ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:146/197)

Tort ,, Lodowy'' 159

sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letnim kremem przekładamy krążki biszkoptowe. Smarujemy również wierzch tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu. 3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały

Izabelawkuchni
Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 417

delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów.   Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak.   Podobnie do Baileys skomponowany jest likier Carolans – tam mamy(...)śmietanka, prawdziwa czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie robiony kulinarny prezent na święta.   Skoro oryginalny krem irlandzki powstaje na irlandzkiej whiskey, takiego alkoholu używam. Nie wódki, broń Boże spirytusu, brandy

Karo in the Kitchen
Omlet z szynką, serem żółtym z sałatką z rukoli 159

Weekend to najlepszy czas aby odrobinę poszaleć w kuchni. Pyszne, pożywne śniadanie to jest to co da nam energię na cały dzień. Omlet z szynką, serem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jesienny biszkopt z marmoladą jabłkowo marchewkową 106

cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. ma rmolada: Jabłka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy całość sokiem(...)ostygnięcia. masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń , który następnie studzimy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę.  złożenie: Masę z jabłek przekładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugą p ołówk ą biszkoptu i od stawiamy na około pół godziny do lodówki, aby masa jabłkowa stężała.  Następnie na biszkopt wykładamy m as ę budyniową,a wierzch

Bon appetit mon amie
Ciasto ze słonecznikiem 4696

cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. słonecznik: Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik(...)masa słonecznikowa: Po wyjęciu słonecznika z piekarnika studzimy go dokładnie. Kajmak miksujemy z 100 g masła i serkiem mascarpone. Masę mieszamy z dokładnie wystudzonym uprażonym słonecznikiem. Kremem przekładamy blaty biszkoptowe. Wierzch polewamy plewą czekoladową wg.poniższych wskazówek polewa: Zagotowujemy masło,cukier,kakao i śmietanę

Bon appetit mon amie
Słodkie środy - Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami 122

biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier, następnie stale miksując dodajemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Uzyskane ciasto wylewamy do tortownicy. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 30 minut -do suchego patyczka. Wyciągamy biszkopt i z wysokości 20-30 cm upuszczamy dwukrotnie(...)gotujemy przez 5 minut stale mieszając. Studzimy.  Masło miksujemy, dodajemy porcjami zimną masę kokosową.  Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy uzyskaną masę kokosową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.  Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz fixu.  Powstała masą śmietankową smarujemy cały tort, dekorujemy pozostałością masy. Na środek wykładamy borówki, boki oprószamy wiórkami kokosu. Podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Różowy tort z truskawkami 121

Różowy tort z truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąki przesiać z barwnikiem spożywczym, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 części. Masa śmietanowa: 1 l śmietany 36% 150 g cukru pudru 400 g truskawek zagęszczacz

Domowa cukiernia Ewy
Szybka rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym 133

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta   biszkoptowa rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym. Puszysta a zarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)mogla . Wsypać mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na jabłka, równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada

W garach u Gosi
Ciasto balowe 97

Pyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę

Tradycyjna Kuchnia
Usta Usta cytrynowe 270

Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania.Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co

Ostra na Słodko
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 228

niechaj delektuje się smakiem 'ostatków'). SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: - 6 jajek, - 1 szklanka cukru, - 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład), - mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone(...)wstawiamy do lodówki na 2 godziny. WYKONANIE POLEWY: Podgrzewamy śmietanę, wrzucamy pokruszoną czekoladę, dodajemy kakao, trzymamy na ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Halo! Nie podjadamy!!! :) Na wystudzony dolny blat biszkoptowy wykładamy schłodzoną masę serową. Posypujemy owocami. Nakładamy blat numer 2, oblewamy polewą. W tortownicy wkładamy do lodówki. Zdecydowanie musi w niej postać. /Sernik kroimy nożem moczonym we wrzątku. Jeśli jakimś

Wypisz Wymaluj
Biszkoptowe placuszki bananowe (tylko 4 składniki, bez cukru) 78

Biszkoptowe placuszki bananowe to doskonała propozycja na lekki posiłek lub zdrową przekąskę nie tylko dla najmłodszych. Zapewniam, że dorosłym również posmakują! Placuszki są niezwykle puszyste oraz delikatne i tak... przyjemnie bananowe. Polecam! (około 6 sztuk) 1 banan (dojrzały) 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: olej/masło do smażenia Banana należy rozdusić widelcem na gładkie(...)zmiksować z żółtkiem, mąką oraz sodą oczyszczoną. Na końcu do masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami

Di gotuje
O ksiazkach i Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada czyli Slodki Czwartek odc. 172

ręce i postanowiłam upiec je raz jeszcze ale zmienionej, MOJEJ, formie. Powstały mięciutkie, pachnące babeczki o bardzo delikatnej strukturze i smaku.  Polecam  je Wam serdecznie :) Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada proporcja na 12 babeczek: po 120 g: masła, rozpuszczonego i ostudzonego cukru pudu mąki pszennej 2 jajka + 1 białko, oddzielnie białka i żółtka szczypta soli skórka otarta(...)cukru.  Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo mąkę a następnie masło. Delikatnie mieszamy i łączymy z pianą z białek. Wsypujemy czekoladowe okruszki. Ciasto przekładamy do foremek, do 2/3 ich wysokości, pieczemy ok. 25 minut.  Studzimy na kratce. Pyszne jeszcze ciepłe a następnego jeszcze lepsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort cynamonowo-migdałowy 156

dodajemy do nich, zmniejszając obroty miksera do minimun, mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu(...)delikatnie łączymy obie masy. Żelatynę podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, łączymy z 1-2 łyżkami masy, a następnie dodajemy do całości, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jeden z biszkoptowych blatów umieszczamy ponownie w tortownicy. Wykładamy 1/3 zmieszanej z amaretto konfitury i rozprowadzamy po biszkopcie. Następnie nakładamy połowę masy, wyrównujemy. Kładziemy drugi krążek biszkoptowy i czynność powtarzamy. Ostatni krążek też ponczujemy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania