WYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM Składniki: 3/4 szklanki (o pojemności 250
JejKuchniaprzykład tradycyjnie: śmietaną, a do tego miodowy posmak z wanilią i cytryną. Absolutna symfonia smaków rozbrzmiewa wtedy na języku i...kakaowych muffinach, które są bohaterkami dzisiejszego wpisu :) Mięciutkie, biszkoptowe w śmietanowo-jagodowym pokryciu z miodowym sosem z wanilią :) Łatwe i szybkie! Będą wyśmienite do popołudniowej kawy, czy herbaty w promieniach sierpniowego słońca. Zaczęła się druga połowa ostatniego miesiąca wakacji(...)pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJak ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz...... Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką. Składniki: jaja 6 szt
Różowa kuchniaJak cudownie mieć urlop. Można rano obudzić domowników zapachem kawy i pomarańczy, które uwolniły się podczas pieczenia muffinek. Rewelacyjne połączenie. 2 szklanki mąki pszennej 1
VioletoweKucharzeniebiszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić(...)brązowego cukru 1 kieliszek (lub więcej jeśli chcecie bardziej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem i z kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna. Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLekki, owocowy, smaczny:) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 500 g sera śmietankowego (z wiaderka); 200 ml śmietanki 30%; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
In my kitchenbazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające- deserowe trio. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy(...)cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka agrestowa galaretka cytrynowa WYKONANIE: blat biszkoptowy+ masa jabłkowa krem biszkopty galaretka agrestowa ( wylana pomiędzy biszkopty) galaretka cytrynowa ( wylana na biszkopty) Smacznego
Domowe ciastabędzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym(...)Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na nasączenie: sok z połowy cytryny+ szklanka przegotowanej wody+ 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: galaretka truskawkowa 300 g świeżych truskawek WYKONANIE: blat biszkoptowy+ 1/2 nasączenia 1/2 kremu blat biszkoptowy+ nasączenie 1/2 kremu truskawki pokrojone w grubsze plastry tężejąca galaretka Smacznego
Domowe ciastapóźniej jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy(...)Nasączyłam wiśniówką. Wykonanie Pierwszy blat nasączyłam delikatnie i wyłożyłam 1/3 kremu na wierzch kremu poukładałam maliny i przykryłam kolejną warstwa i tak kolejny raz aż posmarujemy wszystkie blaty biszkoptowe. Przełożony tort schłodziłam 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu posmarowałam tort na wierzchu masą maślaną. Delikatnie wyrównałam.( cukrowe koronki nie mogą być używane na masy śmietanowe bo rozpuszczą się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka(...)obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy krojeniu, czyli jeśli pierwsza była poziomo to druga pionowo i trzecia znów poziomo
Mania Wypiekaniasposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawamy ciasteczka ( możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem(...)odstawiamy ją do lekkiego stężenia. W między czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, do ubitej dodajemy cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę, dokładnie ubijamy. 5. Przekładanie tortu: Trzy krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch boki tortu. Tort na chwilę wstawiamy do lekkie stężenia. W między czasie kruszymy drobno czwarty biszkopt. Dekorujemy tort według uznania ciasteczkami, bezami i pokruszonym biszkoptem
IzabelawkuchniŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki(...)bądź innego, mocnego migdałowego likieru. Całość mieszamy Dodatkowo: 3-4 łyżki kakao deserowego ekstra gorzkiego WYKONANIE: nasączony biszkopt (nie żałujemy ponczu!:)) masa tiramisu I blat biszkoptowy nasączony bogato ponczem masa tiramisu II biszkopciki nasączone ponczem całość obficie posypujemy kakao z odrobiną kawy sypanej Schładzamy w lodówce minimum 3- 4 godziny. Smacznego
Domowe ciastaSezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę. SKŁADNIKI Składniki na spód
słodki bratekObserwuj Słodki Pomysł na Instagramie. Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśniami zadowoli każde podniebienie :). Zapraszam! Mus wiśniowy: 180 g świeżych/mrożonych wiśni 30-35 g cukru trzcinowego, do smaku 2 łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki zimnej wody 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Żelatynę zalewamy wodą(...)wymieszaniu wkładamy mus wiśniowy do lodówki na kilka minut, jeśli wyszło zbyt płynne. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus wiśniowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z […] Artykuł MUS WIŚNIOWY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysł