wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę. Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół). Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru
upichcicdnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia. - w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki
Basia w kuchniSkłonił mnie mój mąż, który również założył za mnie bloga. 2. Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4. Co jest dla Ciebie najcenniejsze
Mania Gotowaniawymaga pieczenia - może zostać zrumieniona przy pomocy palnika cukierniczego. W tej wersji tarty cytrynowej można zrezygnować z włoskiej bezy. Każdy z nas może pozwolić sobie na przygotowanie tarty cytrynowej z bezą, nie musimy iść koniecznie do cukierni, zamawiać z pracowni... Zakasajmy rękawy i do pracy! Przepis pojawił się kiedyś na poprzedniej odsłonie naszego bloga. TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ (forma(...)bezę 4 białka 300 g drobnego cukru 60 ml wody Sposób przygotowania Zaczynam od spodu. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Zimne masło siekam z mąką pszenną, dodaję cukru pudru i rozcieram w palcach na masę przypominającą mokry piasek. Dodaję żółtka i ugniatam szybko gładkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję łyżkę lub dwie zimnej wody. Owijam ciasto folią
W kuchni Karmel-itkiwynosić 1:1. Ale oczywiście jeśli wolicie mniej sera w środku bez problemu możecie zmniejszyć jego ilość. Generalnie w większości przepisów zalecają albo pieczenie chlebków w piekarniku albo smażenie ich na patelni. W Gruzji tradycyjnie przed włożeniem chaczapuri do pieca podpieka się je na blachach pieców opalanych drzewem. Dlatego też ja najpierw podpiekam je na patelce, a dopiero(...)ciepłe miejsce na około 15 minut. Drożdże będą gotowe kiedy zaczną pracować, to znaczy kiedy zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, olej, sól i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę. Ilość wody zależy od chłonności mąki, dlatego lepiej jest dodawać ją w czasie zagniatania ciasto po trochu. Zagniatamy ciasto. Ma ono być sprężyste i gładkie. Przekładamy
PatiGotujeSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić
W kuchni u MonikiSzwecji prawdziwym rarytasem. Szwedzi dodają borówkę do ciast , pieką z nią chleb , gotują z niej dżem, czy konfiturę. Szwedzkie köttbullar podaje się właśnie z czerwoną borówką. Czerwony to kolor świąt! Dlatego świąteczny deser z borówką smakuje więcej niż słodki deser. Na święta piekę sernik z borówkowym musem i galaretką . Bez wątpienia czerwona borówka jest moim ulubionym owocem w świątecznym
codojedzeniabaldachu czarnego bzu 5 świeżych moreli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój na mniejsze kawałki. 2. Dodaj do niej resztę składników i szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30min. 4. Po tym czasie wyłóż ciastem foremki do babeczek, ponakłuwaj widelcem i piecz 10min
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżka cukru waniliowego 200 ml. oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli SKŁADNIKI NA KREM : 125 g. serka kanapkowego, naturalnego np. Philadelphia 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny DO OZDOBY: cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich Wykonanie Tortu: CIASTO MARCHEWKOWE: Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy(...)Mieszamy mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Dodajemy marchewkę i orzechy, miksujemy ostatni raz, aż składniki połączą się. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej, dużej tortownicy (średnica 26cm.). Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] i pieczemy 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Jeżeli jest wciąż wilgotne
Domowe Tortypiekarnika w trakcie pieczenia, a po upłynięciu 25 min. wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto na kolejne 5 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Kiedy ciasto lekko przestygnie, delikatnie odklejamy je od formy (jeśli mamy formę tradycyjną, a nie silikonową, to można brzegi odkroić nożem) i studzimy do góry nogami na kratce. Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy bitą śmietanę(...)Gotowanie czy pieczenie? Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji. 3. Słone czy słodkie? Słooodkie :) Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam. 5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni? Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;) 6. Ciasta czy ciasteczka? Ciasta... i ciasteczka
Ratunku obiadsernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę. Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny. Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości. Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta(...)masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :) Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm Ciasto: ok 500g mąki 5 żółtek 250g masła lub margaryny szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Sernik
Kuchnia w czekoladzieskładnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać, aż pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:) Jeśli(...)ciasta drożdżowego - mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki keksówki (można zamiast papieru wysmarować formę masłem i obsypać otrębami). Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (może to zająć nawet kilka godzin). Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać piec
Lekcje w kuchnibyło po prostu idealne… Polecam! Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “ Ciasta z owocami “. Polecam również przepyszne, proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “ Ciasto z truskawkami “, “ Ciasto z rabarbarem i kruszonką “, “ Ciasto cytrynowe ” czy najpopularniejsze na blogu “ Ciasto bananowe “. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru(...)Tarta z porzeczkami i truskawkami – Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego
Moja Delicja