ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1290/2705)

Pierniczki od razu miękkie 155

czekania, aż zmiękną, gdyż od razu po upieczeniu i wystudzeniu są mięciutkie i delikatne. Świetnie nadają się do pieczenia i dekorowania razem z dziećmi. Przepis na pierniczki od razu miękkie jest jednym z chętniej robionych przeze mnie świątecznych wypieków, gdyż ciasto można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki, a dopiero na dzień następny robić pierniczki. Pierniczki świąteczne wykonane według(...)sklepie najlepiej wybierać przyprawę do piernika bez dodatku mąki i cukru, chociaż wiem, że nie jest łatwo taką znaleźć. Zachęcam do zrobienia domowej przyprawy do piernika, wtedy w jej składzie będą odpowiednie przyprawy i zapłacimy za przyprawy, a nie za mąkę.  Liczba porcji: 90 - 100 Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie Przepis na pierniczki od razu miękkie

Kuchcik gotuje
Ciasto Krówka Na Biszkopcie 438

posiekanych Pieczenie biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier do utrwalenia, a następnie po jednym żółtko cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia oraz miód i mieszamy całość łyżką albo szpatułką do połączenia. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy(...)Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha. 3. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników. Przełożenie ciasta 4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i dolną warstwę nasączamy kawą. 5. Następnie wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem. 6. Na wierzch rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy orzechami lekko

Gotowanie...to proste !
Domowe pieczenie 239

już pisałam - urlop w Polsce był bez komputera. Jakoś tak wyszło, że bez pieczenia prawie też. Upały skutecznie odstraszały od włączania piekarnika. Jedliśmy głównie lody, i ogólnie mało kto był bohaterski na tyle, żeby zabierać się za przygotowywanie czegoś poważniejszego (poza Mamusią, która ugotowała dwa obiady w pełni zasługujące na to miano, i którą za to szczerze(...)dwudziestą drugą zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej dużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z racji panujących temperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie. Choć, żeby być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet w okolicach północy zdrowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytni razowy na zakwasie 300

rodzinna tradycja. Przyznam szczerze, że byliśmy pod takim wrażeniem, że książkę nabyliśmy dość szybko, co dziwne, głównie pod wpływem męża. I to mąż jako pierwszy zabrał się za pieczenie chleba. Wybrał jeden przepis, swoją drogą nie wiem czy to nie ten, rozpoczął wypiek… Potem było już gorzej, bo chleb jeden i kolejny nie wyszły i mąż się zniechęcił(...)następnym razem dodam bez wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie Składniki Zakwas 60 g startera zakwasu ( dałam aktywny zakwas) 250 g mąki żytniej razowej 200 ml wody Ciasto właściwe 450 g zakwasu

Mieszam w Garnku
Lody truskawkowe i proste ciasto czekoladowe – czyli cuda z Thermomix (przepisy) 273

można przygotować w Thermomix? Tak naprawdę bardzo bardzo wiele.   Proste ciasto czekoladowe z Thermomix Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 3 łyżki naturalnego kakao (u mnie z lekką górką) 1,5 szklanki cukru 250g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie kawałek mlecznej czekolady (posiekanej) Przygotowanie: Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone

Słodkie okruszki
Sernik kajmakowy (bez spodu) 270

polecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia *u mnie Wieluń (gęsty(...)miksujemy krótko i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół). Pieczemy około 40-45 minut. Sernik obserwujemy, czas pieczenia zależy od piekarnika. Ciasto powinno zacząć odchodzić od boków formy.  Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na kilka minut. Następnie wyciągamy, studzimy

Słodkie okruszki
Mazurek Wielkanocny – TOP 15 Najlepszych Przepisów na Pysznego Mazurka na Wielkanoc 168

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mazurek to polskie tradycyjne ciasto, które piecze się w okresie wielkanocnym. Tradycyjne mazurki powinny być niewysokie do około 4 cm. Zazwyczaj są prostokątne, ale zdarzają się także okrągłe. W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla Was 15 pysznych przepisów na mazurek wielkanocny, który powinien znaleźć się na świątecznym stole u każdego z nas. Przepisy są bardzo urozmaicone, więc(...)siebie. 1. Mazurek cytrynowy z Lemon_Curd Przepis na: tapenda.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Mazurek kajmakowy z bezami Przepis na: ciasta.net 3. Mazurek z powidłami śliwkowymi Przepis na: ciasta.net 4. Mazurek czterowarstwowy Przepis na: babeczka.zuzka.pl 5. Łatwy mazurek czekoladowy na kruchym majonezowym cieście Przepis na: przepisyjoli.com (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek Wielkanocny – TOP 15 Najlepszych Przepisów na Pysznego Mazurka

