ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1284/2705)

Kapuśniaczki drożdżowe 125

wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie elastyczne oraz łatwo będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x40cm. Ciasto przecinamy(...)około 3cmwzdłuż dłuższego boku po czym zwijamy ciasto wzdłuż właśnie dłuższego boku tworząc roladę. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema przygotowanymi płatami ciasta. Zwinięte ciasto tniemy na sześcio-centymetrowe kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury

Księga-Smaku
Ekspresowy murzynek - rewelacyjny ! 133

Dzień dobry kochani :-) Jeśli lubicie szybkie i dodatkowo pyszne ciasta, to ten przepis na ekspresowy murzynek - rewelacyjny ! będzie dla Was idealny. Robi się go podobnie jak muffiny, czyli składniki suche mieszamy osobno, mokre osobno i potem wszystko razem. Murzynek jest przepyszny, nam posmakował bardzo i na pewno będziemy go często robić.  Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 22X32(...)pieczenia 1. Składniki suche: cukier, mąką, kakao, soda i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce. 2. Składniki mokre: jajka, mleko, olej i powidła mieszamy w drugiej misce. Do mokrych przesypujemy suche i mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia się składników (nie za długo). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i pieczemy

kruche babeczki
domowe jagodzianki 115

ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto bez problemu będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 60 min.). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z których formujemy kulki a następnie rozpłaszczamy. Na środek nakładamy jagody, zlepiamy brzegi ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z ciasta francuskiego z budyniem i owocami 83

coś słodkiego. Deser który przygotujemy bez większego nakładu pracy w kilka chwil. Arkusz ciasta francuskiego 1budyń waniliowy z cukrem 500ml mleka 1łyżeczka mąki pszennej Truskawki i borówki około 500 gramów Dno i brzegi foremki do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć po całej powierzchni widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni i pieczemy aż będzie przyrumieniona około 30 minut

Andzia Pichci
Kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami 118

kruchych ciasteczek z czekoladą i orzechami: 100 g masła 40 g brązowego cukru 80 g cukru pudru jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta soli 50 g posiekanej czekolady 30 g orzechów włoskich Sposób przygotowania kruchych ciasteczek: Masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i brązowy cukier. Ucieraj za pomocą(...)proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Do masy jajeczno – maślanej dodaj suche składniki i zagniataj aż do połączenia się ciasta. Na koniec dodaj posiekane orzechy i czekoladę, wymieszaj. Powinnaś otrzymać elastyczne ciasto. Potem z gotowego ciasta odrywaj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze do pieczenia, pamiętając o zachowywaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz

365 dni dookoła kuchni
Śliwka z makiem 135

wyobrażają sobie świąt bez ciasta z makiem mam ciekawy pomysł. Ciasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Takim pysznym deserem na pewno zaskoczycie swoich gości.  Prosto, pysznie i w świątecznym klimacie. CIASTO ŚLIWKA Z MAKIEM   Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1/2 szkl cukru

Bon appetit mon amie
Mazurek z orzechami 103

czarnej porzeczki 50 g migdałów bez skórki 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca Instructions Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka drożdżowa zaparzana 104

miejsce, na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę (u mnie górna średnica foremki miała 22 cm) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Babkę piekę w 170 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Babka drożdżowa zaparzana jest bardzo delikatna, można ją jeść bez żadnych dodatków, ale możecie też posypać

Słodki sentyment
Truskawkowy sernik na zimno 98

ciasta, po prostu się trafiły i bez nich ciasto też wyjdzie.  Skoro Hanka już powiedziała, że dobry, to musi być dobry, bo to bardzo dziwne dziecko jest-ciast nie jada żadnych.Serniczek wyszedł delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać

Krylowa Kuchnia
Ptysie z kremem waniliowym 137

będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Dalej miksować, aż masa przyjmie formę kuli, która łatwo odchodzi od ścian rondla. Wyłączyć ogień i dalej miksować aż ciasto będzie letnie. Kolejno dodawać jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc

Gotujemy i jemy
Babeczki z rabarbarem – muffiny z rabarbarem 134

łyżki ciasta (ilość ciasta zależy od wielkości foremki). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie babeczek: Foremkę z babeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę. Babeczki piekę około 35 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości babeczek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni 179

sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut. Piec w 190 stopniach termoobieg

Mój pomysł na
30 marca – Światowy Dzień Muffinka. Zaskocz swoich bliskich pysznymi babeczkami! 196

mineralnej, oleju i proszku do pieczenia stworzy wypiek, który sam w sobie, bez żadnych dodatków jest wyborny. Wystarczy posypać babeczki cukrem pudrem lub polać lukrem, by nieco wzbogacić i tak fantastyczny już smak. Z czekoladą w parze Muffinki czekoladowe od Wedla to idealny sposób świętowania tego dnia! Wyborny smak czekolady i ciasto rozpływające się w ustach zachwycą gości

Drinkologia
Pain d’épices 127

grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm (wymiary górne) smaruję masłem i oprószam mąką pszenną. Do wystudzonych składników dodaję suche, mieszam delikatnie i krótko rózgą tylko do połączenia składników, w jednym kierunku (niezbyt długo, by nie spowodować zakalca). Ciasto wlewam do formy i piekę ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka

Zasmakuj Kuchni