Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 230 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania kilka łyżek(...)razu zrobiło mi się lepiej :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl . Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą
Świat Ciastaforemki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 łyżki gorzkiego kakao(...)piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą : w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek czekolady) . Ciasto przechowywać w szczelnym opakowaniu. The post Proste ciasto
Moja Delicjadalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku,wlewamy olej - w dalszym ciągu miksując. Wsypujemy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia mieszając łyżką aby puszysta masa nam nie opadła. Ciasto wylewamy do dużej wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę(...)galaretkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę , wykładamy ja na górę ciasta. Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę. Całe ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki. Ciasto można podawać z kleksem bitej śmietany bądź bez. W zależności jak kto lubi :) Banany można oczywiście
W Moim Magicznym Domupieczenia 4 żółtka 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3 i do mniejszej części dodaję kakao i wyrabiam. Obydwa ciasta owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie ciasto białe dzielę mniej(...)może być trochę większa, wtedy mazurek będzie bardziej płaski) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki: 4 białka 1 szklanka cukru ¾ szklanki siekanych orzechów ¾ szklanki siekanych migdałów 200 g ulubionego dżemu bez cukru (u mnie był to morelowy) Białka ubijam i pod koniec ubijania
Słodki sentymentpolecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kopiec Kreta Składniki: Biszkopt – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 5 łyżek kakao bez cukru 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180ml oleju 200ml maślanki Krem(...)Mąkę i kakao przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Do drugiej miski wbić jajka i bardzo krótko rozmieszać je mikserem ( patrz FILM ). Dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę z kakao i znów krótko wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkagłównej nucie. Ładny to skromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie(...)Piekarnik nagrzać do 160 st.C. Ciasto wylać do 3 małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut. ? Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry, to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy ? Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. ? Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. ? Połączyć mascarpone ze śmietaną bez zbędnego ubijania. Składanie tortu ? Jeden
To co kochamskromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza(...)st.C. Ciasto wylać do 3 małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry, to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez
To co kochamrzecz gustu. Może jednak komuś z Was zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia(...)słodkiej (ja dałam kwaśną) Dodatkowo: 1 słoik wiśni Wiśnie osączamy na sicie. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne
Smaki Na Talerzuwarzywami sprawdzi się idealnie na obiad jak i na kolację. Idealny sposób na przemycenie różnych warzyw. Bekon i papryka dodają wyrazistości dzięki czemu tarta nie jest mdła. Składniki: kruche ciasto – kupne lub własnej roboty 100g bekonu 1/2 dużej cebuli lub jedna mała, drobno posiekana 1 szklanka kukurydzy mrożonej 100g brokuła mrożonego lub surowego 1 cała papryka grillowaną i konserwowana(...)łyżeczki soli, szczypta pieprzu Wykonanie: Spód formy średnicy 24 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wsadzić do formy i poprzyciskać do brzegów. Całość ponakłuwać widelcem i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Bekon drobno pokroić i podsmażyć na rozgranej patelni (bez tłuszczu). Do podsmażonego bekonu dodać drobno posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć. Na koniec
Mohiellaminut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na to ryż lub groch. Pieczemy 15 minut pod obciążeniem i kolejne 5 bez obciążenia. W międzyczasie robimy masę. Jajka ucieramy s cukrem pudrem na gładką masę, następnie(...)dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, w międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie. Brzoskwinie należy sparzyć wrzątkiem a następnie wrzucić do lodowatej wody. W ten sposób skórkę będzie się lepiej zdejmowało. Wyciągamy pestkę i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy na wierzch brzoskwinie, pieczemy kolejne 20 minut
Delusional Trinepysznie, a jeszcze lepiej smakuje. Jak wszystkie ciasta warstwowe wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 1/2 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać masło i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części. Jedną chłodzimy(...)śmietankowego lub waniliowego bez cukru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy olej, wsypujemy proszek budyniowy, a na koniec dodajemy wiórki kokosowe Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość
Cynamonowe szczęścieobliczona dla mleka 3,2% tłuszczu i erytrytolu, bez opcjonalnych dodatków. Jeszcze więcej keto słodyczy! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding(...)szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe Zobacz więcej keto przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami
WegePrzepisopcji, aby ciasto się nie udało. Jego przygotowanie przypomina pieczenie muffinków, z tymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka. Mi nawet smakowo odrobinę przypomina drożdżówkę... Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości, ale przyznam, że świetnie smakuje przy każdej okazji i bez niej. Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek - to nic nie szkodzi(...)pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka/kefiru/jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju kilka kropli aromatu cytrynowego skórka z połowy cytryny Ponadto: około 15 truskawek Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Opcjonalnie: cukier puder do posypania W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier oraz proszek do pieczenia
Di gotuje50ml mleka (u mnie 3,2% bez laktozy, ale myślę że każde inne też się nada) dowolne nasiona do posypania na wierzch np. mak, sezam Potrzebny czas - ok. 2,5 godziny (w tym 2 godziny wyrastania ciasta) 1. Ciasto wyrabiam w robocie kuchennym końcówką z hakiem do ciast drożdżowych. Do misy wsypuję kolejno - mąkę, cukier, drożdże(...)objętość. 4. Po wyrośnięciu ciasta wkładam ponownie misę do robota i wyrabiam je ok. 1 minutę na najmniejszej mocy. 5. Wyjmuję ciasto na delikatnie podsypany mąką blat i lekko obsypuję dłonie mąką, aby nie kleiły się do ciasta. Ciasto formuję w wałek, tak aby łatwo było je podzielić na 12 części. Ciasto przecinam drewnianą szpatułką, najpierw na pół
Vroblewska-fitlifeszybkie ciasto. Nie wiem jak Wy, ale ja odkąd zrobi się ciepło każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie i nie mam dużo czasu na gotowanie i pieczenie, dlatego w mojej kuchni królują błyskawiczne przepisy na potrawy, najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. Mam dużo sprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste, bez użycia(...)przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce i do piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało ;) Bardzo polecam!!! Składniki na szybkie ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rozpustne gotowanie