ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2246/2705)

Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 186

obyło się bez akcji typowych dla mnie, takich "Blondynkowych" (Blondynki, nie obrażać się tam, wiecie, że piszę z przymrużeniem oka). Jak w przepisie pisze blacha keksówka, to ma być keksówka. Chciałam zrobić w mniejszej chlebowej, mojej ulubionej Crusty Bake, ale ciasto rośnie jak szalone i musiałam grzecznie przełożyć do keksówki, bo normalnie by mi ciasto wykipiało :) A teraz poważnie(...)masłem. Ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto ładnie wypełni formę po brzegi.  Po 30 minutach piekarnik już był nagrzany, wstawiłam do niego na sam dół prostokątną foremkę wypełnioną wodą. Formę z ciastem postawiłam na kratce na środkowym poziomie piekarnika i piekłam 10 minut w temperaturze 220 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę 190 stopni

Blondynka Gotuje
Tort truskawkowy z borówkami 251

Do poniedziałkowej kawusi proponuję pyszny tort truskawkowy z dodatkiem borówek. Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4

Tradycyjna kuchnia Kasi
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY 158

Sernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰  Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów

Kuchnia MagdaLeny
Tort bezowy dacquoise 449

Już od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to

UgotujmyTo.pl
Chlebek bananowy z czekoladą 155

Macie w domu stertę brązowych bananów i nie wiecie co z nimi zrobić? Przychodzę na ratunek! 😉 Pewnie sporo z Was zrobiło zapasy owoców, które teraz zaczynają

Mostek w kuchni
Brownie z fasoli 106

Czy znacie kogoś, kto nie lubi mocno czekoladowego brownie? Ja nie! A choć to ciasto jest przepyszne, to bardzo często z niego rezygnujemy ze względu na

Natka Pietruszki
Marchewkowe pancakes z kremem kokosowym 157

Bomba! To jest bomba smaku i rozkoszy rozpływającej się po całej buzi. Na sam widok już się ma ślinotok, a po spróbowaniu ręka niewinnie sięga po

Kuchnia Łukasza
Domowe cebularze 114

Nasz ulubiony i niezawodny przepis na pachnące, domowe cebularze . Proste w przygotowaniu, drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Wystarczy podsmażyć cebulkę, zrobić ciasto, a po wyrośnięciu

Kuchnia Na Wypasie
CYTRYNOWE CIASTO SZPINAKOWE – BEZGLUTENOWE! 141

Wiosenno-letnich słodkości ciąg dalszy! Choć za oknem pogoda ostatnio w kratkę, to na blogu ( i w sercu! ) zdecydowanie wiosna! Dziś, zainspirowana współpracą z moją ukochaną

Ostra na Słodko
Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 248

Yerba Mate to napój powszechnie znany w Ameryce Południowej ale co raz bardziej popularny staje się również w Polsce. Susz Yerba Mate wytwarza się z 

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza z beszamelem i figami 74

sprzedaży! Moja pierwsza książka kulinarna Wykonanie: Ciasto:  W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego), aż będzie elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)studzimy. Dodatki: Figi myjemy i kroimy w plasterki. Ser pleśniowy kroimy/ kruszymy na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na pół. Pizza: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem beszamelowym i posypujemy tartą mozzarellą. Następnie układamy szynkę parmeńską, plasterki figi i posypujemy kawałkami sera pleśniowego. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Keto pizza (Paleo, LowCarb, bez glutenu) 111

perfekcyjna imitacja Przepis pochodzi z tej strony . Ja zamieniłam właściwie tylko jeden składnik. A mianowicie mąkę migdałową , której nie używam do pieczenia na mąkę łubinową . Wyszedł efekt WOW. Dzięki użyciu drożdży keto pizza pachnie niczym oryginał. Konsystencja ciasta po upieczeniu też jest bardzo podobna. Mi jakoś spektakularnie nie wyrosło, ale to dlatego, że dałam tylko jedną łyżeczkę drożdży(...)kolejne 2 minuty. Odstawić na 10 minut. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą i równomiernie rozsmarować ją po powierzchni. Ciasto rozwałkować lub ugnieść rękoma na blaszce formując okrąg z wyższym rantem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni w trybie grzania góra + dół i piec ok. 15 minut. Ostudzić. Dodatki – według uznania Cebulę

Modern Cave Girl
Mini serniczki Raffaello z malinami 95

przygotowania kruchych ciasteczek, na podstawy naszych serniczków.  Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki(...)średnicy 6 cm (czyli takiej samej, jak średnica otworów w foremce silikonowej) (fot.1) . Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Ponakłuwać widelcem, żeby ciasteczka nie wybrzuszyły się podczas pieczenia  (fot.2) . Piec w temp. 170ºC przez około 20 minut (nie muszą być rumiane). Po upieczeniu odłożyć na kratkę do wystygnięcia  (fot.3) . Serek

Świat Ciasta
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 319

lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem ( jajka, twaróg,masło. MIESZANIE Serniki nie lubią długiego, gwałtownego miksowania i napowietrzania. Zdecydowanie lepiej mieszać je np. drewnianą łyżką. TEMPERATURA PIECZENIA Maksymalna temperatura do pieczenia sernika powinna być niższa niż 180C. Zdecydowanie lepiej piec dłużej w niższej, niż krócej w wysokiej. PIECZENIE Z KĄPIELĄ WODNĄ a) Naczynie ( tortownicę(...)cieniutkim nożem odetnijcie sernik od brzegów tortownicy. TERMOOBIEG Sprawdźcie sami jak jest u Was. Ja przekonałam się, że dużo zależy od piekarnika. Jeśli piekę z kąpielą wodą – wtedy mam włączony termoobieg. Jeśli piekę bez – wtedy zdecydowanie wolę bez termoobiegu. PODSUMOWANIE: Stosując się do tych moich rad zwiększamy szansę ( no dobra, możemy być pewni! ), że sernik będzie

Ostra na Słodko