ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2245/2705)

Śniadaniowe bułeczki owsiane z owocami 73

Przepis na bułeczki owsiane z płatków owsianych i twarogu z owocami świeżymi lub strzałem w dziesiątkę. Pyszne i zdrowe śniadanie, ideolo zamiast owsianki! Zrobiłam te bułeczki

Dietolog
Śniadaniowe bułeczki owsiane z owocami 79

Przepis na bułeczki owsiane z płatków owsianych i twarogu z owocami świeżymi lub strzałem w dziesiątkę. Pyszne i zdrowe śniadanie, ideolo zamiast owsianki! Zrobiłam te bułeczki

Dietolog
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 177

Muffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek

Kolorowy Przepisownik
Nie tylko dla dzieci 200

Dorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka cytrynowa z mlekiem w proszku 80

kategorii - odkrycie. Kategorii - rewelacja. Kategorii - wrócę do niego nie raz. Autorce przepisu zamieszczonego w jednej z kieszonkowych gazetek sezonowych, dałam kredyt zaufania,  intuicja mnie nie zawiodła. Nie piekłam dotąd takiej baby. Uległam pokusie, gdy czytając składniki dotarłam do punktu - mleko w proszku. Lubię w każdym wydaniu. Smak dzieciństwa. Wykonanie dość proste, powinien poradzić sobie z nim każdy, kto wczyta(...)upiększaniu, natomiast polewa lukrowa lub cukier puder jak najbardziej byłyby na miejscu. Delikatnie cytrynowa i mleczna nuta subtelnie rozpływa się po podniebieniu. Lekka i miękka. Wypiek dogodzi wszystkim, bez względu na upodobania. Rozwodząc się nad zaletami babeczki, słucham programów informacyjnych. Zapadła decyzja o zamknięciu szkół, uczelni wyższych, przedszkoli.  Odwołano imprezy masowe. Zamykane są urzędy. Śledzimy statystyki i słuchamy

Kronika Piekarnika
Pizza na cienkim cieście z grubym rantem 157

Nie znam nikogo, kto pogardziłby kawałkiem pizzy. A już na pewno nie gardzą nim moje chłopaki, od najstarszego zaczynając, a na najmłodszym kończąc. Zresztą ja sama

Kuchnia w czekoladzie
Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni 115

Kuchnia to królestwo każdej gospodyni domowej. Nieważne czy pomieszczenie jest małe czy duże – musi być zaopatrzone w przedmioty i urządzenia niezbędne do wykonywania potraw, a także

Kulinarne Przeboje
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 253

Niesamowicie cieszy mnie to, że piszecie wiadomości o komentarze o tym, co chcecie, by pojawiło się na blogu! Każda Wasza uwaga i prośba jest dla mnie

Ostra na Słodko
Pulchne drożdżówki z truskawkami 140

wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż powierzchnia przestanie błyszczeć (trwa to około 5 minut). Ciasto wyrabia się dosyć lekko, tyle, że długo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni). 4. W czasie, gdy ciasto sobie rośnie(...)cukrem. 6.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Przed tą czynnością najlepiej wysmarować olejem ręce wtedy ciasto się w ogóle nie przykleja się do dłoni.  Z każdej części uformować placuszek z lekkim wgłębieniem na owoce.  Na każdej drożdżówce ułożyć po trochu truskawek, posmarować białkiem i posypać kruszonką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzać

Kubki smaku
Chlebki do koszyczka. 184

było by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku(...)ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gdy już ciasto pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 20 części, delikatnie wyrabiamy i formujemy chlebki, odstawiamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chlebki smarujemy mlekiem, nacinamy, posypujemy mąką (niekoniecznie), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami 184

Gosi na blogu codojedzenia.pl                       Zawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :) Składniki : 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao(...)potem wsypać jagody, ponownie wymieszać łyżką Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki podłużnej o wymiarach 15 x 28 cm lub okrągłej o średnicy 24 cm Piec w termoobiegu w 160 stopniach lub w 175 *C bez termoobiegu przez około 50 min.                               Polecam tez jagodowy placek

