Kochani, wreszcie zabrałam się za napisanie przepisu bajecznego tortu, prostego ,ale zjawiskowego zarazem.Zrobiłam go po raz pierwszy w ten sposób, czasu miałam niewiele, użyłam gotowych podkładów biszkoptowych, gdyż padł mi piekarnik i byłam w kropce! A chciałam sobie udowodnić, że tort bez pieczenia zrobię! I to Frozen, bo o takim marzyły dzieci. Eksperyment się powiódł, to mój pierwszy tort(...)Składniki gotowe 3 blaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy
Z Kuchni Do KuchniBezglutenowe babeczki szybkie w wykonaniu. Ciasto wyszło wilgotne i smaczne, ładnie wyrosły. No i udało mi się przemycić trochę marchewki dziecięciu memu(...)Składniki: 4 średnie marchewki - po starciu wyszły dwie, spore garście utartej, na drobnych oczkach, marchwi 2 dojrzałe banany - z brązową skórką 2 szkl mąki bezglutenowej uniwersalnej lub biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 100 ml oleju 100 ml mleka - może być roślinne 1/2 szkl cukru brązowego 1/2 szkl rodzynek Marchew obrać zetrzeć
Ze smakiem bez glutenumożna piec. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Smaczny i szybko znika. Może i Wy się skusicie na takie ciacho. Polecam Wam również roladę biszkoptową z truskawkami , która jest równie smaczna i prosta do zrobienia. Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut
O kuchni z uczuciemTort ten postanowiłam zrobić na urodziny mojego 4-letniego synka,który nie lubi w cieście żadnych owoców czy dżemu-więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam tęczowy ,kolorowy tort który chciały spróbować wszystkie dzieci i dorośli,bardzo smaczny ,może nie wyjątkowy w smaku,bo przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone ale za to dla dzieci -idealny,synek był zachwycony(...)biszkoptowe tylko ucierane.Można oczywiście pokusić się o dodanie nutelli ,bądź dżemu-jak tylko lubicie-ale sam i tak zrobił furorę.Przepis znalazłam na stronie "Moje wypieki", Zmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!! Składniki na ciasto (6 blatów
Swojskie jedzonkogości lub trzeba gdzieś to ciasto "podrzucić". Trzeba w końcu zacząć robić przetestowane wypieki, ale chyba taką mam naturę, że idę na całość :D A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzątku, studzę, maczam biszkopty i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie
Ciasteczkowy Potwórpowiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym(...)Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki
Mia Cucina Sofietaprzygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. P.S. Odłożyłam kilka łyżek masy biszkoptowej i dołożyłam kakao żeby upiec bardzo cieniutki blat biszkoptowy w tortownicy na spód tortu
Kulinarna (nie)codziennośćbardziej pojawiać się truskaweczki. U nas tutaj tak wszystko troszkę później, ale przyzwyczaiłam się już;) A więc póki sezon trwa to zróbmy coś słodkiego z truskawkami, może takie ciacho biszkoptowe, co Wy na to? Składniki: 4 jajka 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 330 ml śmietany 30 % 400 g truskawek poncz: woda cukier(...)czekoladowe rollsy CUKIETERIA Wykonanie: *Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia o śr. 24 cm. Pieczemy ok 20-25 minut, do suchego patyczka *Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę. Nasączamy dolny blat. * Kremówkę ubijamy
Z Majeczką w kuchnizmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulowanej) Warstwa biszkoptowa: podłużne biszkopty 1/3 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy(...)gładka masa (jeśli w kremówce pozostaną resztki ciągnących się cukierków, przecieramy przez sitko i mieszamy). Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc (co najmniej 12 h). Ciasto czekoladowe (spód): Masło i posiekaną drobno czekoladę wkładamy do szklanej miski i roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę (czyli ustawiamy miskę na garnku, w którym gotuje się mała
Poezja smakuDziś 14 luty, dlatego też mam dla Was przepis na słodką walentynkę. To obłędny biszkoptowy torcik z kremem truskawkowym i galaretkowym serduszkiem. Doskonały deser dla wszystkich zakochanych. SKŁADNIKI NA DWA TORCIKI: Biszkopt: 2 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa: 1/2 szklanki śmietany(...)truskawki, Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Foremką w kształcie serca
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie. Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę. Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)SKŁADNIKI : 2 opakowania ciastek biszkoptowych, podłużnych 200-300 g lub francuskich firmy Brześć 400 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka 3/4 szklanki mleka 4 banany 1 łyżka soku z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam rolady, a najbardziej te z kremowym wnętrzem i wypełnione owocami, w wykonaniu mojej mamy. Dziś przedstawiam Wam roladę zwykłą, biszkoptową z jabłkami, ekspresową i nie
Kocham..lubię..gotuję..Torcik orzechowo - czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"1000 pomysłów, jedna Lubella", jak widać makaron można wykorzystać niemal do wszystkiego ;) Uwielbiam eksperymentować w kuchni, szczególnie ze słodkościami. Każdy deser czy ciasto robię tak, by
Domowa cukiernia EwyDokładnie jak w opisie – ciasto kawowo-orzechowe. Oba smaki świetnie ze sobą współgrają i mam wrażenie, że żaden nie dominuje nad drugim – oba są tak samo mocno wyczuwalne. Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę(...)niego większą część tężejącej masy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wykładamy na wierzch pozostałą masę. Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Do ciepłego naparu wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier kryształ do smaku. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na wierzch ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzu