ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:128/197)

Dyniowe ciasto bezglutenowe z bakaliami i orzechami 220

Ciasto jest bardzo bogate w smaku.  Jest wilgotne i pulchne a dodatek rodzynek i żurawiny nadaje mu dużo specyficznej słodkości.  A polewa z orzechami zapewnia mnóstwo przyjemnej chrupkości.  Robiłam je już kilka razy i zawsze się udaje. Jest smaczne nawet po kilku dniach. Składniki na średnią blachę: 350 g mąki bezglutenowej, biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki(...)stopni na 45 minut - bez termoobiegu, grzanie góra i dół. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i przewrócić do góry nogami. Zrobić polewę z orzechami - taką jak do ciasta snikers.  Orzechy posiekać na małe kawałki. W rondelku rozgrzać margarynę i miód - nie gotować. Dodać orzechy, wymieszać i przestudzić trochę.  Następnie polać ciasto i odstawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Ciasteczka owsiane białkowe 267

ciasteczka, bardzo zdrowe ciasteczka, z płatkami owsianym, żurawiną, bez cukru, z miodem. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym ciasteczek. Wyszły idealne, takie biszkoptowe. Polecam te błyskawiczne owsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka(...)mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Na papier do pieczenia przekładamy łyżką stołową ciasto, staramy się nadać im równy kształt. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 15 min. Studzimy. Posypujemy ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego ! The post Ciasteczka owsiane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
tort serduszko dla babci i dziadka 130

Do złożenia toru w kształcie serduszka użyłam 3 blaty kwadratowe: kakaowy, makowy, orzechowy oraz 3 blaty okrągłe: dwa biszkoptowe jasne i jeden biszkoptowy kakaowy. składniki na

Domowy Smak Jedzenia
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 258

omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem,  polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem. Smacznego!   Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na omlety: OMLET BISZKOPTOWY   OMLET PARYSKI OMLET ZE SZPARAGAMI

potrawyregionalne
Sernik z truskawkami i bezami 196

mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie. Bezy można oczywiście pominąć lub wykorzystać bezy kupione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada śmietanowa z truskawkami 200

Lekka i delikatna jak puch rolada biszkoptowa z masą śmietanowo-truskawkową, dżemem truskawkowym i kawałkami… a jakże… truskawek! :D Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych owoców :) Wykonanie rolady naprawdę nie nastręcza żadnych problemów, jeśli tylko zastosujecie się ściśle do wskazówki odnośnie czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie ciasta spowoduje łamanie się rolady podczas zwijania (będzie sztywna, a ma być miękka i elastyczna

MyCookBook.pl
Tort tiramisu 199

ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe(...)kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe

Food Square
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 161

tygodnie ale u mnie w kuchni pomału przygotowujemy się do świąt. Na razie są to testy i przymiarki.  Przygotowałam więc wczoraj mini torciki białe i delikatne jak śnieg. Ciasta pięknie wyglądają... zimowo... i zachęcają do jedzenia. W smaku przeważa kokosowa nuta, za którą ja z mężem mogłabym się dać pokroić. Biszkopt jest migdałowy. Mini torciki są przygotowane na konkurs(...)pudrem i mieszamy. Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim mini blatem. Na to znów nakładamy krem kokosowy i przykrywamy kolejnym mini blatem. Nasze mini torciki i smarujemy go kremem. Obtaczamy brzegi wiórkami kokosowymi. Wierzch babeczek ozdabiamy dekoracją cukrową. Zapraszam również do obejrzenia filmu, w którym firma #BEKO pokazuje jak sprytnie pokroić ciasto tak aby wyglądało jak #ciastozobrazka

Kuchnia w oparach
Ciasto Shrek 255

Kto nie kocha Shreka? :) Zarówno ten filmowy, jak i na talerzu potrafi poprawić humor :) Co jeszcze mają ze sobą wspólnego? Oczywiście warstwy i charakterystyczny zielonkawy kolor

Domowa Cookierenka Agi
Lekki sernik malinowy na mleku (bez cukru, bez glutenu) 169

inspiracja (na święta sernik musi być ;)). Tym razem lekko malinowa wersja bez dodatku cukru i bez spodu. Jeśli chcecie, można oczywiście upiec go z ulubionym spodem (ja bardzo lubię biszkoptowy na bazie mąki kokosowej ). Sernik jest bardzo delikatny, owocowy i wprost rozpływa się w ustach (naprawdę! ;)). Bazą przepisu jest serek kremowy, ale dodałam też kostkę twarogu i gęsty jogurt naturalny(...)wmieszać delikatnie do masy serowej. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać około połowę masy sernikowej. Do drugiej części dodać zmielone na puder maliny i rozlać po białej warstwie ciasta. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zrumieni, przykryć wierzch folią aluminiową i piec do końca pod przykryciem). Artykuł Lekki sernik malinowy na mleku

Fitkot
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 153

mojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 345

mojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Kawowy mieszaniec 1246

mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka małej czarnej. Składniki: Tortownica 22 cm Spód: 15 dag  herbatników biszkoptowych 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wanilia i Kardamon
ciasto tortowe 304

ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)połowę. Blaty biszkoptowe nasączyć syropem z brzoskwiń z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie.  Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.  Przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zielono mi - babeczki pandanowe 235

fajnej akcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli(...)liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik