ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:144/197)

27 przepisów z truskawkami 135

roboty, bo te smakują nieporównywalnie dobrze! Łączcie te piękne owoce z kruszonkami i zapiekajcie! Pamiętajcie, że sezon jest bardzo krótki, a do wypróbowania jest aż 27 przepisów! Czas start! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Domowy kisiel truskawkowy Jaglany shake z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy(...)Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Kompo t truskawkowo - czereśniowy Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Omlet biszkoptowy z koktajlem truskawkowym i kokosem Owsianka z truskawkami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowa kasza manna Truskawkowy koktajl

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki biszkoptowe z nadzieniem serowo-makowym 159

Delikatne, puszyste naleśniki biszkoptowe z nadzieniem serowo-makowym, czyli… seromak w wersji naleśnikowej :D Pomysł na nie zrodził się pod wpływem chwili. Miałam w planach zrobienie naleśników z serem, ale koniecznie chciałam je czymś wzbogacić, aby nie były takie zwykłe… Na dodanie do nich masy makowej wpływ miała niewątpliwie puszka „gotowca” znaleziona w czeluściach spiżarni oraz (a może przede wszystkim(...)udzielający mi się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł na ich podanie? Składniki (na ok. 8-9 szt.): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2-3 łyżki wody gazowanej 4 jajka

MyCookBook.pl
Mięciutkie biszkoptowe ciasteczka z marmoladą. 142

Mięciutkie ciasteczka biszkoptowe przełożone marmolada. Niby nic specjalnego, ale przyjemnie się je zajada :) Do kawusi lub herbatki pasują idealnie :) Powstały przez przypadek, ale dobrze się stało. Na pewno jeszcze je powtórzę :) Składniki: 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem, dodać(...)przesiane mąki. Zmiksować, dodać 2-3 łyżki piany z białek. Ponownie zmiksować. Dodać resztę piany i wymieszać łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - 20 minut. Kiedy ciasto lekko przestygnie ściągnąć z blaszki. Wierzchnią stroną ułożyć na ściereczce i delikatnie oderwać papier. Następnie znów obrócić

Agusiowe smakołyki
Tort Rocher 221

mieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o  śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 150 – 160ºC (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy(...)czarnej porzeczki 50 g pokruszonego wafelka czekoladowego, typu ‘Prince Polo’ posypka dekoracyjna – złoty cukier ok 40 g zmielonych orzechów laskowych – zamiast złotego cukru Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Delikatnie nasączmy go wodą z kakao i nakładamy cienką warstwę konfitury. Wykładamy pierwszą porcję kremu Rocher. Rozprowadzamy krem równomiernie za pomocą szpatułki

Słodki Pomysł
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 159

mojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy

moj przepis na
Orzeszki -skorupki do nadziania, drożdzowe 147

kolejne skorupki do nadziewania orzeszków..tym razem drożdżowe...robiłam takie po raz pierwszy..jeszcze muszę wypróbować biszkoptowe..Przepis na takie drożdżowe orzeszki znalazłam  tutaj. Ja użyłam zwykłej mąki pszennej.Autorka podała dwie opcje robienia orzeszków..wypróbowałam obydwie i jak dla mnie lepiej pracowało się z kuleczkami zrobionymi od razu i zostawionymi do wyrośnięcia..ale wiadomo..każdy może zrobić jak będzie(...)ąki 1 jajko  50 ml wody 25 g drożd ży 1 łyżeczka cukru  Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.Wlać do mąki, lekko wymieszać , dodać jajko. Ciasto wyrobić na gładką masę. Można zrobić małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i zostawić je do wyrośnięcia albo zrobić wałek z ciasta i też zostawić do wyrośnięcia, a jak urośnie

Moje domowe kucharzenie
Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską 324

mojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy

moj przepis na
Tort czekoladowy 180

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki . Białą czekoladę połamać i zalać połową(...)litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu. Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce, gdyz dekoracja to zalezy od naszej

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Usta Murzyna 129

Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnie J Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym. Składniki na biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 1 1/3 szklanki mąki(...)Białka miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka i olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Biszkopty przekładamy marmoladą i wykładamy na część masy biszkoptowej.  Zalewamy pozostała masą biszkoptową.  Pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Wierzch ścinamy. Składniki na masę śmietanową: 5 łyżek masła 7  łyżek cukru pudru

