ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:123/197)

Bezglutenowy tort z masą z mascarpone i galaretką jabłkową 181

mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki biszkoptowej bezglutenowej 200 g cukru białego 1 0 0 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Jaja zmiksować na puszystą, białą masę. Pod koniec miksowania dodawać powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa

Ze smakiem bez glutenu
Migdałowy sernik na zimno z truskawkami 180

Aromatyczny migdałowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy manny i likieru amaretto na biszkoptowym spodzie. A na zakończenie lata otulony ogromną ilością truskawek i galaretki. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Letnia kostka owocowa 153

Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski. Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker   dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega! Składniki: Forma 24/24 14 podłużnych biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu

Wanilia i Kardamon
Wielkanocny tulipan 258

przepisów uzbierało. Tymczasem postanowiłam podzielić się z Wami efektownym przepisem na ostatnią chwilę. Będzie to kolorowa, wielkanocna babka. Biszkoptowa, więc lekka i delikatna. W moim odczuciu najlepiej nadaje się do kawy lub herbaty, bo sama jest trochę za sucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie

Ratunku obiad
Biszkopt z jabłkami i kruszonką! 160

Szybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto :) Składniki: -4 jajka -1 i 1/2 szklanki cukru -2 i 1/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3-4 jabłka -100 g. masła lub margaryny -odrobina bułki tartej   Sposób przygotowania: Jajka, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować(...)posypaną bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać na masę biszkoptową. Na koniec zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się

Magia jedzenia.
Tort urodzinowy 127

wykładam papierem  do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika na 35-45 minut. Upieczone wyjmuję i rzucam o podłogę z wysokości kolan. Odpinam obręcz i studzę ciasto, potem kroję na 3 części. Mleko zagotowuję, masło ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce gorące mleko. Potem  wsypuje mleko w proszku, a na końcu sok wyciśnięty(...)zostawiam do nasączenia blatów. Owoce kroję w plasterki. Na paterze układam jeden krążek biszkoptowy, nasączam ponczem brzoskwiniowym, układam plastry brzoskwiń, wykładam cienką warstwę masy, układam kolejny krążek, nasączam, układam plastry brzoskwiń, rozsmarowuję cienką warstwę masy, przykrywam trzecim krążkiem, nasączam i masą smaruję wierzch i boki ciasta. Pozostałą masę przekładam do rękawa cukierniczego, wyciskam różyczki ozdabiam posypką cukrową i waflową. Całość

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Alpejska Słodycz 186

Ciasto Alpejska Słodycz Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej  i śmietanowej na biszkopcie z orzechami Składniki na biszkopt: ·        6 jajek ·        5 łyżek mąki pszennej ·        5 łyżek mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną 5.   Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy. 6.   Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe. 7.   Pieczemy 30 minut w 180°C. 8.   W tym czasie jogurty

Kulinarna Chwila
Biszkopotowe gwiazdki 125

zajmuje nie więcej niż 20 minut. To co przemawia za tymi biszkopcikami to ich wyjątkowość i niezwykły smak. Oprócz wspomnianych przyjęć doskonale nadają się także na pikniki. Moim zdaniem biszkoptowe gwiazdki to przepis dla wszystkich, którzy cenią łatwość wykonania i niezły smak. Polecam! Składniki: 150 g masła 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g kakao 8 g proszku(...)masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z ciastem. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wystudzonego ciasta wykrawamy gwiazdki, specjalną foremką. Biszkopciki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło

Ciasta z tradycjami
Omlet biszkoptowy z cukinią, oliwkami i pomidorkami 141

Omlet był zawsze dla mnie wyzwaniem. Nie boję się sufletów, ciast drożdżowych, klejenia pierogów, ale do omletu ręki nie miałam nigdy. Tak jak i do biszkoptu

bistro mama
ROGALE MARCIŃSKIE 376

godzinę do lodówki      ( przykryte folią). Proces wałkowania i składania powtarzać jeszcze kolejne 2  razy. Tzn.rozwałkować , złożyć i schłodzić 1h. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie:  Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić(...)masy dodawać partiami zmielony  mak z bakaliami i cały czas miksować. Dodać okruszki biszkoptowe, rozdrobnioną skórkę pomarańczową ( ja nie dawałam) . Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masa powinna być zwarta ale nie twarda, jeśli jest zbyt zbita dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm ( ja podzieliłam ciasto na połowę i rozwałkowywałam

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużeliną jagodową 228

popisu, więc staram się zrobić coś z produktów, które ona może spożywać. Ponieważ może jeść biszkopty, nabiał , galaretki i owoce to postawiłam na sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru  2 łyżki mąki  Masa serowa: 1 kg twarogu(...)serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.  Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.  Gotowe ciasto wyjmuję  z lodówki, układam

Ciasteczkowy Potwór
Biszkopt z mascarpone i truskawkami 161

Obie mąki wymieszać, dodając proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przesianą przez drobne sito mąkę - delikatnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia  tortownicy średnicy 24 cm przelać ciasto. Biszkopt piec w 170 stopniach C przez około 25 minut - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić na kilka minut do przestygnięcia i wyjąć z formy. Zupełnie ostygnięty biszkopt przekroić(...)mascarpone, delikatnie połączyć składniki. Truskawki pokroić wedle uznania, ja swoje kroiłam "na cztery". Blat biszkoptowy ułożyć na tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć 1/2 część masy z mascarpone, na masę wyłożyć truskawki. Owoce przykryć resztą masy. Położyć biszkopt, lekko docisnąć, równając masę na brzegach ciasta. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Przed podaniem ciasto

kolorowotorcikowo
Rogale marcińskie 159

śmietaną. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, kandyzowaną skórkę pomarańczową i całość dokładnie wymieszać. Dwa białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w chłodne miejsce.  Na drugi dzień formujemy rogaliki: Ciasto wyjąć z lodówki na 20 min. przed przygotowaniem rogali. Na stolnicy/ macie

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki biszkoptowe bez tłuszczu - proste i bez glutenu :) 161

jest to wersja biszkoptowa, więc może pod tym względem coś je wyróżnia.  Leciutkie, puszyste, bez glutenu, bez cukru białego, a także bez tłuszczu (jak na wypiek biszkoptowy przypada). Są..., jakby to ująć - naturalne, nie ma tu kremu, dodatków, ale jak najbardziej można je urozmaicić swoimi składnikami. Bardzo smaczne, jak na takie "zwyklaki" 😂 Składniki (5/6 sztuk): 75 g ryżu(...)mąkę lub użyj gotowej mąki.  Do utartych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Kolejno dodaj ubite białka i na najmniejszych obrotach całość zmiksuj.  Ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut

Zdrowie na języku :P
Makowiec z gruszkami 167

masy makowej z puszki lub domowej roboty Składniki na wierzch biszkoptowy: 4 jaja ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką WYKONANIE ciasto kruche posypane bułką tartą   gruszki posypane cynamonem i cukrem   masa

Domowe ciasta