ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:157/197)

Biszkopt z kremem 129

będzie krótko i sezonowo- mam nadzieję, że jeszcze dorwiecie gdzieś tych czerwonych pyszności... U mnie na działce ku schyłkowi ma się późna odmiana truskawek. Nie ma lata, wakacji bez ciasta z truskawkami- niekoniecznie takiej wersji i choć smakują wyśmienicie zupełnie saute, muszą  być one u mnie zagospodarowane także do słodkich wypieków. Dziś w prostej formie biszkopta z kremem mlecznym(...)Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na nasączenie: sok z połowy cytryny+ szklanka przegotowanej wody+ 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: galaretka truskawkowa 300 g świeżych truskawek WYKONANIE: blat biszkoptowy+ 1/2 nasączenia   1/2 kremu blat biszkoptowy+ nasączenie   1/2 kremu   truskawki pokrojone w grubsze plastry   tężejąca galaretka   Smacznego

Domowe ciasta
Koronkowy tort z malinami w środku. 207

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy(...)Nasączyłam wiśniówką. Wykonanie  Pierwszy blat nasączyłam delikatnie i wyłożyłam 1/3 kremu na wierzch kremu poukładałam maliny i przykryłam kolejną warstwa i tak kolejny raz aż posmarujemy wszystkie blaty biszkoptowe. Przełożony tort schłodziłam 30 minut w lodówce.  Po schłodzeniu posmarowałam tort na wierzchu masą maślaną. Delikatnie wyrównałam.( cukrowe koronki nie mogą być używane na masy śmietanowe bo rozpuszczą się

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 233

zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka(...)obok drugiego (muszą być ułożone ciasno, a wszystkie wolne przestrzenie trzeba wypełnić rozkruszonymi biszkoptami). Skropić biszkopty likierem (rumem, ekstraktem), a następnie posmarować kremem. Ułożyć w ten sposób 3 warstwy biszkoptowe i przekładać je kremem (kolejne warstwy biszkoptów muszą być układane odwrotnie, by tort nie rozpadł się przy krojeniu, czyli jeśli pierwsza była poziomo to druga pionowo i trzecia znów poziomo

Mania Wypiekania
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami. 181

sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawamy ciasteczka ( możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem(...)odstawiamy ją do lekkiego stężenia. W między czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, do ubitej dodajemy cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę, dokładnie ubijamy. 5. Przekładanie tortu: Trzy krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch boki tortu. Tort na chwilę wstawiamy do lekkie stężenia. W między czasie kruszymy drobno czwarty biszkopt. Dekorujemy tort według uznania ciasteczkami, bezami i pokruszonym biszkoptem

Izabelawkuchni
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 263

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami 258

Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto kawowe 118

żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki(...)bądź innego, mocnego migdałowego likieru. Całość mieszamy Dodatkowo: 3-4 łyżki kakao deserowego ekstra gorzkiego   WYKONANIE:   nasączony biszkopt (nie żałujemy ponczu!:))   masa tiramisu I   blat biszkoptowy nasączony bogato ponczem   masa tiramisu II    biszkopciki nasączone ponczem   całość obficie posypujemy kakao z odrobiną kawy sypanej Schładzamy w lodówce minimum 3- 4 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
TORCIK SEROWY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY 169

Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę.  SKŁADNIKI Składniki na spód

słodki bratek
MUS WIŚNIOWY 141

Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie. Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśniami zadowoli każde podniebienie :). Zapraszam! Mus wiśniowy: 180 g świeżych/mrożonych wiśni 30-35 g cukru trzcinowego, do smaku 2 łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki zimnej wody 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Żelatynę zalewamy wodą(...)wymieszaniu wkładamy mus wiśniowy do lodówki na kilka minut, jeśli wyszło zbyt płynne. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus wiśniowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z […] Artykuł MUS WIŚNIOWY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Muffinki omletowe z kremem czekoladowym 125

przesadzać z ilością, bo muffinki mogą nie wyrosnąć lub owoce mogą puścić za dużo soku. Zresztą muffinki można zrobić też bez żadnych dodatków, bo w takiej wersji czysto biszkoptowej również smakują pysznie. Do dwóch muffinek w ramach eksperymentu wsadziłam też pół łyżeczki masła orzechowego, co również okazało się pysznym pomysłem. Następnym razem spróbuję je nadziać właśnie masłem lub jakimś innym(...)żółtka i wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przekładać do foremek na muffinki (najlepsze będą silikonowe), do środka wsadzić borówki i przykryć kolejną warstwą ciasta. Piec przez około 15 minut w 180ºC. Składniki na krem zblendować i polać po lekko przestudzonych muffinkach

