ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:109/197)

Rolada porzeczkowa 128

Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami. Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać. Jak nie lubicie

Ewa w kuchni
Przetwory 2017: 1. Frużelina czereśniowa 126

przetworzenie" tych owoców jest frużelina. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie gotujmy.pl W poprzednich latach już kilkukrotnie robiłam taką frużelinę. Jest niezastąpiona do przygotowania ciasta, gofrów lub tortu (np. według tego przepisu na biszkoptowy przekładaniec ). Do tej pory wykorzystywałam z ciemnych czereśni, więc nie musiałam dodawać dużej ilości cukru. Nie dodawałam także żelatyny. Zawsze wystarczyło dodać kartoflankę - w razie

blog.moje-pasje.info
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 218

Dodać olejek i sok z cytryny. Na końcu powoli porcjami wlewać kawę. Ubić do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy kemem, następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami a boki obsypujemy mielonymi orzechami.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Biszkopty z patelni. 126

tego bardzo sycące, chyba za sprawą dwóch jajek :) Jako dodatek morela i krem kasztanowy, który podbił moje serce podobnie jak pieczone kasztany czy ciasto kasztanowe. Jeśli lubicie biszkopt, koniecznie spróbujcie. PRZEPIS => PLACKI BISZKOPTOWE / 1 porcja / 2 jajka pół szklanki mąki z pszenicy durum łyżka otrębów żytnich 2 łyżki mleka kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli łyżeczka cukru

Poranek na słodko
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 152

obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami  piekę też małe biszkopty i smażę na oleju placki

prawdziwe jedzenie
Przekładaniec biszkopcikowy 125

Trudno się oprzeć, by nie zdegustować tego ciasta, które stanowi połączenie, właściwie trio : makowego, kakaowego, i białego, biszkoptowego, w połączeniu z dżemem wiśniowym to wspaniały smakowo miks, spróbujcie efekt - zapewniamy zawsze udany! Składniki: 2,5 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy(...)jednym żółtku nie przerywając ucierania. Gdy masło utrzemy na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (odsypujemy 1 łyżkę). Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej odsypaną mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto kakaowe, następnie wykładamy warstwę

kgwjanczewo
Ciasto miodowe przekładane śmietaną 125

upiec jeden placek z całości masy w 170 stopniach zajmie to ok 30 - 40 minut - trzeba go ciągle pilnować. Ja wyjęłam z piekarnika gdy ciasto odeszło od brzegów formy i w dotyku miało taką biszkoptową strukturę. Można też zastosować sposób na ,,suchy patyczek" choć trzeba wziąć pod uwagę, że jest ono dość ciężkie i wilgotne.Gdy placek nam się upiecze(...)Mama okazała się niezbędna) przekrajanie gorącego, parzącego palce placka. Ale naprawdę warto...Przełożony placek odstawiamy do przestygnięcia.Placek jest wyśmienity! Serwatka która wytraca się ze śmietany pod wpływem gorącego ciasta wsiąka w nie dając niesamowity efekt bardzo wilgotnego placka a reszta śmietany w połączeniu ze słodyczą miodu zamienia się w cudowny kwaskowaty krem - CUDO! Do tego ciasto jest bardzo proste

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki mimoza na Dzień Kobiet 185

żałowały, że urodziły się KOBIETAMI, a wszystkim Kobietom, aby zawsze czuły się kochane i szanowane przez partnerów i społeczeństwo. Zapraszam na pyszne biszkoptowe babeczki z lekkim kremem budyniowym pasticcera i kawałeczkami ananasa, którymi dołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3  jajka(...)krem. Ja posłużyłam się sprytną wycinarką do mufinek.Z ciasta pozostalego ze środka babeczek odcinamy skórke i kroimy w małą kostkę.       Plasterki ananasa kroimy na małe cząstki. Po parę kładziemy we wgłębienia babeczek i przykrywamy kremem budyniowym. Wierzch babeczek również pokrywamy kremem. Dekorujemy kostką biszkoptową i posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 148

Długo się wahałam, czy w tym roku upiec lekki, biszkoptowy piernik na Guinessie, czy może ten, który piekłam rok temu i zdecydowałam się jednak na tę drugą opcję. Ciasto wychodzi słodkie i jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła na rzecz

FitKot
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 473

Zapraszam na pyszne ciasto z brzoskwinkami i galaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle, że na pieczonym biszkoptowym spodzie. składniki: biszkopt 4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego(...)Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć. Blaszkę o wymiarach 25x28 cm natłuścić i posypać tartą bułką, następnie przelać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Przygotować masę serową. Żelatynę namoczyć w brzoskwiniowym soku , następnie lekko podgrzać i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić

