ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1298/2705)

Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem drahimskim 170

Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem.  Składniki na formę o średnicy 24-26cm:  suche: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cynamonu mokre(...)jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez). Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie

Ze smakiem i z pasją
Chałwowiec 187

Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem.  składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka(...)cukier się rozpuści. Dodać żółtka i zmiksować do połaczenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Krem chałwowy Odlać szklankę

Monia miesza i gotuje
Waniliowe ciasteczka z pistacjami 171

szybkie w przygotowaniu z dodatkiem naszych ulubionych pistacji. Takie ciasteczka znikają dosłownie w mgnieniu oka Do ciasteczek użyłam pistacji prażonych bez dodatku soli Helio . Idealny dodatek do ciastek, ciast, owsianek, placków itd. A co najważniejsze wspaniała, zdrowa przekąska którą ja i moi bliscy po prostu uwielbiamy Składniki: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 450) 70 g cukru pudru(...)masła lub margaryny z lodówki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko jajka klasy L 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego (pudrowego) 14-16 pistacji prażonych bez dodatku soli Helio Przygotowanie: Pistacje obieramy i siekamy nożem. Do miski przekładamy masło, dodajemy mąkę pszenną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Można na tym etapie szybko posiekać

Słodkie okruszki
Chlebek pita z patelni 187

Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce. Jeśli(...)dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat

Kulinarne przygody Gatity
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 208

układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie  za pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm).  Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok.  2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli(...)blasze, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po jakimś czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 208

układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie  za pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm).  Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok.  2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli(...)blasze, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po jakimś czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie

Calzonella.com
Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 102

ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec i przeniosłam go na wyłożoną papierem do pieczenia dużą patelnię do paelli. Kiedy ciasto(...)wody 2 dzień rano – 25 g ciasta dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22 °C) do wieczora. DZIEŃ 2 – wieczór 50 g ciasta od 2 dnia rano (resztę wyrzucić) 50 gramów mąki 25 g wody 2 dzień wieczór – 50 g ciasta dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw w temperaturze pokojowej

Tajemnice Smaku
Wigilia , starodawne zwyczaje… 243

się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski  bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce(...)przepis  na smaczne  kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag  cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę

Kulinarny karnet Christophera
Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) 183

świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód ( inspiracja ): 25 g mąki ryżowej(...)mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy 1,5 łyżki skórki z pomarańczy Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka

FitKot
Wegański SNICKERS (bez glutenu) 106

jest ich całkiem sporo 😉 Od teraz nawet na diecie wegańskiej możecie zjeść je bez problemu 👍 Składniki (18cm śr.): SPÓD - 70g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg) - 50g skrobi ziemniaczanej - 50g mąki ryżowej - 1 łyżka kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 70g ksylitolu - 50g oleju rzepakowego - 70g napoju roślinnego lub wody - 1 czubata łyżeczka mielonego(...)całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek i dodaj zmielony len mieszając, odstaw na 3 minuty. 4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj. 5. Ciasto odstawi na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę również na bokach (dobrze złącz kawałki ciasta

Candy Pandas
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 166

Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami(...)Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy

My Chcemy Jeść
Naleśniki w sosie pomarańczowym 48

czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy cukier do smaku   Na sos: 250 ml soku z pomarańczy ( koniecznie świeżo wyciśniętego ) 1 pomarańcza 80 g cukru 80 g masła 82 %   Dodatkowo: olej do smażenia     Wykonanie pysznych naleśników:   1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie

Izabelawkuchni
Rogale budyniowo-marcepanowe 55

prostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki na 10 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) ½ budyniu (20g) 100 ml mleka 150 g marcepanu 1 jajko Przygotowanie(...)cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut

Słodki sentyment
Tort z serkiem mascarpone i brzoskwiniami 58

taki jaki miałam w głowie, ale następny będzie lepszy. Udekorowałam go polewą i słodkimi, małymi bezami. Bardzo polecam. Upieczcie taki. Potrzebujemy:   Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Na krem : 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku   Na brzoskwinie: puszka brzoskwiń(...)czekolady   Dodatkowo: małe bezy ( według uznania ) syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów ( kilka łyżek )     Wykonanie pysznego tortu:   1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy

Izabelawkuchni
Szybkie zawijane ciasteczka 81

proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta (u mnie ciut większe niż orzech włoski), formujemy grubsze wałeczki, łączymy końce (wychodzi ciasteczko z dziurką) i tak uformowane ciasteczka układamy w odstępach na blaszce. Przed pieczenia można ciasteczka jeszcze posypać niewielką ilością cukru. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym(...)stopni piekarniku  (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)  do zarumienienia spodu. U mnie około 15 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości naszych ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować. Pamiętajcie, że te ciasteczka z wierzchu wychodzą blade. Najlepiej po około 10-12 min sprawdzać czy spód ciasteczek zaczął się rumienić. Ciasteczka studzimy i dopiero

Słodkie okruszki
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych 69

ciasto z rabarbarem i budyniem? Ciasto nie zalicza się do tych najszybszych, ale za to jest przepyszne. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto, potem pokroić owoce i ugotować budyń. Następnie spód ciasta podpiekamy, nakładamy na niego owoce, budyń i kruchy wierzch. Ciasto pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem: Ciasto(...)wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych   Zobacz przepisy na inne ciasta z rabarbarem: Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak Szybkie

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasteczka z miodowym twarożkiem i borówkami 97

posmarowania brzegów ciasta cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy nasz twaróg, rozrabniamy go widelcem. Dodajemy 2 pełne łyżki miodu i 2 żółtka jaj. Mieszamy dokładnie składniki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 10 prostokątów. Rada: Najlepiej jest je rozwinąć od razu na dużej blaszce (o ile wasze ciasto jest od razu na papierze do pieczenia, sprawdźcie na etykiecie produktu(...)porcję miodowego twarożku zostawiając brzegi wolne. W twarożek delikatnie wciskamy borówki. Brzegi każdego prostokąta smarujemy mlekiem. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 20 min do ładnego zarumienienia ciasteczek. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. Smacznego The post Szybkie ciasteczka z miodowym twarożkiem i borówkami first appeared

Słodkie okruszki
Rogale budyniowo-marcepanowe 110

prostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki na 10 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) ½ budyniu (20g) 100 ml mleka 150 g marcepanu 1 jajko Przygotowanie(...)cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut

Słodki sentyment
Ciasto bananowe – bez mąki i bez cukru! 157

miksera (lub naczynia w którym będzie miksowane ciasto blenderem) dodajemy banany, miód, sodę, cynamon i jajka. Wszystko razem miksujemy na gładka masę. Wlewamy masę do keksówki wyłożonej papierem. Ja do mojego ciasta dodałam orzechy nerkowca i włoskie (nie za dużo) i żurawinę + świeże truskawki. Przekładałam na przemian – raz trochę ciasta, raz truskawki i orzechy, później powtarzałam tak samo(...)dekoracji dodałam truskawki i banana. Pieczemy w 170 stopniach 35 minut w piekarniku z termoobiegiem. Po tym czasie naciśnijcie delikatnie palcem z góry ciasto aby zobaczyć czy dobrze się upiekło, jeśli czuć „gąbkę” ciasto jest gotowe, a jeżeli wodniste to zostawcie jeszcze trochę w piekarniku Smacznego! Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Ciasto bananowe – bez mąki i bez cukru

Wasze Przepisy
Gofry bananowe – idealne dla dzieci 130

połączyć składniki suche z mokrymi. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną powierzchnię i delikatnie rozprowadzić po całości. Piec zgodnie z instrukcją przez kilka minut. Jeżeli nie nałożysz ich na całą powierzchnie, a jedynie na środku każdej kratki, to wyjdą takie jak u mnie. Gotowe można podawać z owocami, posypane cukrem pudrem lub… bez niczego     Artykuł Gofry bananowe

Pasja Smaku
ciasto drożdżowe z agrestem i delikatną kruszonką... 76

zimne mleko i jest gotowe do ciasta bez studzenia, do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, aromat waniliowy, wlać mleko z palmą i hakiem robota wyrabiać około 6 minut na niezbyt gęste ciasto. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte wyłożyć do formy

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniaczki drożdżowe 111

wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie elastyczne oraz łatwo będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x40cm. Ciasto przecinamy(...)około 3cmwzdłuż dłuższego boku po czym zwijamy ciasto wzdłuż właśnie dłuższego boku tworząc roladę. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema przygotowanymi płatami ciasta. Zwinięte ciasto tniemy na sześcio-centymetrowe kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

Księga-Smaku
Ekspresowy murzynek - rewelacyjny ! 127

Dzień dobry kochani :-) Jeśli lubicie szybkie i dodatkowo pyszne ciasta, to ten przepis na ekspresowy murzynek - rewelacyjny ! będzie dla Was idealny. Robi się go podobnie jak muffiny, czyli składniki suche mieszamy osobno, mokre osobno i potem wszystko razem. Murzynek jest przepyszny, nam posmakował bardzo i na pewno będziemy go często robić.  Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 22X32(...)pieczenia 1. Składniki suche: cukier, mąką, kakao, soda i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. 2. Składniki mokre: jajka, mleko, olej i powidła mieszamy w drugiej misce. Do mokrych przesypujemy suche i mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia się składników (nie za długo). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy

kruche babeczki
domowe jagodzianki 106

ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto bez problemu będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z których formujemy kulki a następnie rozpłaszczamy. Na środek nakładamy jagody, zlepiamy brzegi ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i owocami 76

coś słodkiego. Deser który przygotujemy bez większego nakładu pracy w kilka chwil. Arkusz ciasta francuskiego 1budyń waniliowy z cukrem 500ml mleka 1łyżeczka mąki pszennej Truskawki i borówki około 500 gramów Dno i brzegi foremki do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć po całej powierzchni widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni i pieczemy aż będzie przyrumieniona około 30 minut

Andzia Pichci
Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami 105

kruchych ciasteczek z czekoladą i orzechami: 100 g masła 40 g brązowego cukru 80 g cukru pudru jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli 50 g posiekanej czekolady 30 g orzechów włoskich Sposób przygotowania kruchych ciasteczek: Masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i brązowy cukier. Ucieraj za pomocą(...)proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Do masy jajeczno – maślanej dodaj suche składniki i zagniataj aż do połączenia się ciasta. Na koniec dodaj posiekane orzechy i czekoladę, wymieszaj. Powinnaś otrzymać elastyczne ciasto. Potem z gotowego ciasta odrywaj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze do pieczenia, pamiętając o zachowywaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz

365 dni dookoła kuchni
Śliwka z makiem 128

wyobrażają sobie świąt bez ciasta z makiem mam ciekawy pomysł. Ciasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Takim pysznym deserem na pewno zaskoczycie swoich gości.  Prosto, pysznie i w świątecznym klimacie. CIASTO ŚLIWKA Z MAKIEM   Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1/2 szkl cukru

Bon appetit mon amie
Mazurek z orzechami 97

czarnej porzeczki 50 g migdałów bez skórki 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca Instructions Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka drożdżowa zaparzana 97

miejsce, na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę (u mnie górna średnica foremki miała 22 cm) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Babkę piekę w 170 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Babka drożdżowa zaparzana jest bardzo delikatna, można ją jeść bez żadnych dodatków, ale możecie też posypać

Słodki sentyment
Truskawkowy sernik na zimno 89

ciasta, po prostu się trafiły i bez nich ciasto też wyjdzie.  Skoro Hanka już powiedziała, że dobry, to musi być dobry, bo to bardzo dziwne dziecko jest-ciast nie jada żadnych.Serniczek wyszedł delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać

Krylowa Kuchnia
Ptysie z kremem waniliowym 130

będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Dalej miksować, aż masa przyjmie formę kuli, która łatwo odchodzi od ścian rondla. Wyłączyć ogień i dalej miksować aż ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc

Gotujemy i jemy
Babeczki z rabarbarem – muffiny z rabarbarem 126

łyżki ciasta (ilość ciasta zależy od wielkości foremki). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie babeczek: Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 35 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości babeczek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni 174

sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut. Piec w 190 stopniach termoobieg

