ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:111/197)

Ciasto podwójnie orzechowe z wafelkami 187

boki ciasta), a resztę wykładamy do formy, na biszkopt. Wafelki kroimy na około 1-1,5 cm paseczki i wykładamy je na masę nutellową (u mnie na połowie ciasta w poprzek, a w połowie wzdłuż. Od sposobu układania zależy też ilość potrzebnych wafelków). Orzechy włoskie, mielimy. Mieszamy je z kwaśną śmietaną. Żółtka umieszczamy w misce i razem z cukrem ubijamy(...)koniec dodajemy masę orzechową oraz niewielką ilość spirytusu. Dwa wafelki kroimy na niewielką kostkę i dodajemy do masy. Wykładamy do formy. Przykrywamy spodem biszkoptowym. Odkładamy na około 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto odwracamy do góry dnem, wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier do pieczenia. Rozprowadzamy po wierzchu i bokach ciasta odłożoną masę nutellową. Ja dodatkowo udekorowałam

Smaki Na Talerzu
Śmietanowiec 225

galaretka zielona 1 galaretka żółta Spód biszkoptowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)drobniutko, wrzucam do masy mlecznej, wymieszam by masa pokryła wszystkie kryształki i wykładam na zimny spód biszkoptowy. Całość zalewam tężejącą galaretką żółtą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Muszę dodać, że moja żółta galaretka po prostu nie zmieściła się już na cieście. Musiałabym porobić zakładki do blaszki

Ciasteczkowy Potwór
Zakalec 120

drugą. W przypadku biszkoptu, do piany z białek dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy do ich połączenia. W przypadku sernika i wariacji biszkoptowych np. z masą makową, pianę dodajemy do masy. Najpierw jedną część, aby rozluźnić ciasto, a potem partiami resztę, delikatnie mieszając. Jeżeli zbyt szybko połączymy składniki, lub zbyt długo mieszamy, niestety zniszczymy naszą pianę, ciasto nie będzie

SmartBake.pl
CIASTO ORZECHOWO-KARMELOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 287

Ciasto w tradycyjnej wersji najczęściej nazywane orzechowcem i miodownikiem u mnie w wariancie LCHF to dwa blaty biszkoptowe przełożone kremem kokosowym lub budyniowym w wersji z nabiałem, a na wierzchu włoskie orzechy skąpane w pysznym karmelu na bazie ksylitolu. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień od przygotowania. Ciasto idealne także na zbliżające się święta wielkanocne jako mazurek. Składniki

Ola la LCHF
Tort truskawkowy 142

pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru

Ciastkozercy
Tort truskawkowy 173

prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego – spieszę to zatem nadrobić! Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru

Ciastkozercy
Biszkoptowa rolada bananowa 147

Biszkoptowa rolada to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser, dużo łatwiejszy niż mogłoby się wydawać. Uwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe. Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy! Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym(...)Wykonanie: mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puszysty krem. W 3 partiach delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by rolada

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 147

Pyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi   SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej(...)sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa

Mia Cucina Sofieta
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami 154

nadziewaniu. Stąd dobrze zaplanować sobie z góry sposób jej udekorowania – żeby zakryć efekt takich wypadków. Poza tym rolada to ciasto tanie i sezonowe – w lecie świetnie się sprawdzi z bitą śmietaną i owocami, a w zimie – z prażonymi jabłkami. ROLADA BISZKOPTOWA Biszkopt szykujemy według wytycznych z tego przepisu . Prostokątną blachę (u mnie to duża blacha 25/40cm) wykładamy dokładnie papierem

Karo in the Kitchen
Biszkoptowa rolada z truskawkami 137

sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej. Dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i ostrożnie wszystko razem wymieszać. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy przez 10 minut. Po upieczeniu ściągamy papier pergaminowy. Placek biszkoptowy przekładamy na ściereczkę kuchenną (wilgotną) do wystygnięcia lub zaraz po upieczeniu zwijamy biszkopt w roladę. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort czekoladowy 170

całkowitego rozpuszczenia,  co chwile mieszając. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Przed przełożeniem nim tortu należy go miksować, aż do otrzymania gęstego kremu. Czas na upieczenie spodów biszkoptowych, jednego jasnego i jednego ciemnego. Ich wykonanie jest takie same, różnią się tylko jednym składnikiem: białą lub ciemną czekoladą. My piekłyśmy oba spody równocześnie. Najpierw roztapiamy w rondelku masło, dodajemy(...)masa nie straciła swojej puszystości. Drugie ciasto przygotowujemy tak samo, zmieniamy tylko czekoladę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 25 minut.  Po ostudzeniu spodów biszkoptowych zostaje nam już tylko zrobienie tortu. Kładziemy ciemny spód, smarujemy kremem, następnie jasny i całość smarujemy grubą warstwa kremu

Kolizje Smaków
torcik kiwi 162

rant. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Metrowiec makowo-owocowy 384

Każde ciasto ma swój niepowtarzalny smak. Wiąże się to z odpowiednia kompozycja rożnych składników, które wydobywają duszę ciasta. Czasami wdaje się nam ,że połączanie niektórych składników ze sobą, nie pasuje i może wyjdzie coś  nie tak. A w rezultacie przekonujemy się, że uzyskaliśmy coś pysznego. Tak też myślałam o połączeniu maku i galaretek. Czy to będzie dobre?  Spróbujcie(...)wody, odstawić do lodówki. Schłodzoną kremówkę obić na sztywno, podzielić na dwie części i d każdej dodać galaretkę. Na jasny blat biszkoptowy posmarować różową masę, przykryć biszkoptem makowym, masą zielona i resztą jasnego ciasta. Wierz dodatkowo można udekorować jak chcemy , np, polewą czekoladową. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Cebularze w trochę innym wydaniu! 134

cieście muszą mieć czas wytworzyć się wiązania glutenowe. Dlatego im dłużej wyrabiasz ciasto drożdżowe na mące pszennej tym lepiej! Ciasto pozostawiamy w misie, przykryte ściereczką na około godzinę. Ciasto wyjmij na blat, podziel na 8 części, z każdej uformuj bułeczkę z wgłębieniem w środku. Nastaw piekarnik aby się nagrzał: 180°C grzanie dół (lub dół plus termoobieg). Do każdego dołeczka(...)minut. Bułeczki pieczemy na jasny słomkowy kolor. Gotowe! Jeśli masz ochotę wypróbuj również przepis na: 1. Jajka po turecku 2. Omlet biszkoptowy na wytrawnie z mozzarellą 3. Chlebek bananowy z cynamonem 4. Jabłka w cieście 5. Najlepsza domowa ultrapuszysta chałka z kruszonką 6. Cieniutkie naleśniki z karmelizowanymi truskawkami 7. Drożdżowe zawijane bułeczki z czekoladą 8. Zapiekane naleśniki z lemon curd

SMYKWKUCHNI
SZARLOTKA PO KASZTELAŃSKU 133

żółtka,proszek do pieczenia obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Blachę o wym.22x33cm wykładamy papierem i przelewamy do niej naszą masę biszkoptową.Wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy ok.30 min. Jak ciasto będzie w piekarniku czas na przygotowanie musu z jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy

Mała w garnku miesza