ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2253/2705)

Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 166

zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są.  A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej(...)pieczenia 60 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić i ostudzić. Masło, cukier i ekstrakt utrzeć. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, partiami dodawać mąki wymieszane z proszkiem, migdałami i skórką z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 165

Przedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią

Codziennik Kuchenny
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 144

zalewy i to się zanosiło do domu. W domu się podgrzewało wszystko, a na tym wywarze robiono jakąś zupę jarzynową. Kości też można było w ramach "przywileju" dostać bez kartek od rzeźnika. Zasadnicza rzecz jeśli chodzi o jedzenie, to tak - Rano i wieczorem jakieś zupy. Najczęściej polewki. Przepis na polewkę: Składniki: - woda - maślanka - mąka pszenna - mleko Wykonanie: Do garnka(...)ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 147

dodatkami takimi jak ry\u017c, makaron, lane ciasto czy te\u017c inaczej - nie kr\u0119pujmy si\u0119 tylko przygotujmy tak\u0105. My do przepisu zrobili\u015bmy ry\u017c (wed\u0142ug wskaza\u0144 na opakowaniu)","text":"Je\u015bli preferujemy zup\u0119 pomidorow\u0105 z dodatkami takimi jak ry\u017c, makaron, lane ciasto czy te\u017c inaczej - nie kr\u0119pujmy si\u0119(...)https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-pomidorowa-z-tostami-z-serem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16126333211757056","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Przygotowane kanapki w\u0142\u00f3\u017c do piekarnika i piecz oko\u0142o 5-10 minut","text":"Przygotowane kanapki w\u0142\u00f3\u017c do piekarnika i piecz oko\u0142o 5-10 minut","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-pomidorowa-z-tostami-z-serem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16126336501758365","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wyci\u0105g z piekarnika

ProstePesto.pl
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 66

mąki takiej, siakiej, mieszane, z drożdżami, z drożdżami i zakwasem. I każdy chleb był smaczny, ale to nie było to. I parę dni temu postanowiłam wrócić do pieczenia chleba, który My mógł jeść na diecie, tak o, na próbę. I wiecie co? Oboje stwierdziliśmy, że żaden inny chleb tak nam nie smakuje, jak właśnie ten. Dzisiejszy jest z dwóch(...)mieszane pieczywo. Serio, zawsze gdy zrobię chleb żytni na zakwasie, znika jako pierwszy w kolejności (a może to tylko z grzeczności?). I dotyczy to mojej rodziny, przyjaciół. Nawet Tola bez marudzenia zje tego typu pieczywo, a przypominam że ma 4 lata. To daje mi masę satysfakcji. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie z ziarnami 83

mąki takiej, siakiej, mieszane, z drożdżami, z drożdżami i zakwasem. I każdy chleb był smaczny, ale to nie było to. I parę dni temu postanowiłam wrócić do pieczenia chleba, który My mógł jeść na diecie, tak o, na próbę. I wiecie co? Oboje stwierdziliśmy, że żaden inny chleb tak nam nie smakuje, jak właśnie ten. Dzisiejszy jest z dwóch(...)mieszane pieczywo. Serio, zawsze gdy zrobię chleb żytni na zakwasie, znika jako pierwszy w kolejności (a może to tylko z grzeczności?). I dotyczy to mojej rodziny, przyjaciół. Nawet Tola bez marudzenia zje tego typu pieczywo, a przypominam że ma 4 lata. To daje mi masę satysfakcji. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie

Kardamonovy
Sernik potrójnie piernikowy 62

alpejskie pierniczki od razu miękkie , a ze sklepowych dobrze sprawdzą się pierniki toruńskie z Kopernika. Możecie wykorzystać pierniczki w czekoladzie z nadzieniem lub bez. Sernik z piernikami - duża blacha Sernik potrójnie piernikowy to pyszne ciasto z sera z wiaderka.   Ser śmietankowy musi być jednak dobrej jakości. Absolutnie nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony(...)cukier puder na wierzch ciasta Sernik potrójnie piernikowy, przygotowanie: Przygotować ciasto: zmiksować jajka z cukrem (zajmie to kilka minut), stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło. Dodać miód, śmietanę i zmiksować. Do masy przesiać  mąkę z kakao, przyprawą i sodą. Krótko zmiksować. Ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Rozsmarować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - najłatwiej zrobić to kładąc

Lekcje w kuchni
Wegańskie owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami 249

Bezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami na śniadanie? Nie jest to żadną tajemnicą, że lubię śniadania na słodko w szczególności w poniedziałki. Słodkie posiłki dają

Book of spells
Sernik truskawkowy na zimno 179

bardzo często zwłaszcza tę dużą, regulowaną. Przy jej pomocy mogę zrobić sernik na zimno od średnicy 15 cm do 35 cm. Prawda, że praktycznie! Sernik truskawkowy to sernik bez pieczenia czyli na zimno. Spód do sernika można zrobić z pokruszonych ciastek lub orzechów lub całkowicie z niego zrezygnować. Ja wybrałam ciastka digestive. Sernik na zimno truskawkowy smakuje(...)sernik i ustaw na środku metalową obręcz o średnicy 22 cm. Jeśli nie masz obręczy użyj okrągłą formę z otwieranym brzegiem. Dobrze jest wyłożyć brzeg aluminiową folią. Wysyp okruchy ciasta na dno patery i dociśnij. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. Do miski wlej śmietankę i ubij ale nie do końca. Dodaj zimny twaróg do śmietanki i ubijaj

codojedzenia
Czarno-biały sernik (z markizami) 247

czarno-biały sernik (z markizami) . Nie tylko pysznie smakuje, ale też i efektywnie wygląda. Moje zdjęcia wykonane w pośpiechu (bo rodzina już chciała jeść ) nie oddają w pełni uroku ciasta. Ale uwierzcie mi… wygląda pięknie i co najważniejsze rozpływa się w ustach Czarno-biały sernik (z markizami) idealnie sprawdzi się w ramach weekendowej słodkości dla Was i bliskich(...)łamiemy/kroimy na 4 części. Połamane markizy przekładamy do serowej masy, lekko mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę serowo-markizową przelewamy na zimny spód (formę wyciągamy z lodówki). Sernik pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (u mnie gazowy) przez około 45 minut (sernik powinien odejść od boków formy). Po tym czasie zostawiamy go przez kilka minut

Słodkie okruszki
Focaccia 195

jest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą. To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu unoszący się w powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki(...)elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie ciasto smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, wtykamy pomidorki, oliwki i świeży tymianek. Posypujemy na wierzchu 1 łyżeczką soli. Pieczemy w 200 stopniach

Mieszam w Garnku
Seromak - sernik z makiem 205

mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej(...)mąkę i ponownie mieszamy. Spód korzenny: Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze i mielimy, aż powstanie nam drobna kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się zrumieni. Masa serowa: Twaróg, cukier, jaja, roztopione

Kuchnia Łukasza
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 263

ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam(...)dwie lodówki, kominek, bar, łazienkę i przebieralnię dla kucharza. Życie w Toskanii cechuje prostota i przyjemność.  A poza tym nie można czuć się ubogim, gdy w ogrodzie stoi piec opalany drewnem." *   Prostota i przyjemność. To rodzaj bogactwa, który naprawdę mnie uszczęśliwia. Niemal codziennie przekonuję się, że "uboga w złoto i świecidełka", staję się coraz bardziej bogata w bezcenne

KUCHARNIA
Świeża, lekka pizza. 247

mąki tortowej 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli 30 dag świeżych drożdży (drobno pokruszonych) łyżeczka cukru pół cebuli (bardzo drobna pokrojona) ząbek czosnku oliwa 3 pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora(...)mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy ok 5-10 min cały czas mieszając. Sos wykładamy na ciasto (jest bardzo aromatyczny więc nie musi być go dużo) posypujemy startą mozzarellą, układamy pomidora i szynkę parmeńską. Wstawiamy do piekarnika na 200st i obserwujemy jak pizza się piecze (ciasto jest cienkie, więc nie musi spędzać dużo czasu w piekarniku). Gdy jest już gotowa wyjmujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik prawie krakowski 204

krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo(...)ładnie opaść. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika  wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą wodą.  Dzięki tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate ,  mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam

Mia Cucina Sofieta