ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:114/197)

Sernik brzoskwiniowy 242

coś lekkiego, orzeźwiającego jednak aby był to sernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki kakao - ¼ łyżeczki(...)łyżce cukru a potem po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitych białek. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 15 minut, wyjąć odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinię osączyć z syropu. Dwie połówki odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Jedną

Świat Smaku
Cytrynowa pychotka 1107

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa(...)sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto mleczne z czekoladą i biszkoptami 211

dodajemy po 1 żółtku, a gdy składniki się połączą dodajemy masę kakaową, miksujemy przez chwilę. Następnie do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Dwie łyżeczki żelatyny(...)Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przygotowujemy krem jasny postępując dokładnie według opisanych wyżej wskazówek. Jasny krem rozprowadzamy na biszkoptach. Przykrywamy pozostałym blatem biszkoptowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Rozprowadzamy polewę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Źródło

Smaki Na Talerzu
Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono 103

szczypta papryki słodkiej/ostrej (opcjonalnie) 1 szczypta soli Ponadto (opcjonalnie): olej/masło do natłuszczenia patelni  Biszkoptowe placuszki z jogurtem na słono - przygotowanie: Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (*). Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor . Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) 108

obie masy. W razie potrzeby dosłodzić. Uwagi końcowe Instant espresso zalać gorącą wodą. Po ostudzeniu wymieszać z rumem. Tym naparem nasączyć pierwszy blat ciasta. Następnie wyłożyć połowę kremu z kalafiora Posypać połową kakao. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i jego nasączyć pozostałą kawą z rumem. Wyłożyć na wierzch resztę kremu i posypać pozostałym kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez

Modern Cave Girl
Sernik na zimno truskawkowe ombre 232

pieczenia robi się super prosto. Efekt ombre wygląda cudownie a ciasto jest lekkie i pyszne! Gorąco polecę przy okazji mój przepis na ciasto pieczone, ale z dodatkiem zarówno galaretki, owoców i delikatnego kremu.. kostka biszkoptowa z truskawkami jest warta grzechu

AniaGotuje.pl
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 146

babę upiec.  Majonez jest nie wyczuwalny, ale nadaje jej puszystości i lekkości - w końcu to żółtka i olej.  Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona.  Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny.  Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort orzechowy słodko-kwaśny (ok. 406 kcal/100g) 204

Druga wersja tortu z przepisu na ciasto ze słonecznikiem poniżej, tym razem na gotowych biszkoptach. Polecam. Składniki: gotowe blaty biszkoptowe kakaowe (tu: Delecta) 200 g łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka

Malowane smakiem
Biszkopciki dla dzieci 100

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko :)   czyli  pyszne i  mięciutkie babeczki biszkoptowe .Moje dzieci je uwielbiają , szczególnie syn który nie lubi żadnych dodatków w ciastach :)Ja babeczki przełożyłam  jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :)Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek

Sama słodycz i szczypta chili
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 153

znudzić. Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy tym lepszy. Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj ). Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z bogatym wnętrzem ;) 543

stopni piekarnika na około 20-25 minut. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przykładamy do gorącego jeszcze biszkoptu i wykrawamy prostokąt o szerokości keksówki (to będzie „spód” ciasta). Pozostałą częścią biszkoptu wykładamy formę keksową i lekko dociskamy do brzegów – ewentualny nadmiar odkrawamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Twaróg krótko miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Wstawiamy(...)rozkruszone w placach ciasteczka amaretti dodajemy do masy serowej. Wlewamy również likier. Mieszamy. Masę przekładamy do formy z biszkoptem, przykrywamy odłożonym paskiem biszkoptowym i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z formy. Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch

Smaki Na Talerzu
Nagi tort oreo 1110

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy(...)więcej jak lubicie 2 kieliszki wódki  Pierwszy blat biszkoptu nasączyć troszkę nie za dużo. Posmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić to samo. Na wierzchu ostatniego blatu rozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Słodka Delicja 470

masła Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie(...)doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Na jednym, nasączonym biszkoptowym blacie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy. Wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugim, nasączonym biszkoptem. Wierzch ciasta można udekorować polewą (u mnie z roztopionej czekolady). Źródło

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z budyniem i galaretką. 189

osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :)   Składniki: 2 spody biszkoptowe do tortów, 2 galaretki, 400g truskawek. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe, 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru), 200g masła(...)spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.         Smacznego

W kuchni u Moniki
Sernik gotowany z budyniem bananowym 180

Gorąco polecam i życzę smacznego. A na blogu czekają też na Was inne przepisy na serniki: Sernik z budyniem biszkoptowym Sernik z mlekiem w proszku Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania