ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:139/197)

Torciki od serca dla mamy 131

ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam blaszkę. Piekę około 15 minut do suchego patyczka. Krem: Galaretka która została od wycinania serc rozpuszczam ją w garnku i studzę. Śmietanę ubijam na sztywno schłodzoną, wlewam galaretkę i mieszam mikserem. Wykonanie: Z biszkoptu wycinam trzy koła za pomocą metalowej obręczy o wymiarach 9 cm średnica.Koła biszkoptowe wkładam

wesoła kuchnia
Ciasto z masą truskawkową 218

ciastem możemy się delektować  o każdej porze roku, pod warunkiem,  że latem zmiksujemy truskawki  i zamrozimy je.    Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia   Ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.  Kwadratową blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia,  wylewamy na papier masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - ok. 25 minut.   Masa truskawkowa: 1 kostka masła pół kg zmiksowanych truskawek  1 szklanka cukru   Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do tej masy po łyżeczce (to bardzo ważne, gdy dodamy od razu więcej zmiksowanych truskawek, nie połączymy dokładnie masła  z przecierem truskawkowym

Pyszności Słodkości
Rolada buraczkowa ze śledziem 3298

ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie

Swojskie jedzonko
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami 216

ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut. Ostudzić.  Żelatynę namoczyć w mleku. Twaróg zmielić, zmiksować z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii oraz sokiem z cytryny. Śmietankę (powinna być mocno schłodzona) ubić. Mleko z żelatyną podgrzać ciągle mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła. Miksując twaróg cienką smużką wlać żelatynę, następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wylać na biszkoptowy

Obiad gotowy
ROLADA Z KAWĄ - PODWIECZOREK DIETA 1500 KCAL. 144

PODWIECZOREK ma 146 KCAL. cienki kawałek rolady biszkoptowej z dżemem niskosłodzonym 40 g. szklanka kawy z mlekiem ( 1000 ml.kawy prawdziwej i 100 ml.mleka 0.5% ) bez cukru Przepis na Roladę Biszkoptową  zaporzyczyłam z blogu Cynamonowy Pył ROLADA Z DŻEMEM: *************************** 4 jajka 100g.cukru odrobina ziarenek wanilii 100 g.mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej  1 mały słoik dżemu truskawkokowego niskosłodzonego(...)Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy stopniowo żółtka i cukier z wanilią.Dodawać po łyżce przesianej mąki pszennej z ziemniaczaną ,ucierając mikserem chwilę na jedynce.Wylać ciasto na płaską,dużą blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia ciasta,łyżką ciasto dokładnie rozprowadzić piec w 160 stopniach przez 20 minut.na złoty kolor.Ciepły ,wykładamy na ściereczkę posypując cukrem , odkrywamy delikatnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mazurek 151

tego wielką słodką stertę z bakaliami na wierzchu. Co lepsze, wcale nie przeszkadzało to też babciom, które nasze mazurki dostawały w prezencie :) Mój dzisiejszy mazurek to właśnie taki biszkoptowy torcik, który pamiętam z dzieciństwa (no, może wtedy wyglądał nieco inaczej, ale smakował zapewne podobnie :) ). Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam(...)poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać

Ciastkozercy
Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą 127

przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować krem.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. (Kawałki czekolady umieścić w metalowej(...)Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji. Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności. Tort.   Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować dżemem oraz 1/2 kremu.   Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć

Di gotuje
Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las 134

przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.  Przygotować krem.   Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem(...)podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao. Odrobinę kremu kakaowego odłoży do posmarowania boków tortu. Tort.   Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 kremu z kakao. Na kremie poukładać wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz

Di gotuje
Naleśniki z serem 178

niego z serem. Naleśniki wychodzą lekko chrupiące, a zarazem delikatne. Przepis na biszkoptowe naleśniki znalazłam jakiś czas temu w internecie i teraz często goszczą u mnie w domu. Biszkoptowe naleśniki: 20 dag mąki pszennej 350 ml mleka 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru szczypta soli Nadzienie serowe: 50 dag twarogu półtłustego 3-4 łyżki cukru cukier waniliowy(...)jajko Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać żółtka,cukier i  cukier waniliowy oraz sól. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na 20 minut. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej olejem. Twaróg rozgnieść widelcem, potem zmiksować razem z jajkiem i cukrami. Usmażone naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości masła

Ewusiowe Smaki
Kluski biszkoptowe 200

biszkoptowe, które mogą posłużyć za dodatek do rosołu na obiad czy też do mleka na śniadanie lub kolację. I tylko trzy składniki! :) Składniki: 2 jaja 2 łyżki mąki sól Oddzielić żółtka od białek i z białek ubić pianę Żółtka rozetrzeć z mąką, posolić, dodawać powoli pianę z białek i lekko wymieszać Do garnuszka wlać trochę wody i łyżką nakładać ciasto

Szczęśliwa kuchnia
Miętowy torcik z truskawkami i galaretką 130

biszkoptowym spodzie, z masą jogurtową z dodatkiem świeżej mięty oraz galaretką truskawkową z zatopionymi w niej świeżymi owocami. Żaden deser nie ochłodzi Was tak skutecznie (a przy tym smacznie), jak ten! :D Aby dodatkowo wzmocnić kolor miętowo-jogurtowej warstwy, możecie dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego. Mój mąż próbując po raz pierwszy tego deseru powiedział: „To tak jakbym jadł ciasto

MyCookBook.pl
Kluski biszkoptowe 224

biszkoptowe, które mogą posłużyć za dodatek do rosołu na obiad czy też do mleka na śniadanie lub kolację. I tylko trzy składniki! :) Składniki: 2 jaja 2 łyżki mąki sól Oddzielić żółtka od białek i z białek ubić pianę Żółtka rozetrzeć z mąką, posolić, dodawać powoli pianę z białek i lekko wymieszać Do garnuszka wlać trochę wody i łyżką nakładać ciasto

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik Tiramisu 247

teraz sama nie mogę się sobie nadziwić dlaczego wcześniej ich nie lubiłam?? Serniki są przecież takie pyszne! A ten nawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru Amaretto,  50g cukru,  65g masła,  jajko(...)gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,  2 łyżki likieru Amaretto,  2 łyżeczki żelatyny.  Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać

Z miłości do słodkości
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 87

czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 166

czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na