Mój pomysł na
30 marca – Światowy Dzień Muffinka. Zaskocz swoich bliskich pysznymi babeczkami! 189

mineralnej, oleju i proszku do pieczenia stworzy wypiek, który sam w sobie, bez żadnych dodatków jest wyborny. Wystarczy posypać babeczki cukrem pudrem lub polać lukrem, by nieco wzbogacić i tak fantastyczny już smak. Z czekoladą w parze Muffinki czekoladowe od Wedla to idealny sposób świętowania tego dnia! Wyborny smak czekolady i ciasto rozpływające się w ustach zachwycą gości

Drinkologia
Pain d’épices 119

grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm (wymiary górne) smaruję masłem i oprószam mąką pszenną. Do wystudzonych składników dodaję suche, mieszam delikatnie i krótko rózgą tylko do połączenia składników, w jednym kierunku (niezbyt długo, by nie spowodować zakalca). Ciasto wlewam do formy i piekę ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka

Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 214

przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem do środka). Gdy ciasto na chleb wyrośnie, uderzamy je pięścią, aby je odgazować. Dodajemy do ciasta pokrojone śliwki i krótko zagniatamy, aby równomiernie(...)Wkładamy ciasto i równomiernie je rozkładamy dłońmi zwilżonymi w wodzie wyrównując wierzch. Posypujemy suchym makiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (w temperaturze pokojowej lub w piekarniku nagrzanym do 40 stopni). Gdy chleb wyrośnie piekarnik nagrzewamy do 220°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Wstawiamy na dno dowolną foremkę z wrzątkiem, następnie wstawiamy chleb i pieczemy

Poezja smaku
Czekoladowy mus z malinami i jadalną ziemią 384

smak, gorących deserów, ciast, ciasteczek a także deserów na zimno. Czekoladowy aksamitny mus który Wam prezentuję   w połączeniu z musem malinowym z odrobiną rumu i jadalną ziemią z   pokruszonych czekoladowych ciasteczek   to uczta zarówno dla podniebienia jak i dla oka, polecam jest nieziemsko pyszny !  Doskonały deser na weekend bez pieczenia. Ps. Jeśli komuś

Wanilia i Kardamon
Najłatwiejsze bananowe ciasteczka – dla dzieci i dorosłych 220

można zagnieść ciasto chwilę ręką. Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy lekko i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zachowując odstępy między ciasteczkami). Opcjonalne na każde ciastko nakładamy (na środek) odrobinę czekoladowej posypki lub posiekanej drobno czekolady. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Ciasteczka pieczemy

Słodkie okruszki
kruche ciasteczka 151

może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo Przygotowanie: Thermomix wszystkie składniki włożyć

Gotowanie z pasją
Babka majonezowa 593

ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem

Bon appetit mon amie
KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE 519

godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na drugiej połowie wyciętych jajek wykroić na środku niewielkie kółko. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż brzegi ciastek zaczną się rumienić). Na ciastkach bez dziurek posmarować cienką warstwę dżemu

Zrób to smacznie
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 158

upływie danego czasu posypać ciasto solą i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na niskich obrotach robota. Ciasto chlebowe przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i złożyć w kopertę. Z tak przygotowanego ciasta uformować bochenek albo dwa – ja zawsze dzielę ciasto na pół(...)ciasto chlebowe. Bochenki odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Garnek żeliwny albo patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 220 stopni i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w podłużnej blaszce wstawiam po prostu, bez nagrzewania do gorącego piekarnika. Piec najlepiej

Pieguskowa Kuchnia
Krucha tarta z budyniem i rabarbarem. 160

wykładamy go na budyń. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy. 5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy. 6. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma na tartę o średnicy około 25 cm. Budynie bez cukru i na pół litra

Izabelawkuchni
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #18 Bezmączne ciasto migdałowe z frużeliną malinową 305

jeść w wersji bez żadnych dodatków. Było pyszne, zniknęło od ręki A maliny zrekompensowały chociaż odrobinę potrzebę szykowania już ciast ze świeżymi sezonowymi owocami. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: Ciasto: – 4 jajka – 120 g drobnego cukru – 150 g zmielonych migdałów – 2,5 łyżki kakao – szczypta proszku do pieczenia Piekarnik nastawiamy

Relaxtime
Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem. 132

mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita wykładamy na blachę. Ja wybrałam tortownicę o średnicy 25cm. 2. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1.  Czarno biała babka wielkanocna. 2.  Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3.  Placek po węgiersku

