ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:142/197)

Biszkoptowe babeczki z dżemem 141

w sam raz do kawki.  szybkie w przygotowaniu.  bardzo smaczne :) zainspirował mnie przepis z:  mala-cukierniczka.blogspot.com Składniki (na 24 małe babeczki): -2 szklanki mąki

KasiekGotuje
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 173

cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Gdy biszkopt ostygł poukładać(...)Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie.  4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe będzie gdy galaretka całkiem stężeje.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) 282

łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii  Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody     Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec na Biszkopcie) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesi ewamy . Oddziel amy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach(...)puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta. Chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodowce. Moje posty

Słodka Strona
Gofry biszkoptowe 113

Zapraszam na pyszne i lekkie   gofry biszkoptowe z dżemem wiśniowym i serkiem malinowo jagodowym :)  smakowały wyśmienicie i szybko znikały. Składniki : 1 szklanka mąki tortowej  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 łyżki oleju  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dżem z wiśni  serek kremowy malina z jagodą Wykonanie :   Jajka ubić z cukrem(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem .  Gofrownicę rozgrzać , przed nałożeniem ciasta lekko posmarować margaryną lub olejem . Upieczone gofry przekładać dżemem wiśniowym , wierzch udekorować serkiem kremowym i wisienką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tort cynamonowy z ananasem 186

jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Nasączenie: ¾ szkl wody sok z połowy cytryny Mieszamy wodę z sokiem z cytryny i nasączamy blaty biszkoptowe. Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. Krem cynamonowy do dekoracji: 200 ml kremówki 36% 50 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu

Słodki Pomysł
Wegańska babka cytrusowa z avocado 206

masę zrobiłam a teraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec(...)uwierzcie mi trauma do niektórych potraw jest do dziś. Kto pamięta niemieckie babki takie w złotku i dwoma kolorowymi kropkami w środku, które podobno były owocem, albo spody biszkoptowe na które zaradne panie domu robiły krem z paczki, na to brzoskwinie z puszki i galaretka (a jakże z paczki)? Tyle z wspominek… Blachę dopadłam w Lidlu

greenscarf
TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI 173

czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Masa: Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej(...)masa będzie sztywna. Tort: Wiśnie odsączamy z zalewy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy wiśniami i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Królewski jabłecznik z bitą śmietaną 113

klasyczne i wbrew pozorom łatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną.  Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym(...)ubitych białek dodajemy stopniowo przesiane mąki i za każdym razem delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki. Blaszkę o wymiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę biszkoptową, wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 35/40 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy na kratce. Obrane jabłka kroimy w niedużą  kostkę przekładamy

Andzia Pichci
Ciasto z budyniową masą jabłkową 111

Często zdarza mi się mrozić białka, ale nigdy nie miałam na nie dobrego pomysłu. Z pomocą przyszła mi Dorotka, która na swoim blogu dodała wpis o

Kuchnia w czekoladzie
Tiramisu truskawkowe dla dzieci 104

Tradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym

Tradycyjna Kuchnia
Tort śmietankowy 90

składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.  Żelatynę rozpuścić(...)małych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana jest już ubita dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać już tylko do połą czenia się składników.   Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć herbatą, następnie wyłożyć na niego 1/3 masy śmietanowej. Przykryć kolejnym blatem, którego również nakeży nasączyć i posmarować kolejną częścią śmietany. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go,ale nie smarować już

Krylowa Kuchnia
Keto ciastka dyniowe z pajęczyną (Paleo, LowCarb) 103

koniec ubijania dosypać erytrytol. Żółtka zmiksować z olejem kokosowym oraz ekstraktem z wanilii. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami. Dodać mąkę kokosową oraz kwaśny winian potasu. Bardzo delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto rozłożyć równomiernie w foremce do muffinów. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić. Mus dyniowy Puree z dyni dokładnie wymieszać(...)napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Mus dyniowy posłodzić stewią w płynie, a nastepnie zblendować z rozpuszczoną żelatyną. Mus dyniowy wykładać na spody biszkoptowe. Włożyć do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować krem z nerkowców. Krem z nerkowców Namoczone nerkowce zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłożyć na zastygnięty mus dyniowy. Włożyć

Modern Cave Girl
Rolada truskawkowa 154

Kochani ma dla Was coś  słodkiego  a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową. Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam  mąkę firmy  SCHÄR Składniki: szklanka  pojemności 250 ml. Na biszkopt:  4 jajka szklanka cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę(...)Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, w tem 180 st tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączamy

NaKońcuJęzyka
KOSTKA TIRAMISU 179

Jeśli boicie się lub nie chcecie ( np. z powodu ciąży) dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą

cool and minty
Naleśniki amerykańskie, grube i puszyste 97

Kolejny przepis na naleśniki. Grube puszyste i smakowite. Wszystkie składniki wrzucić do miski i za pomocą miksera wymieszać dokładnie. Masa musi być gładka. Można zostawić na

Kuchnia Pokoleń