Jeżeli lubicie kokosowe smaki, a batoniki bounty Wam smakowały, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Zdrowsza wersja, prosta w wykonaniu i szybka. O tym
Bananowe Poletort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga(...)partiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień
Raj dla Podniebieniatort pieczony był przeze mnie kilkakrotnie na zamówienie, więc nie będę mogła pokazać Wam zdjęć z przekroju. Tort składa się z trzech blatów biszkoptowych przekładanych musem z truskawek oraz masą śmietankowo – karmelową. Jest lekki, owocowy, orzeźwiający w smaku. Obłożony płatkami i wiórkami kokosowymi. pasuje na wiele okazji: urodziny, imieniny, komunie, chrzest czy nawet na zwykłe spotkanie rodzinne. Nie wymaga(...)partiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień
Raj dla Podniebieniaszczególnie sprawdzi się jako elegancki akcent ważnego wydarzenia. Proponowane przez Agatę oprószenie napoleonki cukrem pudrem to także klasyczny i zawsze modny sposób na dekorowanie wszelkich ciast, na czele z napoleonką. Napoleonka Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła (200 g) 2/3 szklanki śmietany 18% (152 g) 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru (10 g) 2 pełne szklanki mąki (350 g) Masa budyniowa(...)gotowego ciasta Wykonanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, żółtko, śmietanę oraz cukier puder, całość siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, następnie szybko rękoma zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej części formujemy kwadrat, owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po upływie godziny, wyciągamy jeden kawałek ciasta
KulinarneImpresje.pldrewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu(...)serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniasiebie westchnęłam "Niech się dzieje"... Bo i działo się... większość owoców wylądowała w brzuszkach, krem z tarty zresztą też, bo kto by czekał na stężenie jak taki dobry i bez przebierania również się nie obyło... Dzień zleciał intensywnie, a my zanim się obejrzeliśmy, to wyszło słońce:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kakao. Siekamy razem z cukrem, margaryną i uprzednio roztrzepanym jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Następnie wylepiamy formę, dziurkujemy ciasto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Obciążamy ciasto np. grochem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 20 minut. Po tym czasie usuwamy
Kuchnia w czekoladziebyć rzadka (może przypominać w konsystencji śmietanę 12 proc.), dzięki temu ciasto szybko rozprowadzi się po patelni i usmażony naleśnik będzie cienki. Odstaw masę na pół godziny do lodówki, żeby stężała i żeby składniki się przegryzły. Krok 2 Wyciągnij ciasto naleśnikowe z lodówki. Rozgrzej olej na patelni. Zamieszaj ciasto, nabierz porcję chochlą i wylej masę na środek patelni, a następnie(...)patelni, czy ma grube dno czy cienkie, od tego jak mocny jest ogień i jaka wreszcie konsystencja ciasta. I na koniec to od ciebie zależy czy chcesz bardziej brązowe naleśniki czy mniej wysmażone, bledsze. Standardowo pierwszy naleśnik jest testowy, sprawdzamy jak ciasto się smaży, czy nie jest za rzadkie/gęste, jaka jest temperatura. Standardowo pierwszy naleśnik nie wychodzi ładnie dzięki
Niedzielny kucharzDrożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:) Do przygotowania roladek(...)ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt
Izabelawkuchnizaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania. Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu. Można je zrobić w wersji z bakaliami lub bez. Wykonanie zajmuje trochę czasu ale najlepsza zabawa jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu(...)ciasto na grubość maks 1 cm i wycinać ciasteczka. W trakcie wałkowania można podsypywać mąką kukurydzianą ale nie za dużo. Ciasto, chociaż wilgotne, nie będzie się kleiło za bardzo do wałka. Wykrojone ciasteczka układać na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Ja piekłam 15 minut i zaczynały się lekko przypalać
Ze smakiem bez glutenuŁodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek(...)uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray'u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy
Wędrówki po kuchniTender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany(...)pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Stripsy: Piersi z kurczaka kroimy na długie
Słodka StronaŚniadania to trudny temat. Teoretycznie jest tyle opcji do wyboru, że czasem trudno podjąć decyzję i zdecydować co dziś będziemy jeść. Czasem konsekwencją tego niezdecydowania jest
365 dni dookoła kuchniSernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek. Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie
kolorowotorcikowoDziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne
W kuchni KatieCiasto marchewkowe to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. A do tego zawiera marchewkę, która jest źródłem witamin i błonnika. Czy
Ugotowane pozamiatane