My World by Dagmara Rek
MUFFINKI COCA-COLAdowe 224

włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z olejem i Coca-Colą. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy szpatułką lub widelcem. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy

cool and minty
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. 205

się małe, słodkie winogrona bez pestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam  z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek

Agusiowe smakołyki
Greckie obwarzanki z pastą sezamową wg Aleex 167

przygotowaną potrójną warstwę ciasta kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm. 8. Część pasków posmarować pastą sezamową z kakao. 9. Zwinąć obwarzanki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 10. Ponownie posmarować obwarzanki jajkiem, posypać cukrem. 11. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C w opcji dół – góra (bez termoobiegu) przez 12-13 minut, aż się

W mojej kuchni
Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni 152

sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut. Piec w 190 stopniach termoobieg

coolinarny
Puszyste placuszki dyniowe 180

tłuszczem. Dodać mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, lub jak ja beztłuszczowo. Podawać w ulubiony sposób, u mnie z odrobiną dżemu truskawkowego tym razem. Uwaga placuszki są bez cukru, jeśli ktoś musi mieć słodko to proponuję dodać 2-3 łyżeczki cukru do ciasta

Cynamonowe szczęście
Bułeczki z makiem 252

czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie bo urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa +. Poczekaj 15 minut, bułeczki urosną. Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce bez termoobiegu. Tak wyglądają po przekrojeniu:   Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 210

godzinę.  Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu

FitKot
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 146

prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 152

Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż się ze sobą połączą i wyrosną. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. studzimy na kratce. Podajemy oprószając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 154

żytnia ma to do siebie, że jest mocno kleista . Ciasto powinno być elastyczne , ale będzie się trochę kleić się do dłoni - m ożna w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody, dla uzyskania odpow iedniej konsystencji . Jeśli mikser nie będzie dawał rady, można dokończyć wyrabianie rękoma. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić w ciepłym(...)przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką, naciąć na skos kilka razy ostrym nożem i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z burakami 728

lekko maziste. Ciasto przygotowałam bez dodatku cukru, a elementem dosładzającym uczyniłam miód oraz suszone daktyle, które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki: CIASTO 300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków 220g mąki pszennej 100g gorzkiej(...)120g suszonych daktyli 120ml gorącej wody 80g oleju kokosowego 60g miodu gryczanego (lub innego) 3 jajka 2-3 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 20g gorzkiej czekolady 40ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - buraki umyć, ugotować

Smakołyki Bereniki
Ciasto z rabarbarem 127

ogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki  mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 50 g startej dowolnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego

Wanilia i Kardamon
Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami 180

tego przepisu. Możecie jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk(...)smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto. Drukuj Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki mokre 1 szklanka mleka 2% 1/3 szklanki śmietany 12% 1/4 szklanki oleju 2 jajka Składniki suche 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki brązowego cukru

Mieszam w Garnku
Bułki pszenne 133

pieczenia. Wyrośnięte ciasto ugniatamy, formujemy wałek i kroimy go na kawałki. Każdą porcję ciasta wyrabiamy w dłoniach, formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę. Bułki lekko rozpłaszczamy na środku, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z wodą, każdą bułkę dokładnie smarujemy, na środku robimy delikatne nacięcie, posypujemy mąką. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 185*C, bez

Gotowanie i blogowanie
Bezglutenowe brownie 143

kuchennym, powinniśmy mieć gładką jednolitą masę bez żadnych grudek. Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy bakalie i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku

Ciastkozercy
Ciasto ze śliwkami. Wegańskie i bezglutenowe 116

Ciasto śliwkowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki z ciecierzycy pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki

nietadieta
Tropikalny sernik kokosowy z musem ananasowym 213

chrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem

Chocolate Muffin Blog
Miodownik 189

wyłożyć na 3 blat ciasta i piec ok 15 min . Gdy wszystkie blaty mamy już gotowe przygotowujemy krem. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ( z tym ,że w połowie porcji mleka)\Wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce zimny budyń W blaszce na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta ( bez orzechów) wyłożyć na niego równą warstwą krem

Malinowa Kawiarenka
Pomarańczowe ciasteczka digestive 188

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C.   (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem, posmarować czekoladą lub zostawić bez żadnych dodatków. Mogą być