Healthy food explorer
FANTAZYJNA KOSTKA 147

momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać wodę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej. Ciasto przełożyć do tortownicy wymiarach 24 x 24 cm. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni(...)jasnego biszkoptu. Każdy z nich posmarować z wierzchu cienką warstwą kremu waniliowego. Pomiędzy paski wlać galaretki. Wstawić na chwilę do lodówki do stężenia galaretek. Na tężejącej galaretce ułożyć pozostałe biszkoptowe paski. Puste miejsca wypełnić resztą galaretek. Odstawić do lodówki do stężenia. Wierzch przykryć ciemnym blatem i posmarować go resztą kremem. Na koniec wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Całość włożyć do lodówki

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Pomarango 135

chcę Was zaprosić. Połączenie mokrego od nasączenia biszkopta z dwoma rodzajami mas: śmietankowej oraz kajmakowej w towarzystwie soczystej pomarańczy- zarówno w galaretce, jak i postaci samego owocu. Jest orzeźwiająco- ciasto w takiej formie z powodzeniem możemy podać nawet po Wielkanocnym obiedzie, mając pewność, że nie będzie przesytu. Kajmak, owoc i śmietanka= słodycz w zrównoważonej postaci 😊 Składniki na biszkopt(...)koniec dodajemy żelatynę. Składniki na nasączenie: 1 szklanka gorącej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru dodatkowo: mały słoik dżemu galaretka pomarańczowa 2 małe pomarańcze WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie + dżem krem kajmakowy biszkopt + nasączenie krem śmietankowy owoce+ galaretka Schładzamy ok. 3 godziny. Najlepiej smakuje prosto z lodówki. Smacznego

Domowe ciasta
Tarta biszkoptowa z owocami 130

amerykańskimi. Kilka tygodni wcześniej upiekłam taką samą tartę z malinami. Owoce mogą być dowolne, w zależności co akurat jest dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm: Na biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki(...)ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny. SMACZNEGO! Wersja z malinami: A do pieczenia tart polecam specjalną foremkę dostępną w sklepie Makowski Kredens. Forma posiada ochronną warstwę non-stick ułatwiającą wyjmowanie ciasta

Smak mojej kuchni
Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 255

Rolada biszkoptowa - mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem(...)przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej masy jajecznej w 3 porcjach, bardzo delikatnie już nie mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 12-15 minut gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkoptowe naleśniki z serem i malinami 105

większość z Was przygotowując naleśniki, łączy i miksuje wszystkie składniki w jednym naczyniu. Tak jest najszybciej i najprościej. Do niedawna sama tak robiłam. Skusiłam się jednak na przygotowanie naleśników biszkoptowych i od tamtej pory, jeśli tylko mam czas, przygotowuję je właśnie w ten sposób. Jeśli jesteście podobni do mnie, początkowo może Was zniechęcać wizja brudzenia dwóch dodatkowych naczyń, ale jeśli(...)garnku umieszczamy mleko, wodę, olej oraz mąkę, miksujemy do połączenia. W niewielkim garnuszku ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy ją do garnka z ciastem, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy w 2-3 turach z ciastem naleśnikowym, delikatnie mieszając. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Twaróg

Smaki Na Talerzu
Malinowiec 137

właśnie one nadały Malinowcowi  lekkiego kwasku, a krem z kaszy manny zamknięty w mocno nasączonym kawowym ponczem czekoladowym biszkopcie sprawił, że przekładaniec ma  idealnie wyważone proporcje słodyczy. Ciasto jest tortowe, kremowe i niesamowicie wilgotne, coś w typie brownie owocowego z kremem… Spróbujecie?;) Składniki na biszkopt: 8 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao(...)kaszy manny, miksując. Składniki na nasączenie: 250 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru+ 4 łyżki kawy+ 70 ml spirytusu bądź wódki Dodatkowo: małe opakowanie pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ frużeliny malinowej   ½ kremu   blat biszkoptowy + nasączenie   ½ frużeliny malinowej   ½ kremu pokruszone herbatniki kakaowe Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Karmelove 130

gościom. Puchaty biszkopt, kilka „przekładek”: karmelowa, owocowa i śmietankowa stworzyły coś na kształt bardzo delikatnego, kremowego deseru z galaretką. A nawet  nasączony biszkopt nie był wyczuwalny jako ciasto, ale jak kolejna smakowa warstwa. Dodatkowym atutem po przekrojeniu jest strona wizualna ciacha- przekonajcie się sami A mojej Mamie życzę Wszystkiego najsłodszego! Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki(...)mrożonych truskawek pokrojonych w kostkę Galaretki odstawiamy do półstężenia. Składniki na warstwę śmietankową: 1 śmietana 18 % (330 ml) 2 śnieżki w proszku Śmietanę ubijamy ze śnieżkami WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+  krem karmelowy blat biszkoptowy z dziurkami + nasączenie warstwa owocowa krem śmietankowy starte na tarce „biszkopty” z wyciętego biszkopta Schładzamy w lodówce ok. 3 godziny Smacznego

Domowe ciasta