Proste Potrawy
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 227

czekolade, a ja lubie je obydwie. Nie moglam sobie wiec odmowic takiej przyjemnosci. Przepis znalazlam na francuskim blogu Amuses bouche i przyznam, ze gdy zobaczylam zdjecia owej tarty przepadlam bez reszty. Wyobrazilam sobie smak, cp patrzac na zamieszczone na blogu fotki nie bylo wcale takie trudne i juz nastepnego dnia zajadalam sie przygotowanym wlasnorecznie wypiekiem. Od tamtej pory(...)dodac odrobine wody zeby ciasto lepiej sie skleilo. Formujemy kulke i odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic

Przysmaki Karolki
Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush 119

Homo Sapiens 75 tys. lat temu używali już ognia do gotowania potraw. Mąka i woda, z których powstawały płaskie chlebki, zapiekane na ogrzewanej ogniem skale były

RafalCook
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce 58

zwlekaj dłużej – sięgnij po składniki i pozwól, by zapachy i smaki zaczarowały Twoją kuchnię. To nie tylko posiłek, to prawdziwe doświadczenie kulinarne. Smacznego ! >> Zobacz też: Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym Filety z kurczaka w parmezanowej panierce — przepis Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 50 g bułki tartej 2 jajka 50 g parmezanu w płatkach 50 g tartego parmezanu(...)duże, rozbij je na mniejsze części . Dzięki temu nadadzą bardziej równomierny smak potrawie. Warto wiedzieć, że możesz także przygotować lżejszą wersję tego dania – pieczone filety z kurczaka w parmezanowej panierce. Proces przygotowania i użyte składniki pozostają bez zmian, inna jest jedynie forma obróbki termicznej. Filety należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym

Rozdomowiona
Ryż z jabłkami 297

ułożyć w formie do zapiekania, posmarować po wierzchu masłem oraz posypać cynamonem i cukrem. Całość ląduje w piekarniku na co najmniej 30 minut . Ryż z jabłkami podaję na ciepło, bez żadnych dodatków. Jeśli lubisz dania z ryżem to polecam sprawdzić także: Sałatka z cukinii i dzikiego ryżu Ryż z kurkami Sałatka z tuńczyka z ryżem i ananasem Znajdziesz mnie(...)pieczenia o średnicy 26 centymetrów. Sięgnęłam po ryż biały średnioziarnisty lecz można wybrać także ryż długoziarnisty. Sugeruję zacząć gotowanie ryżu od 1 litra mleka. W zależności od rodzaju użytego ryżu może on potrzebować mniej lub więcej mleka. Ja wykorzystałam całą ilość mleka czyli 1.2 litra. Lubisz dania z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe

MeCooks
Chleb orkiszowy na zakwasie i soku z cukinii oraz "Weronika" z Grodzkiej 202

Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć po uderzeniu w jego spód. Chleb wyjąć z foremki, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia na kratce. Ostatnio czasu na czytanie jakby mniej, bo nawet jeśli znajdzie się wolny czas, to chce się go spędzić na dworze. Po dwóch latach(...)mnie to ostatnio kolejna książka o tym, jak ludzie radzili sobie w czasie II wojny światowej. Muszę przyznać, że zapadły mi w pamięć sposoby na wyrób mydła czy ciasta z fasoli i uświadomiłam sobie, że wtedy dla ludzi była to konieczność, a teraz niektórzy sięgają po te przepisy z wyboru. Szkoda, że saga się skończyła. To jak pożegnanie z dobrymi

Weekendy w domu i ogrodzie
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 169

Niezrażone porannymi przygodami, we cztery zapakowałyśmy się do auta i ruszyłyśmy w trasę. Na szczęście do godziny dziewiątej śnieg albo został odgarnięty, albo się stopił, i na miejsce dotarłyśmy bez przeszkód. A tam, moi drodzy! Kilogramy płynnej czekolady oblewające najróżniejsze praliny, czekoladki i trufle. Trochę pobawiłyśmy się same, aż w końcu przyszła kolej na degustację. Muszę przyznać(...)zostawić profesjonalistom.  Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g cukru perłowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 203

dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą, a następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki(...)Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty po same brzegi. Nakłuwamy gęsto widelcem, wstawiamy do rozgrzanego do 180-200 stopni (koniecznie) piekarnika i podpiekamy ok. 15 minut. Wystawiamy ciasto i zabieramy się za kolejne etapy. Buraczki wykładamy na sitko aby nie były zbyt

Symfonia Smaków