Damusia.pl
Makowiec z wódką, orzechami i rodzynkami 218

piec około 10 minut. Krem 1 kostka masła 1 jajo 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 50 gram wódki Masło rozetrzeć z jajkiem, dodać kakao i cukier. Na koniec cały czas ucierając dolewać małymi porcjami wódkę, aż powstanie gładka masa. Dodatkowo rodzynki orzeszki ziemne bez soli 1/2 gorzkiej czekolady śmietanka 18% (kilka łyżek) Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić

Kuchenne aromaty
7 powodów, dla których uwielbiam ... 507

skąd pochodzą, dla mnie liczy się to, iż bez problemu mogę je robić w domu. Niech Was nie przerazi dodatek smalcu i fakt smażenia na oleju - przecież nie używamy ich nagminnie, a same empanadillas nie opływają tłuszczem i wcale nie są ciężkostrawne. Polecam! EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM /na 20 sztuk/  CIASTO 300 g mąki 25 g masła(...)odstawić na parę minut (masa jest gorąca i musi lekko wystygnąć, aby dało się ją wyrabiać rękami).  Wyrabiać ok. 5 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (przypomina ciastolinę).  Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.  NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane

KUCHARNIA
Bezikowe ciacha z kukułką 319

wielkość M 40 g cukru 35 g mąki pszennej tortowej cukier puder do oprószenia krem kukułka: 120 g cukierków kukułka 330 ml śmietany kremówki 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny bezy: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kakao do posypania Krem kukułka: Śmietanę kremówkę zagotowuję, dodaję cukierki i zdejmuję z ognia. Mieszam aż dobrze(...)może opaść. Ciasto przekładam do szprycy i wyciskam na papierze do pieczenia biszkopty o długości około 10 cm . Biszkopty urosną dlatego należy zachować odstępy. Biszkopty oprószam cukrem pudrem i zostawiam na pięć minut. Piekarnik nagrzewam do temp 160-170 stopni góra dół. Przed włożeniem blaszki ponownie posypuję biszkopty pudrem. Polecam małe siteczko. Blaszkę wstawiam i piekę około 15 minut

wesoła kuchnia
Tort z bitą śmietaną, malinami i bezami 156

Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój tegoroczny tort urodzinowy. Tort nie jest za słodki. Smaki fajnie się równoważą – kwaśna cytryna i maliny ze słodką bezą i bitą śmietaną. Spróbujcie koniecznie! Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki(...)wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap: Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie

Moja pasja smaku
Piernikowe dzwonki. 205

wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei(...)delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica  każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 219

wyobraża sobie życia bez smaku pizzy. My z kolei nie wyobrażamy sobie bloga bez przepisu na pizzę. Oto efekt naszego ostatniego eksperymentu. Ciekawe połączenie składników i niestandardowy sos, to jest właśnie to, co wyróżnia naszą pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru(...)więcej mąki. Pod koniec dolewamy oliwę i jeszcze przez chwilę ugniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Potem przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki na farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca

Pyszny Duet
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 217

uwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych. Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich(...)zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem i kremówką, zagotować.  Odstawić do całkowitego ostudzenia, na mniej więcej 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód  formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytni z melasą 149

będziemy piec chleb i odstawić na około 3 godziny. Na tym etapie trzeba uzbroić się w cierpliwość i pozwolić ciastu dobrze wyrosnąć. Jeśli włożycie do piekarnika chleb, który nie wyrósł odpowiednio, wypiek niestety nie uda się tak, jak powinien. Chleb może być w takim przypadku zbity, ciężki i gliniasty. Kontrolujcie etap wyrastania, bo może zdarzyć się tak, że ciasto wyrośnie(...)temperaturze otoczenia. Przetrzymywanie wyrośniętego chleba zbyt długo spowoduje, że ciasto zacznie opadać. Gdybyście przegapili odpowiedni moment , to nic nie szkodzi. Wystarczy wyjąć ciasto z foremki i jeszcze raz je wymieszać, ponownie przygotować formę, przełożyć ciasto i poczekać na wyrośnięcie. Chleb żytni z melasą jest fantastyczny w smaku. Można jeść go bez żadnych dodatków. Ma on lekko wilgotne wnętrze

SprawdzonaKuchnia.pl