jeden z moich najlepszych przepisów. Chleb wychodzi idealny-wyrośnięty, z chrupiącą skórką, sprężysty, długo zachowuje świeżość. Robi się g łatwo, bez większej pracy i zawsze wychodzi. Zapraszam Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki pieczone w keksówkach około 12x25cm SKŁADNIKI -500g mąki pszennej typ 650+trochę do podsypania -500g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 -6 łyżek oleju(...)gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto pięknie wyrośnie. Po tym czasie keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy obficie mąką i wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurazem przepis na chlebek bananowo-kokosowy bez jajek. Dlaczego taki? Głównie z myślą o alergikach. Wiele dzieci nie toleruje jajek albo glutenu z tradycyjnej mąki pszennej, czy orkiszowej . Zatem ten przepis będzie dla nich idealny! A wiadomo, że chlebek bananowy to klasyczny przysmak nie tylko dla dzieci Polecam szczególnie po długiej wycieczce rowerowej, wtedy smakuje wyśmienicie. Ponieważ chlebek jest(...)ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 40 minut. Krój po wystygnięciu Antoś uwielbia ten chlebek! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA: około 134kcal Białko: 1,4g Węglowodany: 11,7g Tłuszcz: 9,9g Błonnik pokarmowy: 2,8g Ładunek glikemiczny: 6,4g Spróbuj także: klasyczny chlebek bananowy bez
Natka Pietruszkimieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta). Obraną cebulę kroimy na ćwiartki. Oczyszczone, pokrojone(...)ponownie zwiększałam ją pod koniec smażenia. Paluszki można też podsmażyć na złoto, a następnie dopiec w piekarniku) . Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu. Pieczone ziemniaczki: 800-1000g ziemniaków 6 łyżek oleju 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy
Smaki Na Talerzutaki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki PURENA oraz rodzynkami(...)dodatkiem koncentratu cytrynowo-miodowo-imbirowego. Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych. Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów. Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów. Dzięki poręcznemu opakowaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska w szkole czy pracy. Tak jak poprzednie produkt
Ostra na Słodkopieczenia 1 szklanka cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego (używamy swojego) 1/4 łyżeczki soli Beza włoska: 3 białka 200 g cukru (do ugotowania syropu) 50 g cukru do białek ok. 1 cm ponad poziom cukru + lody Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Zimne masło kroimy w kostkę i ucieramy(...)cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. P ieczemy 15 min. w tem. 170 stopni. Tartaletki zostawiamy aż wystygną
Lili w kuchniciastem ściereczką i zostawiamy na jakąś godzinę do wyrastania, tak żeby co najmniej podwoiło objętość. Po tym czasie wyjmujemy z miski, wyrabiamy przez kilka sekund i formujemy bochenek. I tutaj można wybrać jeden z dwóch sposobów. Ciasto jest na tyle elastyczne, że bez problemu da się z niego uformować zwarty, trzymający kształt bochenek. Albo dwa mniejsze, bo ciasta jest(...)koszyk nadaje chlebowi taką fajną fakturę. Dokładnie taką, jaką wymyśliłem sobie w głowie. Tak więc wybierzcie którykolwiek ze sposobów. Jeśli formujecie bochenek bez koszyka, to uformujcie go, na blasze od piekarnika połóżcie papier do pieczenia, oprószcie go mąką, połóżcie bochenek (lub dwa mniejsze), ten bochenek oprószcie mąką (nie za mało) i przykryjcie ściereczką. Jeśli korzystacie z koszyka
Marder&Marder Manufacturekolekcji Indigo . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej(...)wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo
Mała Cukierenkakolekcji Indigo . Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej(...)wódki około 180g herbatników (użyłam kakaowych) Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo
Mała Cukierenkagalaretka cytrynowa 1 galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 250 g 2 opakowania śmietany 36% 200 g Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Możemy użyć też innej formy ja użyłam kwadratowej formy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka
MojaQchnia.plczasie. Z takich bananów pozostaje mi tylko piec ciasta bądź używać ich przy robieniu owsianki. Nie jest to dla mnie problemem, gdyż uwielbiam zarówno ciasta z bananami jak i owsiankę z ich dodatkiem. Jednym z wypieków, w którym przejrzałe banany odnajdują się fenomenalnie, są pączki . Są to pączki z tak zwaną dziurką, bez nadzienia ale za to polane lukrem
MeCooksCiasto z niczego Ciasto z niczego to świetny przepis na deser dla niespodziewanych gości. Przygotujecie je w kilka chwil bez miksera, z podstawowych, tanich składników, które zapewne zawsze macie w domu. Zawsze wychodzi puszyste i wilgotne. Ciasto z niczego uda się idealnie, jeśli będziecie pamiętać o tym, że składników nie mieszamy za długo po dodaniu mąki. Mieszamy tylko(...)dorzucić do ciasta kawałki czekolady, wcisnąć na wierzch kawałki owoców, posypać kruszonką albo część ciasta wymieszać z kakao, tworząc ciemne łatki. Na koniec możecie obsypać ciasto też cukrem pudrem, oblać ulubioną polewą lub podawać bez żadnych dodatków. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta:) Zobaczcie również moje błyskawiczne ciasto z kruszonką i owocami : Ciasto z niczego, składniki
Lekcje w kuchnisię składników. Do gotującego się mleka wlewamy powoli mleko z budyniem i cały czas mieszamy np. za pomocą rózgi kuchennej, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy ciasto jogurtowe. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy łyżką ze sobą. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, puszyste i podwoją swoją objętość(...)papierowym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 45 minut w trybie góra-dół. Jogurtowe ciasto Pewniaczek z budyniem i owocami – zawsze się udaje Zobacz inne przepisy na ciasta z owocami: Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych Najprostsze ciasto z jabłkami bez
e-PrzepisyKulinarneprzepis często ;) Składniki na dwie średnie pizze szklanka o pojemności 200 ml Zaczyn: 12 g drożdży świeżych 120 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1 i 3/4 szkl mąki pszennej (dałam orkiszową z tortową) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy/oleju Sos bolognese: 150 g mięsa mielonego 1/2 puszki pomidorów lub gotowego sosu do pizzy(...)około 10-15 minut. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na okrągłe placki. Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyły lekko. Następnie smarujemy sosem i/lub zależy od piekarnika posypujemy od razu serem lub pod koniec pieczenia tak 5 minut przed końcem. Pieczemy w 210 stopniach przez około 15 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy
Gotowanie...to proste !Wcale nie musi to być beza :) Tym razem miałam ochotę na zwykłą babkę, ale robiłam też drożdżówki i rogaliki. Wszystko było pyszne. Babkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka. Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło całej formy
Agusiowe smakołyki