Di gotuje
Seromakowiec 455

duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona

Oryginalny smak
Polewa czekoladowa 164

więc okres  w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły  zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy, które znajdują się

Kulinarne przygody Gatity
orzechowiec z masą na gorąco 231

zagnieść ciasto. Podzielić je na połowę i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia. Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać orzechy, wymieszać. Masę orzechową wyłożyć na jedną część ciasta. Obie blaszki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec około 20 minut. Wystudzić.  Budynie  i cukier rozmieszać w połowie mleka(...)się mleko wylać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Nie zdejmować z ognia, dodać masło i mieszają gotować powoli aż budyń wciągnie cały tłuszcz. Gorącą masę wyłożyć na ciasto bez orzechów i przykryć blatem z orzechami. Odstawić na kilka godzin, najlepiej kroić dopiero następnego dnia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Na przekąskę - tarteletki z papryką 228

cóż, dziś mamy dzień bez ciasta, za to ze świeżymi owocami. Rodzina trochę kręci nosem, ale cóż począć.  Dla Was natomiast mam przepis na kolorowe przekąski.  Ostatnio nieczęsto używam ciasta francuskiego, ale nie przekreśliłam go tak do końca.  W swojej kuchni jednak mocno ograniczyłam mączne produkty, stąd też i tradycyjne ciasta piekę rzadziej. Nie dajmy się(...)wyszły smaczne tarteletki. Tarteletki z ciasta francuskiego z papryką składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 2 łyżeczki ajvaru 3 łyżki serka kremowego typu Almette sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek 1 łyżka oliwy z oliwek wykonanie Z ciasta francuskiego wycinamy za pomocą radełka okrągłe tarty. Jeśli nie macie

Przysmaki Karolki
Ciasteczka chałwowe 200

posypania ciasteczek ( w moim przypadku bez posypki) Przygotowanie: Chałwę pokruszyć do miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem

Cakes By Kejt
Łatwa karpatka ;) 164

szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35

The Sweet Damsel
Sernik na zimno z truskawkami na kukrydzianym spodzie czyli trochę latazimą 240

Jedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika

Cynamonowe szczęście
Pizza ze szparagami i feta 189

pizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez około

codojedzenia
Mazurek bakaliowy 116

Tego mazurka pieczemy na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową". Czytaj więcej

Wiem co jem
Sernik czekoladowy 216

już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dag masła 1 czubata łyżeczka

Wanilia i Kardamon
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 146

lekko przyprószonym mąką, które rzeczone ciasto wyrabiają. Czar! W ogóle wszystkie zdjęcia w książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Wytrawna tarta z porami 119

pokrojonych pieczarek ½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego

Roślinna - blog wegański
Makowiec krucho-drożdżowy 649

połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo. Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze. Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor

Słodkie Przyjemności
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 240

owoce mango - 3 budynie waniliowe bez cukru - 5 łyżek cukru do budyniu - 1,1 litra mleka - słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) - cukier puder do posypania ciasta   Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy bezpośrednio

mojewypiekiinietylko
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami 199

następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) (fot.1) . Rozwałkowane ciasto ponakłuwać widelcem, następnie rozłożyć na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki (fot.2) . Całość delikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść(...)rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem. Źródło: kuchnialidla Przepis bierze udział w akcjach: linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 169

mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy ją ciastem. (Ja zrobiłam podwójną porcję ciasta i mi jej zostało. Więc obstawiam, że gdybym wylepiła ją cieniej starczyłaby mi 1 porcja. Jednak na wzgląd formy silikonowej wolałam dać nieco grubiej ciasta kruchego.) Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i układamy na nie papier do pieczenia. Na papier wysypujemy kulki ceramiczne

Malinowe Pocałunki
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake 278

przepis na czekoladowo-kawowe . Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru

karmelowy
Bajgle w wersji slow 184

cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w   lipcowej piekarni  razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z bloga   Gotuje bo lubi .  Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam(...)godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, rozpłaszczamy i składamy na trzy tak jak list, a potem jeszcze raz na dwa. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej osiem godzin. Po tym czasie ciasto dzielimy na 18 kawałków, z każdego formujemy kulkę i zostawiamy

Kulinarne przygody Gatity