ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:154/197)

OMLETY BISZKOPTOWE (BISKWITY) ZE ŚMIETANĄ 99

Puszyste, pyszne, biszkoptowe omlety, wypełnione śmietaną i bardzo często dodatkiem są świeże owoce. Ja jednak tym razem przygotowałam je trochę inaczej i pomiędzy omletem a śmietaną dałam truskawkowe nadzienie. Przepyszny deser, mówię Wam niebo w gębie :) Tak naprawdę omlety upiekłam w porywie chwili, była to taka moja mała dzisiejsza zachcianka. Chwila i gotowe a ja byłam w raju ;) Składniki(...)dodać cukier. Następnie dodać żółtka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dodać mąkę, wymieszać mikserem tyle tylko, aby składniki się połączyły. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na 4 porcje, rozprowadzić je łyżką na papierze na kształt placków średnicy około 8-10 cm.  Piekarnik nagrzać do 180'C, piec omlety około 8 minut. Od razu

Zrób to smacznie
Tort czekoladowy z jeżynami i glazurą jeżynową 141

puszystą, jasną masę. Jajka powinny potroić objętość. Mąkę pszenną wymieszać z mączką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej w 3 ratach, delikatnie mieszając szpatułką. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, boków formy nie smarujemy tłuszczem. Piec w 170`C 35 minut. Wyjąć z foremki dopiero po ostudzeniu. przeciąć na 2 części  przygotować poncz(...)łyżek pulpy jeżynowej składanie tortu: ułożyć na paterze kruchy blat, posmarować go dżemem. Położyć pierwszy blat biszkoptu, posmarować białym kremem. W kremie ułożyć maliny i jeżyny, przykryć drugim blatem biszkoptowym, posmarować kremem z jeżynami lącznie z bokiem toru, następnie wylać tężejącą glazurę jeżynową. Schłodzić w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RAINBOW CAKE 91

blaty biszkoptowe: 450 g masła 440 g cukru 10 białek 4 łyżeczki cukru waniliowego 750 g mąki pszennej 8 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 700 ml mleka 4 barwniki spożywcze- różne kolory *wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową masa I: 1000 g serka mascarpone 750 ml śmietanki kremówki 36% sok z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru pudru *wszystkie(...)Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, cały czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto ważymy, dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej

KuchcikoweLove
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 144

ostatnim przepisie na tartę biszkoptową ze śmietaną i owocami czas na jej odpowiednik bez dodatku mąki i cukru :) równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować. Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i ksylitol lub syrop z agawy. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni. NADZIENIE: Śmietanę ubić, można posłodzić wg.uznania

Ze smakiem i z pasją
Mus z papierówek 212

pozbywać się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest własnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem. Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek. Składniki: 2 kg papierówek 1 szklanka cukru Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać(...)ustawiać do góry dnem. W taki sposób zamkną się bez konieczności pasteryzowania. (Można jednak je pasteryzować w tradycyjny sposób, dla pewności.) Taki mus sprawdzi się idealnie do deserów oraz ciast

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 180

Miałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kremowa kostka z gruszką 208

następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.  Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.  masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy białą czekoladę(...)się nie rozpadały.  wykonanie : Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem (użyłam jagodowego domowej roboty więc był trochę rzadszy) Na dżem wykładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy ją kolejnym blatem biszkoptowym. Następnie powtarzamy wszystkie czynności.  Na końcu na wierzch układamy przestudzone gruszki karmelizowane i polewamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Dodaj napis

Bon appetit mon amie
Tort kokosowa delicja z malinami 197

sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 30 minut na 175-180 stopni (do suchego patyczka) Wyciągamy upieczony biszkopt i rzucamy nim dwukrotnie z wysokości 30 cm. Otwieramy(...)śmietankowy: schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem, miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sztywnej śmietany. Na delicję z malinami wykładamy 3/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Cały tort - wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Boki tortu oprószamy białym kokosem. Wierzch, sam rant dekorujemy karmelizowanymi wiórkami. górę tortu oprószamy wiórkami białej czekolady. Tort chłodzimy kilka godzin

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 159

Jestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura  pokojowa)  3/4 szklanki cukru  1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi )  5  łyżek kakao tłuszcz i bułka(...)stopni. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.  Obie czekolady połamać i  rozpuścić w kąpieli wodnej.Ś mietanę ubić na sztywno i powoli wymieszać z czekoladą.  Blat biszkoptowy nasączyć ponczem, posmarować musem czekoladowym. Na kremie położyć wiśnie, przykryć kolejnym krążkiem, na który kładziemy konfiturę. Ostatni krążek posmarować ponownie musem, razem z brzegami tortu, które okładamy ciastkami. Wierzch tortu

pieprzny smaczek
695. Omlet... z drożdżami? 106

drożdżowo-biszkoptowy omlet z twarożkiem, smażonymi śliwkami i płatkami migdałowymi *w maśle i cukrze trzcinowym Ten omlet wyszedł genialnie. Grubiutki z drożdżowym smakiem.Mimo, że sezon na śliwki zaczyna się w środku lata mi i tak kojarzą się ze spadającymi liśćmi z drzew.W ogóle obeszłam wczoraj całe miasto i nigdzie nie mogłam znaleźć malin :( Przepis(...)resztą składników. Drugie białko wkładam do lodówki. Miseczkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.30min. Po tym czasie ubijam białko na sztywną pianę, delikatnie łącze z drożdżowym ciastem i smażę na maśle na rozgrzanej patelni pod przykryciem przez kilka minut, przewracam na drugą storę.**na małym ogniu

More food, love and dreams
Błyskawiczny omlet z pomidorami 201

Błyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia 298

gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej czekolady(...)cukru 1 laska wanilii Wykonanie: - biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić, wymieszać z pokruszonymi biszkoptami do uzyskania konsystencji mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić masą biszkoptową, całość schłodzić w lodówce - twaróg ocieplić, tzn. wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed rozpoczęciem przygotowań (nie jest to konieczne, ale przy łączeniu go z płynną czekoladą, łatwiej zwarzyć masę

Smakołyki Bereniki
Słonecznikowiec II 129

zmniejszamy nieco obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy(...)mleko i przygotowujemy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy do połączenia. Na jeden z blatów biszkoptowych wykładamy masę kajmakowo-słonecznikową, rozprowadzamy równo. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na niego wykładamy masę budyniową, wyrównujemy. Na masie, jeden obok drugiego, rozkładamy herbatniki. Dekorujemy polewą. Polewa: Żelatynę zalewamy około

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z orzechami 157

Puszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego

Domowe Torty