ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:136/197)

ŚWIĄTECZNE SERNIKI 329

cienkim biszkoptowym spodzie. Czytaj więcej >> 7) TOFURNIK Wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Smakuje jak prawdziwy sernik, a nawet jest lepszy bo lżejszy i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Czytaj więcej >> 8) JAGLANE RAFFAELLO Z OREO Jest to kokosowy sernik bez sera, za to z kaszą jaglaną. Ciasto smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kawowo- czekoladowe z grysikiem 96

blachę 25 cm x 36 cm (standard). Na zdjęciach widzicie ciasto w blaszce 25 x 26 cm-  ponieważ za pierwszym razem nie zdążyłam  zrobić zdjęć; ) Składniki na ciasto: baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy(...)żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp

Domowe ciasta
Deser truskawkowy z mascarpone à la tiramisu 106

samo dobrze jak najbardziej skomplikowane ciasta. Co więcej, przygotowanie go zajmuje max 20 minut, do tego godzinka w lodówce i można częstować gości Spróbujcie naszego deseru truskawkowego z mascarpone à la tiramisu! Składniki: 200 g świeżych truskawek Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru Spód biszkoptowy: 100 g biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Taste and Cook
Rolada śmietanowa z borówkami 345

śmietanowa z borówkami Składniki Na roladę biszkoptową: Jajka 4 duże lub 6 małych Mąka pszenna tortowa 150g Mąka ziemniaczana 50g Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Cukier 175g Cukier waniliowy 1 op. (16g) Woda wrzątek, 4 łyżki Krem: Śmietana kremówka 300ml Mascarpone 250g Cukier 130g (lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast) Dodatkowo: […] The post Rolada śmietanowa

Kulinarne Przeboje
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 135

mamy więc cieniutki blat biszkoptowy, a na nim nieziemsko cytrynowy krem od Doroty . Według mnie, smakuje dobrze, ale jeśli wolicie słodsze słodkości , polecam połowę soku z cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieguski biszkoptowe 105

Świetnym przysmakiem dla dzieci są ciasteczka , te które dzisiaj przedstawiam , to najprostsze jakie kiedykolwiek robiłam . Dodatek cukierków sprawia , że  zwyczajne biszkopty zamieniają się w kolorowe

Smakowite Dania
Wuzetka - ciasto WZ 136

tradycyjne polskie ciasta, wśród serników i szarlotek na pewno wymieniliby wuzetkę. Wszyscy z pewnością pamiętają scenę z filmu Barei, w której kelnerka bez pytania zapisuje na kartce zamówienia zestaw obowiązkowy – kawa i wuzetka. To czarno-białe ciastko o eleganckim wyglądzie lubi towarzystwo kawy. Istniał nawet pewien rytuał jedzenia wuzetki. Początkowo bowiem ciastko składało się z biszkoptowego blatu, lekkiego obłoku bitej(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Składniki: ciasto: 4 jaja 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego krem: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 200ml dżemu porzeczkowego Polewa

Obiad gotowy
Trójkolorowe Magdalenki 147

zadomowi sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce.    Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane z ich pochodzeniem, wszystkie jednak umiejscawiają je we Francji.  We Francji rozgrywa się również(...)jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta  do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3 . Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut.    Po upieczeniu stwierdzam, ze ciasteczka są bardzo delikatne

Mia Cucina Sofieta
TORT RAFAELLO 163

kokosowe, mieszamy. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24-25 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników. Masa kokosowa: Mleko kokosowe(...)masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem i przykrywamy trzecim. Trzeci blat nasączamy ponczem, wykładamy ok. 1/3 masy kokosowej i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i po bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko wystygnie ( ale żeby nie zastygła) i polewamy nią tort

Kuchnia MagdaLeny
TORT RAFAELLO 178

kokosowe, mieszamy. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24-25 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Tak samo wykonujemy drugi biszkopt z pozostałych składników. Masa kokosowa: Mleko kokosowe(...)masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat biszkoptu wykładamy dżem i przykrywamy trzecim. Trzeci blat nasączamy ponczem, wykładamy ok. 1/3 masy kokosowej i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i po bokach tortu rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż lekko wystygnie ( ale żeby nie zastygła) i polewamy nią tort

Kuchnia MagdaLeny
Liebster Blog 140

krushynaofficial.blogspot.com/ Moje pytania: 1.Gotowanie czy pieczenie? 2.Co w twoim życiu jest dla ciebie najważniejsze? 3.W jakim celu piszesz bloga? 4. Obchodzisz zagraniczne święta np. Halloween? 5.Ulubione ciasto? 6.Czego nigdy nie weźmiesz do ust? 7.Czego chciałabyś się nauczyć? 8.Z jakim zwierzakiem byś się porównała? Dlaczego? 9.Ulubione miejsce w  domu? 10.Twoje najskrytsze marzenie. Moje odpowiedzi: Pytania Gotujzrodzinką(...)wybrałabyś Safari czy Seszele? Seszele 5.Jaki jest twój stan cywilny? Mężatka 6.Czy jest coś przy czym nie zaśniesz? Chyba nie 7. Krem o jakim smaku jest twoim ulubionym? Biszkoptowy 8.Co najbardziej zwarjowanego zrobiłaś? Wyszłam za mojego męża :) 9.Jakie znasz języki? Niemiecki,angielski i Polski 10.Komedia czy horror? Horror. 11.Czy masz tatuaż? Tak Pytania Cudaismakiregionu : 1.Kto nauczył Cię gotować? Uczyłam się

Wielki apetyt
Tort tęczowy 322

sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy(...)piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie. Przygotowanie krem z mascarpone: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu z mascarpone! Przygotowanie krem maślany: Masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem cukru

Pyry na Gaz
Tort kawa cappuccino z truflą 121

delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową

Raj dla Podniebienia
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 129

tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego torciku użyłam tylko jeden biszkoptowy placek ,drugi wykorzystałam robiąc inne. warstwa

Kolorowa kuchnia Elki
domowe "misie lubisie" 134

Moja córeczka uwielbia "lubisie" czyli biszkoptowe misie z dżemem  w środku. Dlatego kiedy zobaczyłam w sklepie foremki podobne kształtem do tych popularnych ciastek wiedziałam, że będzie zachwycona. I tak też było. Foremki tak się jej spodobały, że najpierw przez pół dnia nie wypuszczała ich z rąk a później z ogromną radością napełniała je ciastem. Może nie wyszły nam najładniejsze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia