Święta bez sernika? U nas by to nie przeszło:) Ale przecież nie zawsze sernik musi być taki sam, ja lubię trochę poeksperymentować i tym razem upiekłam takie nietypowy sernik przepełniony bakaliami i z odrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie podaję(...)aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować
Z miłości do słodkościgodzin do lodówki (zawinęłam naczynie z ciastem w reklamówkę żeby nie wysychało). Wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godzin. Bochenek przełożyć na łopatę, naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego
UgotujmyTo.plsitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem. Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 125 ml mleka ryżowego 100 ml oleju dodatkowo: 12 większych truskawek kruszonka: 45 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g miękkiego masła 25 g cukru Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, dokładnie rozetrzeć między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, płatkami(...)połączenia składników. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. W każdą muffinkę wcisnąć truskawkę. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną jeszcze prawie dwa tygodnie wakacji, zanim zacznie się szkoła. Cudownie się tak żyje bez planów, obowiązków, wczesnego wstawania... Oj tak, słodkie wakacyjne
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurt grecki - jak lubisz sernik bez grudek to zmiel albo w rozdrabniaczu razem z jogurtem serki zmiksuj - my lubimy nie za gładki i w robocie na dużych obrotach ucieram z 5 minut sparzone rodzynki odsączyć na sicie i wymieszać je z budyniem, proszkiem do pieczenia i kaszką manną - wsypać do ciasta i krótką chwilę w robocie zamieszać ciasto
W Mojej Kuchni Lubięcukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej
Walijskie Pichceniełyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną. Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę
Anioły w kuchniciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste (pomimo braku jajek), nic tylko zajadać. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej... :-) Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm. Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej(...)orkiszowej typ750 - 50g stopionego oleju kokosowego - 100g ksylitolu - 30g płatków migdałów - 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowego Dodatkowo: - płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba) - śliwki, ilość wg uznania Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem. *Przecier dyniowy: Możemy go przygotować na dwa sposoby: 1. Dynię kroimy
Smaczne Zdrowepomocy pędzelka. Płaty ciasta filo pokrój dopasowując je do kształtu naczynia żaroodpornego. Weź pierwszy płat ciasta i połóż na dnie formy, posmaruj kolejną warstwą masła klarowanego, po czym przyłóż kolejnym plastrem filo. Pracując z każdym pojedynczym płatem ciasta, pozostałe trzymaj pod przykryciem ściereczki gdyż błyskawicznie wysychają i tracą swoje właściwości. Kiedy zużyjesz mniej więcej połowę ciasta filo, przykryj je masłem(...)pistacji (odrobinę orzechów pozostaw do dekoracji). Na orzechy kolejny płat ciasta, masło i tak dalej, aż do zużycia wszystkich arkuszy ciasta filo. Masłem klarowanym koniecznie przesmaruj też ostatnią wierzchnią warstwę ciasta. Ostrym nożem pokrój baklavę w dowolny sposób – możesz wykroić kwadraty, rąby lub trójkąty. Należy pokroić przysmak przed pieczeniem, gdyż po upieczeniu baklava jest tak delikatna i krucha
ProstePesto.plukładałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem zrobiłam na nich niezbyt głębokie ukośne nacięcia. Blachę z bułeczkami przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na ok. 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie bułki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Upieczone bułeczki(...)nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjekolorów i smaków. Wspaniałe ciasto, można by rzec ...delicje... :) Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)łyżki cukru kryształu 1 galaretka zielona Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia. Masa biała: 1 szklanka cukru kryształu 3 szklanki słodkiego mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 25 dag masła W 1 szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę
Apetyczna babeczkaCiasto rodzynkowe to jedno z popisowych ciast z notesu mojej mamy. Puszysty czekoladowy biszkopt w połączeniu masą budyniową oraz rodzynkami nasączonymi w aromatycznym pączu. Do tego polewa czekoladowa. Idealne dla miłośników wypieków z nutą alkoholu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)biszkopti: 6 dużych jajek L 1 i 1/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml) 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 bez czubka łyżki kakao Składniki na masę: 3 szklanki mleka ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 250 gram margaryny lub masła
Blog kulinarny S9.PLksylitolu szczypta soli himalajskiej Dodatki do dekoracji: orzechy włoskie migdały płatki migdałów wiórki kokosowe owoce suszone polewa czekoladowa lukier na bazie ksylitolu Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza ). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Z miąższu kokosowego i letniej(...)kokosowymi itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej 😉 Smacznego! — BTW całości ciastek bez słodzików z samym karmelem bez dekoracji: 600 g, 2120 kcal, B 27 g, T 190 g, W 67 g ( tym 40 g z ksylitolu). Przygotowując 10 mazurków w 1 cieście bez dekoracji: 60 g, 212kcal
Ola la LCHFPyszne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, dla gości i na piknik. Uwielbiam piec ciasto drożdżowe, zawsze mi się udaje. Pysznie nadziane budyniem i wiśniami to coś obłędnie pysznego. Polecam upieczcie takie :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru 2 jajka 1 cukier(...)pysznych rogalików: 1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy aż powstaną małe grudki, dodajemy oba cukru, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn, zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Izabelawkuchni