Domowe ciasta
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 154

kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek,wymieszanie mąki (inaczej wyjdą płaskie) i dobrze rozgrzany piekarnik. BALETKI  (biszkoptowe markizy z makiem) Składniki: 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki  mak do posypania konfitura truskawkowa Łowicz do przełożenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając(...)jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.  Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe krążki ciasta w odstępach 3-4 cm.  Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pierwsze ciastka mogą wyjść blade, dlatego warto dobrze rozgrzać piekarnik. Upieczone biszkopciki studzimy, a następnie przekładamy konfiturą

Bon appetit mon amie
Omlet na słodko z jogurtem i owocami 141

Śniadanie jak marzenie, szczególnie w taki deszczowy grudniowy poranek. Do omletu sypnęłam garść kakaowych płatków kukurydzianych, dzięki czemu zyskał ciekawy posmak i strukturę. Nam taki puszysty biszkoptowy omlet najlepiej smakuje z jogurtem, miodem i owocami:) Składniki (na 1 porcję): 2 jajka 1 płaskie łyżki mąki łyżeczka syropu klonowego (można pominąć) szczypta soli 1 łyżeczka masła spora garść corn flakes Lubella(...)pianę ze szczyptą soli, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, na koniec wlać syrop. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię (o średnicy 20-22cm) posmarować masłem, wyłożyć ciasto, z wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wyrównać łyżką wierzch. Smażyć na małym ogniu 2 minuty, odwrócić na druga stronę, smażyć jeszcze 2 minuty. Wyłożyć na talerz i od razu podawać

Obiad gotowy
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 171

wymieszać z orzechami laskowymi. Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej(...)serowej. Ubić śmietanę na sztywno,dodać do masy twarogowej. Na końcu dodajemy przygotowane owoce i delikatnie mieszamy. Gdy masa serowa zacznie tężeć wylewamy ją do tortownicy wyłożonej naszym blatem biszkoptowym, a następnie wkładamy do lodówki ,aby nam zastygła. DEKORACJA : Gdy nasza masa twarogowa już zastygnie wyjmujemy z lodówki i układamy na niej nasze całe owoce. Przygotować polewę w proszku,soku

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto imieninowe genialnie proste 283

nadal ubijać  mikserem  . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać  przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać  na niskich obrotach  i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić  na 3 blaty. Białą czekoladę połamać(...)ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze blaty biszkoptowe wg naszego uznania  lekko dociskając.  A  3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu  i udekorować tak jak nam w duszy gra.  Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pulchne, bezglutenowe racuchy z jabłkami 168

pracy - po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofali były jak świeżo usmażone.  Z podanych składników wychodzi kolacja dla 3 osób - ok 12 sporych racuchów. Składniki: 300 ml mąki bezglutenowej biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 100 ml mąki kukurydzianej 1 opakowanie drożdży suszonych 2 czubate łyżki cukru 400 ml mleka 1 duże jajko 1 duże, kruche jabłko - ja użyłam championa tłuszcz(...)ciepłym mleku. Jajko roztrzepać. Ciepłe mleko i jajko dodać do mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 30 minut wystarczy. Ciasto nie musi rosnąć długo bo temperatura na patelni zmusi drożdże do intensywnej pracy. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić na równe kawałki o grubości ok. 2-3 mm. Dodać do wyrośniętego ciasta

Ze smakiem bez glutenu
Tort śmietanowo - truskawkowy 143

przez około 35 minut (do suchego patyczka). Piekarnik uchylić, zostawić ciasto do ostygnięcia. Jak całkowicie wystygnie delikatnie oddzielić od formy, wyjąć i przekroić na 3 blaty. Syrop do nasączenia ciasta 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop(...)mniej więcej 1 kg przekrojonych na połówki truskwek Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Dodać mascarpone. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Tort Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 kompotu, nałożyć 1/3 masy śmietanowej, na to ułożyć pokrojone truskawki. Powtórzyć czynności z drugim blatem, przykryć ostatnim. Nasączyć, rozłożyć resztę masy i dowolnie udekorować. Smacznego

Pełny talerz
Tort truskawkowo - czekoladowy 163

Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji. Blaty biszkoptowe nasączamy nalewką truskawkową, wymieszaną z wodą. Na pierwszy blat kładziemy połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej

Lili w kuchni