Monia miesza i gotuje
Prinsesstårta - szwedzki tort dla księżniczki 167

tortu: Śmietanę ubić na sztywno. Schować do lodówki. Biszkopt przekroić na 3 części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Posmarować biszkopt kremem waniliowym. Na masę budyniową nałożyć warstwę dżemu nie rozsmarowując go jednak do końca - dżem nie może dotykać do krawędzi ciasta. Powinien pozostać 1 cm odstęp. Następnie na dżemie ułożyć gęsto maliny. Zmieszać dwie czubate łyżki ubitej śmietany(...)łyżką kremu waniliowego. Powstałą śmietanowo-budyniową masę rozsmarować na malinach. Nałożyć drugi blat biszkoptowy. Posmarować go kremem waniliowym. Przykryć kolejnym biszkoptem. Posmarować go pozostałym kremem waniliowym. Na warstwę kremu nałożyć ubitą na sztywno śmietanę. Uformować ze śmietany kształt kopuły, posmarować śmietaną również bardzo cienko boki ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na 1 - 1,5 godziny. W tym czasie śmietana zgęstnieje

maniapieczenia
Baletki makowe z konfiturą różaną 127

Dzisiaj polecam przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe przełożone konfiturą z płatków róży. Przygotowanie ciasteczek zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Ciastka to idealny deser do kawy lub herbatki. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: 4 jajka, 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki mąki, 1,5 łyżki suchego maku, 1/2 słoiczka konfitury z płatków róży Polska Róża . PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam(...)sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję stopniowo cukier oraz żółtka. Na końcu wsypuję mąkę. Delikatnie mieszam. 2. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka. Ciastka posypuję makiem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Przestudzone ciasteczka smaruję konfiturą z płatków róży i sklejam.  Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam konfiturę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort malinowy 197

Każde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki(...)rozwarstwiać – jeśli jesteśmy już zadowoleni z konsystencji, ale kolor dalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłóż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki

Ciastkozercy
Tarta malinowo-borówkowa 96

Pyszna i efektowna tarta biszkoptowa z bitą śmietaną, malinami i borówkami.  Swoim wyglądem skusi każdego. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 200 gram malin 200 gram borówek listki mięty Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo(...)jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min.  Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony

Bajeczna Kuchnia
Tort malinowy 170

Każde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe na tort malinowy piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone(...)rozwarstwiać – jeśli jesteśmy już zadowoleni z konsystencji, ale kolor dalej nie jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłuż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki

Ciastkozercy
Wiśniowe brownie z musem malinowym 112

wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty. Z górnego blatu delikatnie ścinamy wierzch i tworzymy biszkoptową posypkę. Mus malinowy: Do garnka przekładamy maliny. Dolewamy wodę oraz wsypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż maliny puszczą(...)połączenia składników. Warstwa z galaretką: W wrzątku rozpuszczamy galaretki, dokładamy maliny. Galaretki odstawiamy do delikatnego stężenia. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy mus malinowy, dociskamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietankowy z białą czekoladą, posypkę biszkoptową oraz wylewamy delikatnie stężałą galaretkę z malinami. Cały tort chłodzimy w lodówce (najlepiej całą

VioletoweKucharzenie
Charlotte rabarbarowo- śmietankowa 151

Długo za mną chodziła ta wdzięczna Charlotte w swojej biszkoptowej sukience z falbankami :) Tak piękna, że aż trudno było mi uwierzyć, że jest tak prosta w wykonaniu. Sezonowe owoce, śmietanka i delikatne biszkopty to przepis na pyszne ciasto, którego dodatkowo nie trzeba piec! U mnie wersja podwójnie rabarbarowa z delikatną, jak lipowy puch, bitą waniliową śmietanką. Sezon na rubinowe, kwaśne

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Serowy torcik very berry 111

Serowy torcik very berry to dwie biszkoptowe warstwy, masa serowo- jogurtowa, galaretka i mnóstwo sezonowych jagód. W ten sposób można przemycić nawet czarną porzeczkę. Nielubianą, a taką bogatą w witaminę c. Torcik jest delikatny, orzeźwiający, idealny na ciepłe dni. Jeśli lubicie ,,mokre“ ciasta, biszkopt można nasączyć sokiem pomarańczowym lub słabą herbatą. Chociaż, gdy ciasto trochę

dolcevitainmykitchen