ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:122/197)

Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 221

Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem. Krem: 1 opakowanie serka mascarpone  1 opakowanie(...)nich nasączyć (ja użyłam ekstraktu pomarańczowego z wodą). Na pierwszym blacie rozsmarować część kremu, przykryć drugą częścią biszkoptową. Na niej rozsmarować konfiurę, a następnie kolejną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i cały tort pokryć pozostałym kremem, wygładzić wierzch i boki ciasta. Boki obsypać kaszą jaglaną. Fruppa podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze na drobny pył. Używając małego sitka

FitKot
Szybki biszkopt z owocami 189

ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się(...)upieczeniu biszkoptu i przekrojeniu go na dwa blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne

Smaki Na Talerzu
Sernik z polewą czekoladową 1648

ymyśliłam sobie sernik na cienkim kakaowym spodzie (bardziej biszkoptowym niż kruchym), oblany grubą warstwą mlecznej polewy czekoladowej. Spód dobrze się sprawdził, nie jest ani za miękki, ani za twardy. Masa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej(...)Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić. Masa serowa Śmietanę kremówkę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 175

ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję. Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko orzeźwiającego smaku.Składniki na biszkopt:1,5 szklanki mąki1 szklanka cukru6 jajek1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki olejuBiałka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i roztrzepane żółtka(...)niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według przepisu na opakowaniu) truskawkowymi galaretkami. Ciasto wstawiamy do lodówki.Smacznego

Salonik smaków
Tort makowy z białą czekoladą 144

Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!) Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Rolada z serowym kremem i mango 178

Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 187

Witajcie :) No i minął już rok mojego blogowania :) Z okazji  dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre

Sama słodycz i szczypta chili
Ekspresowy placek z wiśniami. 101

Bardzo dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko

W kuchni u Moniki
Torcik z czarnymi malinami 110

W tym roku czarne maliny u nas obrodziły więc stwierdziliśmy że wykorzystamy ten fakt i zrobimy z nich kilka słodkości Jedną z nich jest pyszny torcik

Kuchenne Wariacje
ZAKRĘCONY TORT 207

Pyszny tort kryjący niespodziankę, którą zobaczymy dopiero po przekrojeniu, zamiast tradycyjnego „schematu” blat biszkoptowy, krem i tak na przemian, ukarzą nam się poprzeczne paski, które   wyglądają zjawisko. Najładniej tort prezentuje się z kremem np. czekoladowym, kakaowy te barwy podkreślają jego niespotykany   urok. SKŁADNIKI (2 x forma 30x40 cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki(...)pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe część wylać do form wyłożonych papierem do pieczenia, Piec w temperaturze 160 -170 C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto w pozostawić

RAROSSA
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 154

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć(...)rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzątku. Dodawana żelatyna powinna być jeszcze ciepła, gdyż masa zbyt szybko by nam się ścięła i równomiernie jej rozprowadzenie na masie makowej byłoby niemożliwe. Wierzch ciasta posypać makiem lub gorzką czekoladą

Jadło i czytadło
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 472

borówkami i lukrem borówkowym, to jeden z wielu sposobów na jej wykorzystanie. Co prawda w dzisiejszych czasach jest dostępna przez cały rok, ale latem wszystkie owoce smakują lepiej. Szybkie ciasto cytrynowe idealnie się sprawdziło w tym przepisie. Połączenie smaku cytryny i borówki daje znakomity efekt, te owoce po prostu do siebie pasują. W ilgotne, delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne zachęca(...)amerykańskiej: Jagodzianki puszyste jak bawełna Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Pierogi drożdżowe gotowane Placek biszkoptowy z borówką amerykańską Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym Drożdżówki z borówką amerykańską Pierogi z borówkami Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami Sernik jagodowy Wydrukuj przepis The post Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasto „Dwa Michały” 578

oryginalnym przepisie dodajemy ich po 120 g do każdej z mas i 170 g na wierzch ciasta, a więc w sumie należałoby kupić 3 puszki 140g, ja jedną puszkę podzieliłam na 3 części i tyle wystarczyło). Połowę masy wykładamy na jeden biszkoptowy blat nasączony lekko rumem z wodą. Na masę kładziemy drugi blat biszkoptowy (jego też nasączamy). Resztę masy chwilowo(...)ziemniaczanej, jeśli dodaję ją to dosłownie minimum. Biszkopt ze skrobią zwykle wychodzi mi dosyć zbity, suchy, a za takim nie przepadam. Proporcje na biszkopt podałam jak w oryginale. Piekąc ciasto uzupełniłam jednak mąkę ziemniaczaną, zwykłą mąką tortową, dodając tej pierwszej może z jedną łyżkę (suma sumarum otrzymałam 1 szkl. mąki). Jeśli nie potrzebujecie sporej wielkości wypieku lub potrzebujecie tort właśnie

Smaki Na Talerzu
Torcik na Dzień Matki 137

ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać  mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy( 25 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu.  Upieczony biszkopt odstawić(...)tężejącą galaretką,pokrojonymi truskawkami i borówkami.  Masę wylać na biszkopt,nałożyć i docisnąć drugi biszkoptowy krążek,odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 350 ml wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Na stężałej masie ułożyć truskawki i borówki,zalać tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkoptowe pancakes w wersji xxl 108

Grube, puszyste, nie opadające, pachnące wanilią, jednym słowem wspaniałe biszkoptowe pancakes. Podane z masłem, słodkim syropem klonowym i borówkami, smakowały tak, że śniadanie mogłoby się nie kończyć. Zwróćcie uwagę, że to nie są talerzyki deserowe ;) To naprawdę wersja xxl :) Kto podejmuje wyzwanie i zje całą porcję? 3 porcje: 2 jajka szklanka kefiru 1,5 szklanki mąki 20 g cukru trzcinowego(...)przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 10 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę. Jeszcze chwilę smażymy i od razu podajemy. Ja podałam je z masłem, syropem klonowym i borówkami. Smacznego :) Artykuł Biszkoptowe pancakes w wersji xxl pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog