jedno jest pewne, od obu wspaniale zacząć dzień :) 3-4 porcje: 2 jajka szklanka maślanki 1,5 szklanki mąki 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka proszku do pieczenia(...)dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą i drobnym cukrem. Sztywną pianę stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień. Nakładamy malutkie placuszki, dodajemy kilka kropel wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, smażymy, aż góra nie będzie surowa. Przewracamy
Mienta blogtrzeba wymyślać im coś nowego do jedzenia zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Szczególnie nie jest łatwo wtedy, kiedy dzieci są niejadkami. Na dzisiejsze śniadanie upiekłam dla córki placki biszkoptowe, ona je uwielbia. Bardzo puszyste, nie za słodkie, idealne na śniadanie czy podwieczorek. Posypać je można cukrem pudrem, polać miodem, dowolnym syropem albo podać z ulubionym dżemem. Składniki(...)szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Łyżką wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać z ulubionym dżemem, w moim przypadku dla przełamania smaku był
Zrób to smacznieGrube, puszyste i pyszne omleciki to idealna propozycja na słodkie śniadanie, zwłaszcza jeśli polejemy syropem z agawy lub miodem i dodamy ulubione owoce. Biszkoptowe omleciki - przepis na 2 porcje Do przygotowania omlecików będziesz potrzebować: 3 żółtka, 35g ksylitolu, 60ml mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 50g mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 białek, szczyptę soli, banana, 2 kiwi, miód / syrop(...)Ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli i resztą ksylitolu. 5. Pianę dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj. 6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, nałóż łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby przed usmażeniem kolejnej porcji dodaj na patelnię jeszcze łyżkę oleju. 7. Gotowe omleciki polej syropem
Z notatnika dietetykadelikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii(...)wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy. Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki. Wierzch tortu udekorować, wygładzić
FitKotziemniaczaną zmieszać i dodać przesianą - delikatnie wymieszać łyżka.Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem ciasta, czy na pewno jest upieczone.)Zielony krem:900 ml zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi),3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym.Z soku odlać szklankę(...)połowie szklanki wody. Wystudzić aż do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać tężejąca galaretkę i połączyć. 1/3 odłożyć i dodać do niej zmiksowane truskawki - wymieszać.Upieczony i wystudzony spód biszkoptowy przekroić na 3 części. Masę zieloną jeszcze gorącą wylać na pierwszy i drugi spód biszkoptowy. Przykryć trzecim, docisnąć lekko i odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia kremu.Przesmarować cały torcik
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatne, rozpływające się w ustach naleśniki biszkoptowe! Do przygotowania 8 naleśników potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklankę mleka - 1 szklankę śmietany 30% - 4 jajka - 1 cukier waniliowy 15 g - 1 łyżkę oleju - 400 g waniliowego serka - świeże owoce (u mnie czerwone porzeczki) Pamiętajcie, by do odmierzania składników użyć szklanek tej samej wielkości(...)gładką masę. 2. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez krótką chwilę. 3. Ubite białka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym i całość delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. 4. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki są bardzo delikatne, więc
Bez CebuliPraktycznie jak co weekend pozwalamy sobie z Madzią na odrobinę szaleństwa w kuchni o poranku i powstają pyszne śniadanka. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!